Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Nem elég az IMF pénze

2008.10.28. 16:55
Hamarosan szűkössé válhat a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi muníciója, főleg, ha még egy-két nagyobb felzárkózó gazdaság a szervezet segítségére szorul, áll a Financial Times keddi elemzésében. Ugyanaznap Gordon Brown brit kormányfő is azt mondta, hogy kevésnek bizonyulhat az IMF pénze, és felszólította a nagy többleteket felhalmozó országokat, járuljanak hozzá Magyarország és a többi, nehéz helyzetbe került felzárkózó gazdaság kisegítéséhez.

A Financial Times szerint, jóllehet az elmúlt években "viszonylagos béke honolt" a felzárkózó térségben, "a globális pénzügyi rendszer magánhadseregei" sokkal gyorsabban duzzadtak, mint az IMF "lőszertára". A Valutaalapnak 200 milliárd dollárnyi könnyen mozgósítható pénze van, és még további 50 milliárd dollárt tud gyorsan felhajtani.

Elfogy a pénz

Simon Johnson, az IMF volt főközgazdásza –, jelenleg a tekintélyes amerikai egyetem, a Massachusetts Institute of Technology tanára – azonban azt mondta a Financial Timesnak, hogy ezek az összegek "viszonylag csekélyek". Johnson szerint az IMF akkor lehetne komoly globális szereplő, ha lenne például kétezer milliárd dollárja. Kétszáz milliárd dollár nagyon gyorsan elkölthető. Sok ország van olyan helyzetben, mint Ukrajna, és elég egy vagy két igazán nagy (segítségre szoruló) ország ahhoz, hogy ez a pénz elfogyjon.

Johnson szerint – tekintve a bajban lévő országok számát – az IMF valószínűleg már elkönyvelte, hogy a következő néhány hónapban 200 milliárd dolláros tartalékának mintegy a negyedét fel kell használnia.

Ken Rogoff, az IMF egy másik volt főközgazdásza azt mondta a londoni napilapnak: a Valutaalapnak ahhoz van elég pénze, hogy aktív szerepet játszhasson a kisebb, szegényebb felzárkózó gazdaságokban. Arra azonban nem elégségesek a forrásai, hogy utolsó hitelezői mentsvárként lépjen fel olyan méretű országokban, mint Brazília, Törökország vagy Argentína.

Átfogóbb megoldás kell

Gordon Brown brit miniszterelnök keddi Downing Street-i sajtóértekezletén szintén azt mondta: jóllehet az IMF már közölte, hogy segítséget nyújt Magyarországnak és Ukrajnának, ennél azonban átfogóbb megoldásra van szükség, mivel a tőkeáramlás globálissá válása, valamint a jelenlegi válság mérete és természete miatt "ezúttal más a helyzet, mint korábban".

Az IMF-nek 250 milliárd dollár áll rendelkezésére, de nem biztos, hogy ez elég lesz, és egyre egyértelműbb, hogy jelentős pótlólagos forrásokra van szükség. Brown szerint helyes lenne, ha e hozzájárulásokat olyan, jelentős tartalékkal és többletekkel bíró országok ajánlanák fel, mint Kína, vagy az Öböl menti olajállamok.

A brit kormányfő néhány napon belül beszélni fog a kérdésről Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnökkel, a hétvégén pedig az Öböl-térségbe látogat, és ottani tárgyalásain is napirenden lesz ez a téma.