Judit
2 °C
7 °C

Gyorsan nő az irodapiac

2008.04.23. 07:24
Négyszer annyi új A kategóriás irodaterületet adtak át az idei első negyedévben Budapesten, mint egy évvel korábban. A 42 ezer négyzetméternyi új terület átadása mellett a hosszabbításoknak köszönhetően 73 ezer négyzetméterre született bérleti szerződés.

Az idei első negyedévben a budapesti A kategóriás irodapiac mérete elérte az 1,9 millió négyzetmétert, miután január és március között összesen 41,9 ezer négyzetméter területű új irodát adtak át - adta hírül a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma (melynek tagja a CB Richard Ellis, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, a DTZ és Jones Lang LaSalle).

Az időszak teljesítménye négyszerese az egy évvel korábbinak, de a tavalyi negyedik negyedévhez képest 25 százalékos csökkenést jelent. E három hónapban négy új irodaházat adtak át az úgynevezett nem központi piacon: a XIII. kerületben a BSR Centert és a Gateway Irodaház utolsó tornyát, a IX. kerületben a Kész Mester Udvarházat és a III. kerületi Urban Studiost.

A BIEF adatai szerint az első negyedévben 72,9 ezer négyzetméter irodaterület talált bérlőre, ez 22 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi értéket, de 21 százalékkal kevesebb 2007 utolsó negyedévéhez képest. A teljes bérbeadás 26 százalékát hosszabbítások tették ki, míg az előbérleti szerződések aránya csupán 7 százalék volt. Ismét a központi és nem központi piac volt a legnépszerűbb, a bérbeadások 45 és 48 százaléka esett e területekre.

A három hónap alatt több mint 100 bérleti szerződést kötöttek: a legnagyobb a PricewaterhouseCoopers hosszabbítása volt 10 ezer négyzetméteren az Office Trade Centerben, a legnagyobb új bérleti szerződést pedig az Aréna Cornerben 7,8 ezer négyzetméterre a Vodafone írta alá. A nagyobb szerződések között található a Bridge Hungary 3,2 ezer négyzetméteres bérlete a BSR Irodaházban, valamint a UPC hosszabbítása a Kinizsi Irodaházban 3,0 ezer négyzetméteren. Négy előbérleti szerződést kötöttek a negyedévben, a legnagyobb a HLB Klient Holdingé volt a XIV. kerületi Stefánia parkban 18 ezer négyzetméterre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?