Diána
12 °C
27 °C

Gyorsan nő az irodapiac

2008.04.23. 07:24
Négyszer annyi új A kategóriás irodaterületet adtak át az idei első negyedévben Budapesten, mint egy évvel korábban. A 42 ezer négyzetméternyi új terület átadása mellett a hosszabbításoknak köszönhetően 73 ezer négyzetméterre született bérleti szerződés.

Az idei első negyedévben a budapesti A kategóriás irodapiac mérete elérte az 1,9 millió négyzetmétert, miután január és március között összesen 41,9 ezer négyzetméter területű új irodát adtak át - adta hírül a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma (melynek tagja a CB Richard Ellis, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, a DTZ és Jones Lang LaSalle).

Az időszak teljesítménye négyszerese az egy évvel korábbinak, de a tavalyi negyedik negyedévhez képest 25 százalékos csökkenést jelent. E három hónapban négy új irodaházat adtak át az úgynevezett nem központi piacon: a XIII. kerületben a BSR Centert és a Gateway Irodaház utolsó tornyát, a IX. kerületben a Kész Mester Udvarházat és a III. kerületi Urban Studiost.

A BIEF adatai szerint az első negyedévben 72,9 ezer négyzetméter irodaterület talált bérlőre, ez 22 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi értéket, de 21 százalékkal kevesebb 2007 utolsó negyedévéhez képest. A teljes bérbeadás 26 százalékát hosszabbítások tették ki, míg az előbérleti szerződések aránya csupán 7 százalék volt. Ismét a központi és nem központi piac volt a legnépszerűbb, a bérbeadások 45 és 48 százaléka esett e területekre.

A három hónap alatt több mint 100 bérleti szerződést kötöttek: a legnagyobb a PricewaterhouseCoopers hosszabbítása volt 10 ezer négyzetméteren az Office Trade Centerben, a legnagyobb új bérleti szerződést pedig az Aréna Cornerben 7,8 ezer négyzetméterre a Vodafone írta alá. A nagyobb szerződések között található a Bridge Hungary 3,2 ezer négyzetméteres bérlete a BSR Irodaházban, valamint a UPC hosszabbítása a Kinizsi Irodaházban 3,0 ezer négyzetméteren. Négy előbérleti szerződést kötöttek a negyedévben, a legnagyobb a HLB Klient Holdingé volt a XIV. kerületi Stefánia parkban 18 ezer négyzetméterre.