Géza
-12 °C
-4 °C

Állásbörze nemzetbiztonságiakkal

2006.04.26. 15:45
Nagyjából tízezer látogatóra számítanak a műegyetem hagyományos állásbörzéjén. A szervezők tájékoztatása szerint mintegy 3500 munkalehetőséget kínál a megjelent több mint kétszáz cég. A pozíciók csaknem kétharmada műszaki diplomásokra vár, de egyre több a gazdasági állás is.

Ha az ember öt percnél többet tölt a műegyetemi állásbörzén, hamar elbizonytalanodhat, hogyan is lehet a 30 év alatti fiatalok egyötöde munkanélküli. "Állást keresel?", "Segíthetünk, állást szeretnél?", "Milyen végzettségel keresel munkát?", záporoznak rá a kérdések a kiállítóktól. Persze ez még délelőtt fél tíz körül történik, amikor csak lézengenek az érdeklődők. Amikor kora délután visszatérünk, az érdeklődők tömegében már jóval kevesebb energia és figyelem jut egy-egy embernek.

Bölcsésznek nem

A komoly - és megfelelő végzettségű, tudású - érdeklődők persze ilyenkor is kitüntetett figyelemre számíthatnak. Jómagam kis híján a nemzetbiztonsági szakszolgálatok hálójába keveredek, amikor beszélgetés közben kiderül, hogy bölcsész vagyok, és nemcsak a sablon (angol, német, francia, orosz) idegen nyelvek legalább egyikén tudok, hanem valamennyire ismerek egy egzotikusabbat is. Sajnos kiderül, hogy újságíró vagyok, és vissza minden, a jelenlévők nem nyilatkozhatnak, fő a (nemzet)biztonság.

Így nem leszek ügynök (vagy ki tudja, mi), és más sem. Bölcsészek után ugyanis nem nagyon kapkodnak a börzén. A "használható" diplomát szerzők ugyanakkor válogathatnak a jobbnál jobb ajánlatokban. A mérnöki állások egész széles skálája kínálkozik a tervezőtől a fejlesztőn át a tesztelő mérnökig - utóbbiról nekünk legfeljebb a Forma 1 jut eszünkbe. Az is csak azért, mert a bejáratnál egy F1-es Renault-szimulátorban próbálhatnánk ki, mit tudunk Alonso gépében a monzai versenypályán. Egyébként a logisztikusok, építészek, a hardveres és még inkább a szoftveres fejlesztők is kedvükre válogathatnak.

A börzén a magyar gazdaság meghatározó szereplői és a hazánkban megtelepedett multik közül a legtöbbel találkozhatunk (a pénzügyi szektor kivételével). Itt vannak a nagyobb autógyártók, a Mol, az MTelekom, és még a közelmúltban leépítéseket bejelentő Flextronics és Foxcon is felbukkan az állást kínálók között.

A műegyetem ma már persze nemcsak műegyetem, és ahogy a képzésbe, úgy az állásbörzére is belopóztak a gazdasági pozíciók. A négy nagy tanácsadó cégből három (Ernst & Young, Deloitte, PriceWaterhouseCoopers) ott volt a vásáron, de az állásbörze honlapján a negyedik, a KPMG is kínált munkalehetőséget. Könyvvizsgálók, adótanácsadók, számviteli végzettséggel rendelkezők reménykedhetnek állásban - persze kezdetben még csak asszisztensiben.

Minden harmadik érdeklődő elhelyezkedhet

Az idei állásbörzén kétszáznál több vállalat mintegy 3500 munkalehetőséget kínál - közölték a szervezők, akik a honlapjuk látogatottsági adatai és a korábbi rendezvények részvételi adatai alapján 9-10 ezer látogatóra számítanak. A felkínált állások mintegy hatvan százaléka műszaki, a többi főként gazdasági - erősítik meg a tapasztalatainkat.

Az állásbörzét megnyitó Kóka János gazdasági és Kovács Kálmán informatikai miniszter nagyon elégedett a látottakkal. Kovács Kálmán szerint a műegyetemi Európa harmadik legnagyobb állásbörzéje. Szerettük volna megtudni, ő vajon szétnézett-e már, hová tovább, bár biztosan nem aggódik nagyon, hiszen arról beszélt, hogy a következő években a liberális gazdaságpolitika révén még több lehetőséget kaphat a versenyszektor - bizonyára őt is felszippantja majd.