Pongrác
12 °C
23 °C

Drága számlacsomagot váltani

2005.08.25. 07:48
A bankok különböző számlakonstrukciói közötti váltás sokba kerül. A pénzintézetek egy részénél a számla megszüntetétés is büntetik.
A bankok folyószámla-kínálata az utóbbi években egyre színesebbé vált. Szaporodnak a különböző számlacsomagok, bár ezek nemegyszer csak megnehezítik az ügyfelek választását. Arra pedig mindenképpen érdemes figyelni, hogy a különböző konstrukciók közötti váltás pénzbe kerül.

Reklamációért tízezer

Akad olyan bank, amely minden esetben felszámít ilyen címen költséget (a CIB 500 forintot kér esetenként), a jellemző azonban egyelőre még az, hogy csak az olcsóbb megoldás felé mozdulást "büntetik": a Raiffeisen ezer forintot, a HVB pedig 1500 forintot számít fel. A legdurvább jelenségre azonban a Citibank és a Dresdner gyakorlatában bukkantunk. Abban esetben ugyanis, ha a Dresdner Bank ügyfele három hónapon belül meg akarja szüntetni bankszámláját, ezt háromezer forintja bánja. A Citibankban a fél éven belüli felmondás jár fizetési kötelezettséggel. A távozó ekkor attól függően, hogy milyen csatornán keresztül jelzi szándékát, 5000 vagy 7500 forintot kénytelen búcsúajándékul hagyni.

Nemcsak a bankok közötti "röpködést", hanem a reklamációt sem árt néhány pénzintézet esetében alaposan meggondolni. A Budapest Bank a végül meglapozatlannak talált ATM-reklamációt tízezer, a Magyar Külkereskedelemi Bank 12 ezer forinttal sújtja. Nem egy olyan pénzintézet akad, ahol az átutalás fedezethiány miatti visszautasítása sem ingyenes.

Számlakivonat pénzért

A rendszeres havi számlakivonatot még viszonylag sokan küldik ingyen, de mintha ez is változóban lenne. A Volksbank 60 forintot, az IC Bank egy százast, az Általános Értékforgalmi Bank 80 forintot számít fel a havi kivonatért, és akár 250 forintot is elkérhet ugyanezért például a Budapest Bank. A trendváltást azonban nem miattuk feltételezzük (ezeket a díjakat nem az előző évben vezették be), hanem azért, mert az újabb - elsősorban persze elektronikus - csomagok közül már többet is úgy alakítottak ki, hogy ha valaki ragaszkodik a havi kivonathoz, annak azt külön meg kell fizetnie. Rosszabb esetben erre nem hívják fel az ügyfél figyelmét, így csak az első számlavezetési díj felszámításakor veszi észre, hogy annak összege meghaladja a vonzó prospektusokban szereplő összeget.

A számlakivonatot sokan hajlamosak feleslegesnek ítélni. Gond csak akkor van, ha valamilyen kifizetést (például a közös költség befizetését, akár évekre visszamenően) utólag igazolni kell. A rendkívüli, főként a régebbi időszakokra vonatkozó igazolások árát szinte mindenütt alaposan megkérik. A Citibankban például az igazolás attól függően, hogy annak igénylését milyen csatornán keresztül kezdeményezi valaki, 1-3 ezer forintos költséggel jár. A teljes számlakivonat 1,5-2,5 ezer forint. Ezek a díjak azonban darabonként értendők. Több hónapot érintő kivonatok utólagos igénylésének díja így értelemszerűen a fentiek többszörösébe kerül. A tárgyhavit megelőző számlakivonat elkészítési határideje 5 munkanap, a régebbi iratokra azonban egy egész hónapot is várni kell.