Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Titkos tárgyalások a kormánypártok között

2003.08.21. 17:28
Folyamatosan zajlanak a háttértárgyalások az MSZP és az SZDSZ, illetve a pénzügyi kormányzat között az adóelképzelésekről. Több lehetséges megoldás készül, ezek között szerepel az is, hogy az SZDSZ ragaszkodik az adócsökkentéshez.
Folyamatos háttértárgyalások zajlanak az MSZP, az SZDSZ, illetve a pénzügyi kormányzat között a jövő évi adóelképzelésekről; Medgyessy Péter miniszterelnök részvételével is tartottak már ilyen megbeszélést, értesült a távirati iroda magát megnevezni nem kívánó kormányzati forrásból.

A "körvonalazódó megoldás" a kormányfő jövő heti, kínai látogatása és a parlament őszi ülésszakának kezdete közötti időszakban válhat véglegessé. Medgyessy Péter szerdán egy tévéinterjúban közölte: el tudja fogadni azt, hogy a személyi jövedelemadót csökkentsék már 2004-ben, de meg kell találni az intézkedés ellentételezését. "Úgy látom ma, hogy ezt meg fogjuk találni" - mondta a miniszterelnök.

Több verzió készül

Kormányzati körök szerint a lehetséges megoldások között több verziót is mérlegelnek. Ezek közt szerepel az is, amihez az SZDSZ ragaszkodik: a tavaly jóváhagyott, a jövő évre vonatkozó személyi jövedelemadó-tábla hatályban marad. Információk szerint a megegyezésnek a jövő évre kalkulált államháztartási hiány, a költségvetés várható bevételei, valamint a fő beruházási prioritások szabta keretek közt kell létrejönnie.

A kormány nem kíván engedni abból, hogy a jövő évi költségvetést 3,8 százalékos államháztartási hiánnyal, és az előre számított bevételekhez ragaszkodva állítsák össze. Ezenkívül a meghatározott prioritásokhoz, mint például az útépítésekhez, az egészségügyi reformhoz, a kutatás-fejlesztés támogatásához és az uniós pénzek elnyeréséhez szükséges források megteremtéséhez is ragaszkodik a kabinet. A kabinet ezen keretek között minden megoldásra nyitott, állítják kormányzati körökben.

Az Országgyűlés tavaly a személyi jövedelemadóban 2003-ra 650 ezer forintig húszszázalékos, 650 ezer és 1 millió 350 ezer forint között harmincszázalékos, efelett pedig negyvenszázalékos adókulcsot határozott meg; 2004-re az alsó kulcs 18, a középső 26, a felső 38 százalékra módosult volna, 800 ezer és 1,5 millió forintos jövedelemhatárokkal. László Csaba pénzügyminiszter július közepén egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elmarad az szja jövő évre meghirdetett csökkentése.

Ezután az SZDSZ többször leszögezte, nem tudja elfogadni, és nem szavazza meg a jövő évre elfogadott szja-tábla megváltoztatását.