Géza
-11 °C
-4 °C

A holland csirke visszavág

2006.04.14. 12:48
Közleményben fejezte ki rosszallását a CBA amiatt, hogy a Baromfi Terméktanács azt állította, hetente több kamionnyi olcsó holland csirketerméket hoz be az országba az áruházlánc. A CBA szerint "a terméktanács támadása elofogadhatatlan, mert az agrárium jelenlegi helyzetében nem vezet semmire".

Háromezer CBA-boltból összesen tizenhatban kínáltak holland baromfit, és az is kifogástalan minőségű volt - hangsúlyoz az Indexhez eljuttatott közleményben az áruházlánc. A CBA Kereskedelmi Kft. márciusban a Baromfi Terméktanács (BT) kezdeményezésére elfogadta, hogy "távol tartja magát" az importbaromfi-behozataltól, csökkentendő a madárinfluenza-hisztéria ágazatra káros következményeit.

Túltermelés és import

Most azt írják, a CBA franchise-rendszer, amelyet kétezer önállóan gazdálkodó vállalkozás épít fel, és ezek közvetlen importjoggal rendelkeznek. A lánc ezzel együtt azt az irányelvet adta ki hálózatának, hogy a magyar baromfi értékesítését kell szorgalmazni. "Boltjainkban a pultokon már hónapokkal a terméktanács megjelenése előtt kihelyeztünk táblákat, hogy magyar baromfit kínálunk, mert szerintünk az ágazat problémája nem 2006 márciusára datálandó vissza" - magyarázzák a közleményben.

A BT igazgatója a Világgazdaságban azt kifogásolta - a cikket az Index egy az egyben átvette -, hogy a magát magyar üzletláncként reklámozó bolthálózat is importált külföldi baromfitermékeket. A lap szakértőkre hivatkozva azt írta, érthetetlennek tartják a CBA magatartását, mivel a hazai baromfipiacot fokozódó túltermelés jellemzi.

Az agrárium jelenlegi helyzetében

A CBA ezzel azt szegezte szembe: felkarolták a magyar termékeket és termelőket azzal, hogy 2005 óta gyártatják a Minőségi Magyar logo alatt a legjobb minőségű hazai élelmiszereket, amelyeket teljes hálózatukban forgalmaznak. A BT támadását a CBA elfogadhatatlannak találja, "mert az agrárium jelenlegi helyzetében ez nem vezet semmire".

Neubauer Katalin kereskedelmi vezérigazgató az Indexnek megerősítette: arra kérték az érintett üzleteket, hogy a továbbiakban mellőzzék a holland importot. A hét első felében egyébként még ott voltak ezek a termékek a boltokban. Neubauer hozzátette: több kamionnyi mennyiségről egyébként nem volt szó, szerinte néhány mázsát hozhattak be mindössze.