Hedvig
4 °C
15 °C
222 886 szavazat
277 142 szavazat

Fiókteleppé alakul a Citibank

2008.12.16. 12:06
A Citibank Zrt. 2009. január 1-jétől határon átnyúló egyesülés formájában beolvad az írországi székhelyű Citibank Europe plc-be és annak magyarországi fióktelepeként fog működni. Az átalakulás független a válságtól, azt már több mint egy éve és az egész régióra vonatkozóan tervezik.

Átrendeződik a magyar bankpiac?

Eddig ezt a működési formát döntően a Magyarországon épp megtelepedő pénzintézetek választották, illetve olyan, korábban bankként működő társaságok alakultak át fiókintézménnyé, amelyek kifejezetten a vállalati ügyfélkör speciális igényeinek kiszolgálását célozták – írta az átalakulási tervről májusban a Napi. A Citibank viszont több mint 65 ezer lakossági számlát kezel és több mint 240 ezer hitelkártyát bocsátott már ki hazánkban. Jelenleg 24 fiókot és 6 hitelcentrumot üzemeltet Magyarországon.

A fiókteleppé alakulás egy globális stratégia része, amely a Citi szervezeti felépítésének racionalizálására irányul, és a régiónkban három éve kezdődött – mondta Batara Sianturi, a Citibank Zrt. elnök-vezérigazgatója. A bank továbbra is jelen lesz Magyarországon, meglévő termékeiket és szolgáltatásaikat változatlan formában nyújtják.

Előnyként azt emelte ki a vezérigazgató, hogy mint a Citibank Europe plc fióktelepe, egy nagyobb mérlegfőösszeggel és hitelezési kapacitással, valamint számottevő európai jelenléttel bíró szervezet tagjaként szolgálják majd ki Magyarországon az ügyfeleket, és még hatékonyabban terjeszkedhetnek a hazai piacon.

A Citibank Europe plc egy Írországban bejegyzett, teljes körű működési engedéllyel rendelkező bank, az Ír Pénzügyi Szolgáltatók Állami Felügyelete ellenőrzése alatt áll, és a Moody’s külső hitelminősítő intézettől Aa3-as besorolást kapott. A Citibank Europe plc 6,8 milliárd eurós mérlegfőösszeggel és 1,4 milliárd eurós saját tőkével rendelkezett 2007 végén.

Az ügyfelekkel érvényben lévő szerződések és ügyfélkapcsolatok a jelenlegi szolgáltató, a Citibank Zrt. és a Citibank Europe plc mint a Citibank Zrt. általános jogutódja közötti jogutódlással automatikusan átszállnak az új jogi szervezetre, az ügyfeleknek nem kell tenniük semmit. Valamennyi meglévő ügyfél bankszámlaszáma és bankkártyaszáma változatlan marad.

Az új szervezet IBAN-száma, SWIFT-kódja, valamint bankszámlaszáma sem változik az egyesülés után, azonban az új működési formához új adószám és új cégjegyzékszám tartozik.

Az európai uniós jogi követelményeknek megfelelően 2009. január 1-je után a betétbiztosításra és a befektetés-biztosításra az ír törvények vonatkoznak. A kibővített ír betétbiztosítási rendszerről részletes tájékoztató olvasható a Citibank honlapján is. Mindez ugyanakkor jelenti, hogy amennyiben a betétbiztosításra ténylegesen szükség volna, az ír hatóságokhoz kell fordulnia a magyar ügyfeleknek is, az Országos Betétbiztosítási Alap a fióktelepként működő intézményekben elhelyezett összegekért nem áll jót.

A Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepe felett, a magyar törvényi előírásokkal összhangban, továbbra is ellenőrző szerepet tölt be a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), különösen a fogyasztóvédelem területén, valamint a Magyar Nemzeti Bank. Ezen felül, az új fióktelep felügyeleti szerve az Ír Pénzügyi Szolgáltatók Állami Felügyelete lesz, amely az egész Citibank Europe plc és összes fióktelepe felügyeleti szerve.