Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Mi lesz a magyarországi bankokkal?

2008.10.15. 12:39
Baj-e, hogy a magyar bankok túlnyomó többsége külföldi pénzintézetek leányvállalata? Lehet, hogy hiába stabil a magyar bank- és pénzpiaci rendszer, ha az anyaintézmény csődbe megy?

A magyar bankok külföldi anyabankjai nem mutatnak működésbeli zavarokat, a meghatározó bankok likviditási helyzete a lakossági források nagy aránya miatt kiegyensúlyozott, az eddigi információik alapján stabilnak mondható, közölte Király Júlia, az MNB alelnöke a stabilitási jelentés módosításának bejelentésekor. Azaz: azon túl, hogy a magyar bankok köszönik szépen jól vannak, egyelőre tulajdonosaiknak sincsenek komoly gondjaik.

Nincs veszély

Az elmúlt években a hazai bankok üzleti tevékenységében a hagyományos közvetítésből – például a lakossági üzletágból – származó bevételek voltak jelentősebbek. Ez nem kis részben a jelentős kelet-közép-európai régióbeli hitelexpanzónak is köszönhető.

Az anyabankok csoportszinten változatlanul előnyben részesítik a gyors növekedést és profitabilitást mutató kelet-közép-európai országokat, így Magyarországot is.

Világosan látszik, hogy ha fel is merülnének gondok magyarországi bankoknál, az semmiképpen sem az itteni leány működéséből következne. De idáig csak néhány anyabankot érintett közvetlenül a piaci turbulencia, és e veszteségek nagysága elhanyagolható volt. A tőzsdei eséshez persze ez, sőt ennél kevesebb is elegendő: az világos, hogy a legjobban, legtisztábban, rossz hitelek nélkül működő bank papírjait is adják a befektetők, mert a szektor jövedelmezősége romlani fog, ráadásul senkiben sem bíznak, függetlenül attól, mi van a mérlegekben.

Gondot okozhat, ha az anyavállalatnak rossz hitelei vannak, vagy olyan bankban van kitettsége, amelynek rossz eszközei vannak. Ilyen lehet például, ha a banknak a becsődölt Lehman Brothersben vagy valamelyik izlandi bankban vannak hitelei. Az eddigi információk alapján az európai bankok állományában lévő Lehman Brothers-kötvények értéke elenyésző (és ezek egy részénél sem a bank, hanem az ügyfél a kockázatviselő, mint a Citibank által itthon is forgalmazott befektetési jegyeknél).

Néhány százmillió euró értékben több pénzintézetnek is van Izlandi kitettsége. Ez egy-két napra izgalmakat is okozott a részvénypiacon, amikor Izland valutaválsága kiderült. Lehetnek és vannak is persze más – amerikai – hitelekre épített pénzügyi eszközök sok európai banknál, de ezek pontos összege nem ismert: részben éppen ez szülte azt a bizalmatlanságot, amely a banközi hitelezés befagyásához vezetett.

Tovább csökkenti a kockázatokat, hogy a magyar pénzintézetek többsége jogilag teljesen független, gazdaságilag részben önálló intézmény. Éppen ezért a bajba kerülő anyabank továbbadhat hazai leányvállalatán, ha pénzre van szüksége, és közel sem biztos, hogy a leányt automatikusan magával rántja az anyacég csődje.

Ilyen helyzetben felgyorsulhat a magyar pénzpiacon a koncentráció, az anyabank eladhatja stabil helyzetben lévő leánybankját, hogy pénzhez jusson. Ha azonban a leánybank, vagyis a magyarországi egység kerül bajba, akkor sem kell csődtől tartani. Az anyabank presztízsokokból egyszerűen nem teheti meg, hogy hagyja becsődölni.

Fiókoknál máshogy

Más a helyzet természetesen, ha a bank fiókhálózatként működik Magyarországon. Ekkor az anyabank problémája közvetlenül érinti a fiókokat. A fióktelepek által gyűjtött betéteket alapesetben az anyabank székhelye szerinti ország betétbiztosítási rendszere garantálja, azonban kérhetnek többletbiztosítást a hazai rendszerben is. Mivel az elmúlt napokban szinte valamennyi európai ország garanciát vállalt a bankbetétekre, itthon sem veszhet el az ott megtakarított pénz.

Ide tartozik még, hogy ha a külföldi tulajdonos ellen fizetésképtelenség miatt felszámolási eljárás indul, az a fióktelep felszámolását is maga után vonja.

Magyarországon a Fortis, a BNP Paribas (nekik nincsenek lakossági ügyfeleik) és a Calyon Bank működik fióktelepként. A Fortis 2005 júliusában jött Magyarországra, elsősorban olyan nemzetközi középvállalatok az ügyfelei, amelyeknek határon átnyúló szolgáltatásokra van szükségük.

A legnagyobb hazai lakossági bankok tulajdonosai

OTP Bank
A legnagyobb magyar bank ellen a múlt hét végén intéztek támadást spekulánsok, a bank részvényei nagyon meggyengültek, de a héten már jelentősen erősödtek. Az OTP vezetése és a kormány is stabilnak mondta a bank helyzetét, nincsenek likviditási problémái, külső források, tehát hitel felvétele nélkül is képes működni.

CIB Bank
Tulajdonos: Intesa Sanpaolo
Az Intesa Sanpaolo a fiókok számát tekintve Olaszország legnagyobb bankja. A Lehman Brothers csődje után az Intesa Sanpaolo nyugtatni próbált, csak néhány millió euró értékű Lehman-kötvénye volt. Az elmúlt néhány héten többször is kijelentették, hogy a válság nem érinti a bankot. A bank részvényei hétfőn több mint 15 százalékot emelkedtek.

MKB Bank
Tulajdonos: Bayerische Landesbank
A Bayerische Landesbank Németország második legnagyobb állami tulajdonban lévő bankja. Mivel a pénzügyi válság jelentősen érintette őket, egyesülhetnek a Landesbank Baden-Wuerttemberggel, banki vezetők szerint a tárgyalások már jó ideje tartanak – írja az International Herald Tribune. A Sueddeutsche Zeitung szerint ugyanakkor nem várható hamar döntés. A Bayerische Landesbank 630 millió eurós veszteséget jelentett, pedig az egy évvel korábban egymilliárd eurós nyeresége volt.

K&H Bank
Tulajdonos: KBC Bank
A belga KBC Banknak nagyon jó a likviditása és a fizetőképessége, az egyik legerősebb bank Európában, jelentette ki a belga jegybank. Ezt azután siettek hangsúlyozni, hogy a belga média elkezdett arra célozgatni, hogy a Fortis és a Dexia bukása talán a KBC-t is magával ránthatja. Erre azonban semmi jel nem mutat.

Erste Bank
Tulajdonos: Erste Bank
Az osztrák Erste Bankról október 10-én kiderült, hogy 300 millió eurós kitettsége van az Erste Bank Izlandnál és más izlandi banknál is. A társaság részvényei a hírre 20 százalékot esett a cseh tőzsdén. Az Erste a héten csökkentette eredményvárakozásait, és csak kis növekedést vár 2008-as nettó profitjában az egyszeri tételek hatásait kiszűrve; korábban 20 százalékos gyarapodásra számított. A bank részvényei hétfőn jelentősen erősödni kezdtek. A bank nem kér segítséget az osztrák pénzügyi csomagból.

Raiffeisen Bank
Tulajdonos: RBHU Holding
A szintén osztrák Raiffeisen is megszenvedte a múlt hetet, részvényeinek értéke sokat esett, ezt hétfőn sikerült némileg korrigálni. A Raiffeisennek is van izlandi kitettsége, de ők nem árulták el az összeget. A bank bejelentette, hogy az osztrák kormány százmilliárd eurós csomagjából nincs szüksége segítségre.

UniCredit Bank
Tulajdonos: Bank Austria Creditanstalt
Az UniCredit tulajdonosa, a Bank of Austria az UniCredit csoport tagja. A Bank Austriának százmillió eurós kitettsége van izlandi bankoknál, ezt a bank szóvivője erősítette meg. A bankcsoport legbefolyásosabb tagja, az olaszországi UniCredit október elején tőkeemelésre kényszerült a pénzügyi válság kezelésére, de ezt a tőkét saját intézményi befektetői adták. Elemzők szerint ezzel az EU legfeltőkésítettebb bankjává váltak. A bank az elmúlt hetekben nyomás alá került, de nincs szó ellenséges felvásárlásról. A magyarországi bank vezérigazgatója az olasz UniCredit feltőkésítéséről azt nyilatkozta, hogy előrehozták a 2010-ben tervezett tőkeemelést. A Moody's október 7-én leminősítette a pénzintézetet. Az UniCredit anyacége érzi meg tehát egyelőre talán legjobban a válságot a hazai bankok tulajdonosai közül, de ez az itthoni stabilitást még nem érinti.

Budapest Bank
Tulajdonos: GECIFC (GE Money)
A GE Money anyacége a General Electric, amelybe Warren Buffett befektetett hárommilliárd dollárt a hónap elején. A GE október 10-én hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves jelentését, nyeresége 23 százalékkal kisebb, mint tavaly – ami nagyjából megfelelt az elemzői várakozásoknak. A cég részvényei ennek ellenére estek a bejelentés után. A cég a kisebb profitot pénzügyi részlegeinek rossz teljesítményével magyarázta.

Citibank
Tulajdonos: Citibank Overseas Investment Corporation
A Citigroup az elmúlt hetekben a Wachoviával kapcsolatban került be a hírekbe: a Citi cég meg akarta venni a bajba jutott bankot, de végül a Wells Fargónak sikerült megegyezni a Wachoviával. Legutolsó hír, hogy a Citigrouppal kapcsolatban is felmerült, hogy részesül a 250 milliárdos amerikai bankmentő csomagból, a vállalat szóvivője nem kommentálta a hírt. A Citigroup részvényeinek értéke a napokban nagyot emelkedett. A társaság még a héten bejelenti, hogyan teljesített a harmadik negyedévben.

ING Bank
Tulajdonos: ING Bank
A holland banknak jelentős nettó tőkebeáramlása van, ügyfeleket szerez a rivális Fortistól, írja a Guardian. A bank egyik vezetője szerint korábban egyhangúnak és unalmasnak mondták a bankot, de most pont ez a konzervatív üzletmenet jövedelmez nekik.