Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Részleges államosítás az amerikai bankszektorban

2008.10.14. 07:55
Az amerikai kormány 250 milliárd dollárt tervez fordítani banki részvények vásárlására, a pénzintézetek feltőkésítésére - írta a The New York Times mai internetes kiadásában.

A CNBC televízió értesülése szerint a washingtoni kormányzat a befagyott hitelpiacok kiolvasztását célzó közvetlen tőkeinjekciós programban valószínűleg bankok ezreinek nyújt majd segítséget. Az összeg felét a 9 legnagyobb bank kapja majd; az amerikai állam gyakorlatilag az állam elsőbbségi részvényeket fog vásárolni.

Henry Paulson pénzügyminiszter ma körvonalazza a banki részvényvásárlási elképzelések részleteit, de az előzetes értesülések szerint a legnagyobb feltőkésítési lépéseket a következő bankok esetében hajtják végre: Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, valamint a Bank of New York Mellon, State Street és Merrill Lynch.

A Bush-kormány ezenkívül várhatóan felhatalmazza majd a szövetségi betétbiztosítót (FDIC), hogy a nem kamatozó - többnyire vállalati - bankbetétekre korlátlan garanciát nyújtson.

Elemzők megjegyzik: az Egyesült Államok kormányának válságkezelési programjában éles fordulatot jelent a néhány napja meghirdetett banki részvényvásárlás, a korábbi stratégiában ugyanis még a banki portfóliók megtisztítása, a jelzálogalapú "mérgező" hiteltermékek felvásárlása volt a cél.

A The New York Times úgy tudja, hogy négy bank - a Citi, a JPMorgan Chase, a Bank of America és a Wells Fargo - egyenként 25 milliárd dollár állami tőkejuttatást kap. A Goldman Sachs és a Morgan Stanley bankban a kormány 10 milliárd dolláros részvénycsomagot tervez vásárolni.

Paulson pénzügyminiszter hétfőn délután Washingtonban egyeztetett a nagybankok vezetőivel. Még mindig köd borítja a bankokat, de remélhetőleg ezek lesznek az első napsugarak - fogalmazott a tőkeinjekció programjával kapcsolatban Wayne Abernathy, az Amerikai Bankszövetség szakértője.  • Vennék
  • Hírek