Erzsébet
1 °C
4 °C

Újabb csúcson a tőzsde – jön a 30 000 pontos BUX?

2007.05.04. 11:23
Nemzetközi okokra vezethető vissza a magyar tőzsde szárnyalása, a BUX és az OTP is újabb rekordot döntött ma. A globális befektetői hangulattól függ az is, meddig maradhat ilyen magasan – vagy törhet-e még magasabbra – a BUX. Az utóbbi hónapokban lassan ledolgozzuk régiós lemaradásunkat, miközben az OTP a térség legjobban teljesítő bankrészvényévé vált, remek kilátásokkal. Aki néhány évre gondolkodik, biztosan nyer a magyar blue chippekkel, és nem lehet kizárni azt sem, hogy még az idén 30 ezer közelébe emelkedik az index.

A tavaly májusban elért 25 500 pont feletti rekordszintet megdöntő magasságokba kapaszkodott a BUX, amely április 20-án történelmi csúcson, 25 828,8 ponton zárt, és azóta is 25 500 felett tartja magát. A szárnyalásban vezető szerepet játszott az OTP: az indexben jelentős súlyt képviselő bankpapírok ára pár hónap alatt emelkedett 20 százalékot, de az index alakulásában kiemelt súllyal rendelkező vezető részvények közül a Mol és a Magyar Telekom is szárnyalt, csak a gyógyszergyártók gyengélkednek.

Újabb csúcsot döntött a BUX, újabb rekordot döntött az OTP
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 328,25 pontos, 1,28 százalékos emelkedéssel, 25 913,78 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken. Legutóbbi csúcsát az idén április 20-án érte el a BUX, akkor 25 828,78 ponton zárt. A részvénypiac forgalma pénteken 35,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a stagnáló Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest, az OTP árfolyama 10 020 forinton új történelmi csúcsot ért el. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX szintén új csúcson, 3038,35 ponton zárt, 16,81 ponttal, 0,56 százalékkal emelkedett az értéke. Az OTP volt a befektetők kedvence, a többi vezető részvény pedig alulteljesítette a BUX emelkedését - mondta Zillich István, a Takarékbank üzletkötője. Az OTP árfolyama napközben átlépte a 10 ezer forintos határt, 10.020 forint volt a legmagasabb értéke. Záráskor 9905 forintot értek a bank részvényei, 304 forinttal, 3,17 százalékkal többet, mint az előző napon, forgalmuk 19,6 milliárd forint volt. A Mol részvények ára 25 forinttal, 0,11 százalékkal 22 325 forintra emelkedett, az olajrészvényre 10,6 milliárd forint értékben születtek üzletek. A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 1040 forintot ért záráskor, 1,1 milliárd forint értékben forgott. A Richter papírok ára 305 forinttal, 0,83 százalékkal 37 005 forintra nőtt, forgalmuk 2,3 milliárd forintot tett ki. Az Egis 185 forintos, 0,85 százalékos gyengüléssel, 21 615 forinton fejezte be a kereskedést, a papírra 211 millió forint értékben kötöttek üzleteket.

A magyar tőzsde alapvetően a nemzetközi trendekkel együtt mozgott – értett egyet az Index által megkérdezett két elemző, Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline, és Balásy Zsolt, a Concorde elemzője –, de az árfolyamok alakulását befolyásolta a hazai államháztartási helyzet és az egyes cégek megítélése, piaci helyzete is. A magyar piac alulértékeltsége megszűnőben van, ezért a márciusi, globális fellendülésből a hazai tőzsde szépen tudott profitálni, noha nem emelkedett ki a régióból. Március 1-je óta, amikortól a mostanáig izmosodó "bika" beindult, a BUX 13, a cseh index 13-14, a lengyel 18, az orosz 8,5 százalékot emelkedett – sorolta Sarkadi Szabó.

Az államcsőd a tőzsdén is érezhető volt

A tavaly májusi csúcsig vezető fellendülést követő nemzetközi korrekció egybeesett a magyar államháztartási helyzet tényleges adatainak nyilvánosságra kerülésével. A befektetői bizalom megingásával a magyar befektetések alulsúlyozottakká váltak a portfoliókban. Nagyot zuhantuk (18 400 pont környékére), és a június végén induló, majd ősszel érkező újabb jelentős pozitív nemzetközi korrekcióból kevésbé tudtuk kivenni a részünket – mondta az Indexnek Balásy. A kiigazítás, a konvergenciaprogram hatására a befektetői bizalom kezd visszatérni, így a mostani bikából már a BUX is egyenragúan tudott profitálni.


A BUX elmúlt egy éve (forrás: portfolio.hu)

Költenének, mert van

Nagyon sok a pénz a rendszerben, és alapvetően kedvező a feltörekvő piaci országok megítélése, párhuzamosan azzal, hogy veszélyes szintekre kezd csökkenni a szereplők kockázatérzéke – hangsúlyozta Sarkadi Szabó. Szerinte a helyzetet jellemzi, hogy míg a külföldi alapkezelők korábban azt kérdezték, mit vegyenek vagy adjanak el – és milyen áron –, ma csak arra kíváncsiak, mit vegyenek még. Néhány hónappal ezelőtt is mindenki attól félt, az amerikai ingatlanpiaci visszaesés kihat vállalatok teljesítményére, s így a tőzsdeindexek alakulására. Ma azonban úgy tűnik, az a várakozás vette át a főszerepet, hogy az ingatlanpiac mint húzóbefektetés szerepét éppen a feltörekvő gazdaságok vehetik át, ahol elsősorban az eddig alulértékeltnek számító papírokat kezdték keresni. Márpedig Magyarországon még a vezető részvények is ilyenek.

A kiigazítás nemcsak a befektetői bizalom visszatérése, hanem az úgynevezett hozamkonvergencia révén is segítette a részvények feltámadását – emelte ki Sarkadi Szabó, aki szerint ez az OTP-nek és a Magyar Telekomnak adta a legnagyobb lökést. Hasonlóan látja a helyzetet Balásy Zsolt, aki szerint ez egyben a Magyar Telekom-papírok igazi mozgatórugója lehet. A piac elfogadni látszik a hosszabb ideje jellemző ezer forint körüli árat és az ugyancsak több éve jellemző 70-75 forint körüli osztalékot. Ez 7-7,5 százalékos éves hozamnak felel meg, ami a kamatszint várt esésével és a forint erősödésével felértékeli a részvény árát.

Egekben az OTP

A hozamkonvergencia legnagyobb nyertese azonban az OTP, mely pár hónap alatt több mint húsz százalékkal történelmi csúcsra, 9710 forintra is növelte értékét. Ebben azonban már – emelték ki a szakértők – nemcsak az osztalék felértékelődése, hanem a vállalat értékének várt növekedése is meghatározó szerepet játszik.


Az OTP elmúlt három hónapja (forrás: portfolio.hu)

Eddig elvált egymástól a régiós bankszektor tagjainak megítélése, az OTP alulértékeltsége azonban most kezd megszűnni. Jellemző, hogy miközben a régiós tőzsdeindexek hasonlóan teljesítettek az utóbbi hónapokban, az Erste Bank részvényei öt százalékot emelkedtek, a Raiffeisen papírjai pedig lényegében stagnáltak – emelte ki Sarkadi Szabó. Szerinte jól sikerült az OTP által szervezett befektetői találkozó is. Ezen a bankvezetés meggyőzően adta elő a 2010-ig szóló időszakra vonatkozó növekedési terveket, amire "haraptak az amúgy is lila ködben kiugró vételi lehetőséget kereső befektetők". Ezzel kapcsolatban Balásy Zsolt megjegyezte, a prezentáció sikeréhez hozzájárult, hogy a menedzsment előrejelzései rendre megalapozottnak bizonyultak a korábbi években.

Hosszú távon is érdemes

Ha az év végi árfolyambecslések az üveggömbjóslás kategóriába tartoznak is, három-négy éves távlatban már minden hazai vezető részvény komoly tartalékokkal bír – hangsúlyozta Sarkadi Szabó. A Molt, amelynek szinte teljes árképzése és elszámolási rendje dollár alapú, érzékenyen érintette a forint erősödése. A finomítói haszonkulcsok nemzetközi emelkedésének köszönhetően még így is tudott emelkedni az utóbbi két hónapban, hosszabb távon pedig Sarkadi Szabó szerint 30 ezer forint felett van a részvények várható stratégiai értéke.

Az OTP 16-20 ezer forint közé, a Magyar Telekom 1700 forint körüli szintre, a Richter 60 ezer forintig emelkedhet 3-4 év alatt. Mindez akkor igaz, ha a konvergenciaprogram megvalósul, ennek megfelelően az erős forint mellett csökkennek a kamatok, az államháztartási helyzet pedig nem ad okot a befektetőknek újabb aggodalomra.

Megérzik a kiigazítást

Rövidebb távra, a következő hónapokra vonatkozóan nehezebb előrejelzést adni, és e tekintetben némileg el is tér a szakértők véleménye. Sarkadi Szabó szerint a mostani, alapvetően külső okokkal magyarázható növekedés közepette látni kell, hogy a kiigazító csomag közvetlen és közvetett hatásai miatt a hazai cégek idei eredménye elmarad a lehetőségeiktől, mégpedig a megemelkedett adóterhek és a csökkenő belső fogyasztás miatt. A lényegében teljes egészében dollár alapú elszámolást folytató Molt a gyógyszergyártóhoz hasonlóan érzékenyen érintette a forint erősödése.

A legnagyobb vesztesnek a gyógyszergyártók tűnnek, a Richter jelenlegi 36-37 ezer forint közötti értéke messze elmarad az gyógyszerpapír 50 ezer forint feletti (tavaly májusban elért) csúcsától, mivel idei, rövid távú kilátásaikat a kiemelt exportpiacnak számító Oroszországban átalakított gyógyszerár-támogatási rendszer is rontja – tette hozzá Balásy.

Kell egy kis mínusz?

Az idei további növekedést illetően két kérdés van. Az egyik, hogy kitart-e a kedvező nemzetközi hangulat, vagy ahogy Balásy fogalmaz, "kibukik-e egy csontváz a szekrényből". Szerinte ma nem látszik ennek igazi veszélye, Sarkadi Szabó Kornél azonban úgy véli, akár néhány hét múlva is fordulatot hozhat akár egy kínai kamatemelés, a maginflációs nyomás erősödése az USA-ban, vagy éppen egy nem várt, drasztikusan rossz ingatlanpiaci adat a tengerentúlról.

Sarkadi úgy látja: a jelenlegi szintekről a további érdemi növekedésnek mindenképpen feltétele egy "zakó". Ahhoz, hogy a befektetők kedvvel vásároljanak, előbb-utóbb szükség van az árak átmeneti csökkenésére, ellenkező esetben a növekedési ütem lassul le. Egyre növekvő veszélyforrás a hedge fundok szerepe a világ tőzsdéin. Ezek az alapok a befektetett tőke többszörös értékén is képesek kereskedni, felnagyítva a piaci mozgásokat. Emelkedésnél ugyanúgy, mint komolyabb visszaesésnél, amivel egyelőre senki nem számol.

Balásy Zsolt ezzel szemben úgy véli: bár 2003 óta trendjükben stabil és erőteljes emelkedést mutatatnak a nemzetközi indexek, a pályát csak kisebb és rövid távúnak bizonyult negatív korrekciók törték meg, és ennek alapján bármikor fel kell készülni akár egy hosszabb negatív korrekcióra is. A részvények ma – egy-két kivételtől, például az utóbbi időben elszállt kínai piactól eltekintve – mégsem számítanak drágának. Éppen az aggodalmak ellenére stabilan növekvő világgazdaságnak köszönhetően a hozamokhoz, az osztalékokhoz mért részvényárak messze elmaradnak a 2000-es, a dotcomlufi kipukkadása előtti szintektől. Ennek tükrében a növekedésnek egyelőre nem látszik akadálya, ahogy a 30 ezres BUX-nak sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?