Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drága számlacsomagot váltani

2005.08.25. 07:48
A bankok különböző számlakonstrukciói közötti váltás sokba kerül. A pénzintézetek egy részénél a számla megszüntetétés is büntetik.
A bankok folyószámla-kínálata az utóbbi években egyre színesebbé vált. Szaporodnak a különböző számlacsomagok, bár ezek nemegyszer csak megnehezítik az ügyfelek választását. Arra pedig mindenképpen érdemes figyelni, hogy a különböző konstrukciók közötti váltás pénzbe kerül.

Reklamációért tízezer

Akad olyan bank, amely minden esetben felszámít ilyen címen költséget (a CIB 500 forintot kér esetenként), a jellemző azonban egyelőre még az, hogy csak az olcsóbb megoldás felé mozdulást "büntetik": a Raiffeisen ezer forintot, a HVB pedig 1500 forintot számít fel. A legdurvább jelenségre azonban a Citibank és a Dresdner gyakorlatában bukkantunk. Abban esetben ugyanis, ha a Dresdner Bank ügyfele három hónapon belül meg akarja szüntetni bankszámláját, ezt háromezer forintja bánja. A Citibankban a fél éven belüli felmondás jár fizetési kötelezettséggel. A távozó ekkor attól függően, hogy milyen csatornán keresztül jelzi szándékát, 5000 vagy 7500 forintot kénytelen búcsúajándékul hagyni.

Nemcsak a bankok közötti "röpködést", hanem a reklamációt sem árt néhány pénzintézet esetében alaposan meggondolni. A Budapest Bank a végül meglapozatlannak talált ATM-reklamációt tízezer, a Magyar Külkereskedelemi Bank 12 ezer forinttal sújtja. Nem egy olyan pénzintézet akad, ahol az átutalás fedezethiány miatti visszautasítása sem ingyenes.

Számlakivonat pénzért

A rendszeres havi számlakivonatot még viszonylag sokan küldik ingyen, de mintha ez is változóban lenne. A Volksbank 60 forintot, az IC Bank egy százast, az Általános Értékforgalmi Bank 80 forintot számít fel a havi kivonatért, és akár 250 forintot is elkérhet ugyanezért például a Budapest Bank. A trendváltást azonban nem miattuk feltételezzük (ezeket a díjakat nem az előző évben vezették be), hanem azért, mert az újabb - elsősorban persze elektronikus - csomagok közül már többet is úgy alakítottak ki, hogy ha valaki ragaszkodik a havi kivonathoz, annak azt külön meg kell fizetnie. Rosszabb esetben erre nem hívják fel az ügyfél figyelmét, így csak az első számlavezetési díj felszámításakor veszi észre, hogy annak összege meghaladja a vonzó prospektusokban szereplő összeget.

A számlakivonatot sokan hajlamosak feleslegesnek ítélni. Gond csak akkor van, ha valamilyen kifizetést (például a közös költség befizetését, akár évekre visszamenően) utólag igazolni kell. A rendkívüli, főként a régebbi időszakokra vonatkozó igazolások árát szinte mindenütt alaposan megkérik. A Citibankban például az igazolás attól függően, hogy annak igénylését milyen csatornán keresztül kezdeményezi valaki, 1-3 ezer forintos költséggel jár. A teljes számlakivonat 1,5-2,5 ezer forint. Ezek a díjak azonban darabonként értendők. Több hónapot érintő kivonatok utólagos igénylésének díja így értelemszerűen a fentiek többszörösébe kerül. A tárgyhavit megelőző számlakivonat elkészítési határideje 5 munkanap, a régebbi iratokra azonban egy egész hónapot is várni kell.