Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Akciókkal csábítanak a plázák

2006.01.17. 11:30
Alig volt parkolóhely és tömve voltak az üzletek a bevásárlóközpontokban a hétvégén. A vásárlók egyre nagyobb része - kihasználva az üzletek óriási árleszállításait - ekkorra időzíti bevásárlását.

A karácsony előtti bevásárlási lázat idézték a hétvégén a plázák. A szokásos január eleji árleszállításokat kihasználva sokan ekkorra időzítették bevásárlókörútjaikat. A bevásárlóközpontokat végigjárva szinte nem is találkoztunk olyan ruha- és cipőüzlettel, ahol ne lett volna 30-50-70 százalékos árengedmény.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

A karácsonyi költekezés után keveseknek marad pénzük, hogy januárban a boltokat járják. Hagyományosan ez az év egyik legcsendesebb időszaka a bevásárlóközpontokban. A kereskedők azonban néhány éve felismerték, hogy fel lehet pörgetni ezt az időszakot is, és óriási árengedményekkel csábítják a vevőket az üzletekbe. A fogyasztók pedig hozzá is szoktak ehhez, egyre többen ekkorra időzítik vásárlásaikat.

Tömött plázák és hipermarketek

A hétvégén a plázákban alig lehetett parkolóhelyet találni, az üzletek pedig hatalmas feliratokkal hirdetik akcióikat. A legtöbben a ruházati boltokban tolongtak. Az üzletek ilyenkor próbálnak megszabadulni a téli kollekcióktól, hogy helyet csináljanak a hamarosan megjelenő tavaszi kollekcióknak. Nem ritka, hogy fele- vagy harmad annyiért juthatunk hozzá a kinézett árukhoz, mint néhány hete.

A hipermarketekben is akciókkal készültek a januári időszakra. A Tescóban és az Auchanban már december végén leszállították sok termék árát. A Tesco áruházakban főként a ruházati cikkek, cipők és játékok árát szállították le. Ezen kívül olcsóbb lett néhány műszaki cikk, háztartási kisgép ára is. Ezekre a termékekre mindig nagy az érdeklődés - nyilatkozta az Indexnek Danks Emese kommunikációs igazgató. Az öt százalékos áfacsökkentést természetesen minden érintett terméknél érvényesítették az áruházláncnál, az előbb említett akciók ezen felül vannak.

Az Auchannál is elsősorban a ruhák és cipók árai csökkentek - tájékoztatta az Indexet az áruházlánc kommunikációs igazgatója. Gillemot Katalin elmondta nem csak a téli kollekciót érinti az árcsökkentés, hanem más ruhákat, cipőket, ruházati kiegészítőket is.