Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Kinek kell a 600 milliós ház?

2007.06.12. 20:27
A fővároson belül, illetve az azt övező agglomerációban is jócskán van igény családi ház vásárlására az ingatlanpiacon, az egyik fő probléma az, hogy a kereslet nem feltétlenül találkozik a kínálattal. Míg a vásárlók nagyobb része olyan ingatlanokat keres, amely lehetőleg előnyös elhelyezkedésű telken, esetleg panorámával rendelkezik, és csak nagyon minimálisan felújítandó, a kínálati oldal meglehetősen heterogén: hat és hatszázmillió forint között változatos kivitelű, elhelyezkedésű és minőségi házak szerepelnek a kínálatban.

A Duna House területei irodáinak tapasztalatai szerint több esetben is gondot jelent, hogy az árban a kereslet és a kínálat nem feltétlenül találkozik egymással a családi házak piacán. A vásárlók általában 30 millió forint környékén keresgélnek olyan ingatlanokat, melyek többé-kevésbé megfelelnek az igényeiknek, azaz csak kisebb mértékű állagmegóvási vagy felújítási munkákat kell elvégezni rajtuk. A kínálati oldalon viszont jóval drágább ingatlanok is szerepelnek, amelyek nem is minden esetben felelnek meg a vásárlók elvárásainak.

Nem korszerűek

Általánosságban jellemző a piacon, hogy a 60-as, 70-es (de akár még a 80-as) években épült, zömmel nagy alapterületű házakat nem a legegyszerűbb eladni, a várakozási idő néha az egy évet is meghaladhatja. Ennek fő oka, hogy az ilyen típusú házak nem a mai kor igényeinek megfelelő anyagokból épültek, jó részük legalábbis részben felújítandó, illetve nem jellemző, hogy tartalmazzák azokat az extrákat, melyet az igényesebb vásárlók keresnek. Könnyebben eladhatóak a városközponthoz közeli területeken fekvő ingatlanok (a jó közlekedési lehetőség és a nyugodtabb környezet, a saját kert itt egyszerre áll fenn), a mélyebb pénztárcával rendelkező vásárlók szívesen választják a néhány évvel ezelőtt épült, minőségi anyagokból készült, panorámás telken fekvő ingatlanokat.

Fontos tudni, hogy a családi házak piacán a vásárlók több csoportra oszthatók, de szintén probléma, hogy elképzeléseik nem mindig találkoznak. A teljesség igénye nélkül az egyik vásárlói csoportnak nevezhetjük azokat, akik – akár egy panellakásból is – szívesen kiköltöznének a külső városrészekbe, valamint az agglomerációba, ők elsősorban a megfizethetőbb ingatlanokat keresik. Nagyobb eséllyel értékesíthetőek számukra az úgynevezett régebbi, nagyobb kerttel rendelkező, kocka típusú családi házak, amelyeken azért nem kell drasztikus átalakításokat végezni. Szintén ez a csoport válogat a kisebb, főváros környéki falvakban található – jellemzően olcsó – családi házak közül.

Nem mindegy azonban, hogy melyik településről van szó: a kiköltözők általában a viszonylag fejlettebb falvakat, községeket keresik, ahol rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra, és nem mellékes szempont a főváros megközelíthetősége sem. (A több elemző által is hangoztatott „visszaköltözési” hullám is részben azért indult el, mert egyes agglomerációs településekről akár egy óra vagy még több is lehet a budapesti Belváros megközelítése).

Drágább, minőségibb ingatlanok

Egy másik jelentős szegmens azoknak a vásárlóknak a csoportja, akik saját erő, vagy részben banki hitel bevonásával a drágább, minőségibb ingatlanokat keresik, jellemzően 20-25 millió forint környékén. Itt is érdekes tendenciákat lehet megfigyelni: egyrészt keresett az előbb említett kategória, valamint az 50-60 milliónál is drágább ingatlanok. Ennek oka, hogy a 30-50 millió forinttal rendelkező vásárlók szívesebben vágnak bele ebből az összegből saját ház felépítésébe, mivel – a tapasztalatok szerint – nem túl könnyű az egyéni igényeknek mindenben megfelelő ingatlant találni. Aki ennél több pénzzel rendelkezik, már minden igényt kielégítő kínálatból válogathat, nagy eséllyel talál olyan házat, ahova csak be kell költözni – jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House ingatlanközvetítő hálózat vezető elemzője.

Természetesen nem szabad kihagyni a felsorolásból az igazán luxusminőségű ingatlanok iránt érdeklődöket: ebben a körben akár 200-300 millió forintos vételár (de ennél magasabbtól sem lepődnek meg a piaci szereplők) is jellemző lehet a fővárosban és környékén. A luxusházak piacán hosszú értékesítési időre érdemes felkészülni: a kínálat – viszonylag – nagy, ugyanakkor egészen apró dolgok is meghiúsíthatják a vásárlást. Nem ott van az úszómedence, ahova a vevő szeretné, nincs elég extra beépítve, nem megfelelő a panoráma, vagy éppen a telekméret. Ennek a piacnak sok éve vezető helyszíne a budai hegyvidék, de újabban a pesti oldal külső kerületeiben is találhatóak igen drága családi ház típusú ingatlanok, amelyeket meglehetősen nehéz értékesíteni.

Talán a trendek változását jelzi, hogy az ikerházak iránt az utóbbi időben a főváros nagy részén mérséklődött a kereslet, a vásárlók inkább a körüljárható, önálló ingatlanokat keresik. Ikerházat – a tapasztalatok szerint – inkább közeli ismerősök, vagy többgenerációs családok keresnek, a nem túlzottan elszeparált házfelek nehezen értékesíthetőek.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft