Konrád
8 °C
26 °C

Brüsszel letörli a mosolyt

2006.04.24. 14:25
A koalíció még fel sem ocsúdott győzelmi mámorából, máris beszóltak Brüsszelből. Szeptemberre programot várnak a kormánytól az államháztartási hiány csökkentésére. A Fitch Ratings szerint ha elmaradnak a reformok, hamar romokba dől a magyar gazdaság.

A magyarországi választások befejezése alkalmából az Európai Bizottság emlékeztette a következő kormányt, hogy várják tőle a programot Brüsszelben az államháztartási hiány csökkentésére.

Az EU pénzügyminiszteri tanácsa korábban szeptemberi határidőt adott az úgynevezett konvergenciaprogram felülvizsgálatára; a határidőben természetesen nincs változás.

"Most, hogy a választások véget értek, várjuk a konvergencia-rogramot. Magyarországé a legnagyobb arányú államháztartási hiány az EU-ban" - mondta az EU pénzügyi biztosának szóvivője, Amelia Torres hétfőn Brüsszelben. Az Eurostat ma kiadott jeletése szerint valóban nálunk lett tavaly a legnagyobb a hiány: 6,1 százalék.

Maastricht

A magyar kormány korábban 2008-ra ígérte a hiány leszállítását a GDP 3 százaléka alá, az EU-beli általános szabálynak megfelelően. Magyarország nem tagja az euróövezetnek, ezért - eltérően az euróövezeti országoktól - pénzügyi szankciók nem fenyegetik a deficittúllépés miatt, de egyes tagországok esetleg fölvethetik az EU-támogatások csökkentését, ha nem sikerül mérsékelni a hiányt. Januárban már volt ilyen fenyegetés.

Az Eurostatnak legutóbb, március 31-én elküldött 8-9 százalékot is elérheti.

A deficithatárt krónikusan túllépő euróövezeti országokkal szemben sem alkalmaztak még szankciót - pedig az EU két legnagyobb állama, Németország és Franciaország is ilyen helyzetben van.

Lehetett erre számítani

Az Európai Bizottság fő szóvivője, Johannes Laitenberger hétfőn azt mondta, hogy a bizottság örömmel várja az együttműködés folytatását az új magyar kormánnyal.

A választások két fordulója között megjelent külföldi elemzések már arra hívták fel a figyelmet, hogy a felálló kormánynak nagyon rövid időn belül tennie kell valamit a költségvetés kiegészítése érdekében. Ha mégsem tenne, akkor a piac tenné meg helyette - a forint elértéktelenedésével.

A Fitch is siettetné a reformokat

A magyar kormánynak vissza kell vennie a választási ígéretekből és komoly reformprogramot kell bevezetnie, hogy visszafogja az állami költekezést, megfékezze az ikerdeficitet - áll a Fitch Ratings hétfői jelentésében. A kormányzati célt már négy éve folyamatosan meghaladja a deficit, és 2006-ban akár a nyolc százalékot is elérheti, ami a legmagasabb a Fitch által értékelt 98 államban tapasztalható közül - mondta David Heslam, a szervezet társelnöke.

A Fitch "A-"-ról "BBB+"-ra minősítette le a magyar országkockázati mutatót 2005 decemberében a magas államháztartási hiány miatt.

A Fitch szerint mivel az állami bevétel a nemzeti össztermék 42 százalékát teszi ki, a kiigazításnak a kiadási oldal reformjára kell támaszkodnia - a közösségi kiadások hatékonyságát kell javítani, és növelni kell az államháztartás átláthatóságát. Az államháztartás reformjával az ország külső sebezhetősége is csökken.

A külső finanszírozás kockázatossá vált

Újabb probléma, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya várhatóan 8,5 százalékra nő az idén - többek között amiatt, hogy a meglódult az import az áfacsökkentés és a laza fiskális poltika hatására.

A külső finanszírozás kockázatossá vált a potenciálisan változékony külföldi portfóliótól való függés, az államadósság finanszírozása és Magyarország gyenge külső likviditási pozíciója miatt. Amíg nem következik be költségvetési megszorítás, van kockázata a gazdasági hanyatlásnak és a forint elértéktelenedésének. Ez pedig inflációt gerjeszthet és növelheti az eladósodottságot. Tekintettel arra, hogy a bankok hitelállománya - főképp a devizahitelek - folyamatosan nő, ez a magánszektorbeli szereplőket is rosszul érintheti.