Jusztin
13 °C
30 °C

Rekordhiány az áfa, a túlköltekezés és a tb miatt

2006.04.19. 12:20
Emberemlékezet óta nem volt ilyen - kommentálta egy magát megnevezni nem kívánó szakértő azt a tényt, hogy márciusban mínuszra teljesültek az áfabevételek. A forgalmi adóból általában havi 150 milliárd folyik be, a múlt hónapban viszont több volt a visszaigénylés, mint a befizetés. A Pénzügyminisztérium áprilisra már több mint 200 milliárdos áfabevételt, és így csak 161 milliárdos mínuszt vár.
Szerdán tette közzé a Pénzügyminisztérium a részletes márciusi államháztartási adatokat, amelyek választ adtak arra a kérdésre: miért lett rekordmértékű (242 milliárdos) a múlt havi deficit, és miért érte el a hiány három hónap alatt az egész évre tervezett összeg felét. A PM adataiból kiderült: a központi költségvetésben a bevételek elmaradtak az időarányostól, míg a kiadások meghaladták azt. A bevételi oldalon az áfa kiesése, a kiadásin a túlköltekező állami intézmények okozták a legnagyobb gondot.

Az államháztartás 789,2 milliárdos deficitjéből 682 milliárdot a központi költségvetés, 126 milliárdot a tb-alapok hoztak össze. Az állami pénzalapok viszont 19,6 milliárdos pluszban vannak. Különösen a tb-hiány magas szembeötlően. A költségvetési törvény szerint az egész éves tb-deficit lehetne 31,8 milliárd forint; ennek a mostani összeg már úgy is a négyszerese, hogy a költségvetési hozzájárulás a tb-alapok kiadásaihoz márciusban 90 százalékkal haladta meg a tavaly márciusit.

Áfa: egy év alatt mínusz százmilliárd

Áprilisra -160 milliárdot várnak
A Pénzügyminisztérium közzétette az erre a hónapra vonatkozó államháztartási előrejelzést is. A tárca előrejelzése szerint az elkülönített állami pénzalapok 6,3 milliárd forintos pluszban, a tb-alapok 784 milliós mínuszban, a központi költségvetés 164,8 milliárdos mínuszban zárja áprilist. A PM becslése szerint helyreáll az áfafizetés rendje, a nettó bevétel 202,1 milliárd forint lesz.

Az államháztartás teljes áprilisi hiánya 159,2 milliárd forint, a GDP 0,7 százaléka lehet. Így az első négy hónapban összejöhet a 4,1 százalékos GDP-arányos deficit. A prognózis szerint az első fél évben mínusz 1283 milliárd forinton lesz az államháztartás egyenlege, vagyis hat hónap alatt jön össze az egész évre tervezett 1542,6 milliárdos deficit 83 százaléka.

Az általános forgalmi adóból márciusban az államnak 5,7 milliárd forinttal több kiadása, mint bevétele származott. Így történhetett, hogy az áfabevétel negatív lett, ami egy szakértő szerint "emberemlékezet óta" nem fordult elő. Tavaly márciusban 94,4 milliárd forint volt az állam nettó áfabevétele, ez százmilliárdos forintos visszaesést jelent.

A forgalmi adóból származó első negyedéves bevételben is megjelenik ez a százmilliárdos különbség. A bevétel csak 370,4 milliárd forint lett, ami százmilliárd forinttal kevesebb, mint a tavalyi első negyedévben elért 471,4 milliárd forint, miközben a bevételi előirányzat az áfacsökkentés ellenére még hatmilliárd forinttal nőtt is. A tervezett áfabevételnek így az első negyedévben csak 20,7 százaléka folyt be. Több más adónemnél is ez a helyzet, a társasági adóból származó bevételek például csak az előirányzat 19,6 százalékát érték el.

Katona Tamás, a PM közigazgatási államtitkára azt mondta, a problémát az okozta, hogy az adóhivatal még a januári bevallások szerinti, 25 százalékos áfát utalta vissza, miközben a beérkező befizetéseket már a 20 százalékos áfa alapján teljesítették az adózók. Emellett az államtitkár által jelentősnek mondott beruházási arány miatt tért el a nettó áfaegyenleg a várttól - állítja a PM. Katona Tamás nyomatékosította, hogy az áfabefizetések rendben megtörténnek, vagyis a bruttó áfabevételekben nem volt kiesés.

Olcsóbb állam helyett plusz 145 milliárd kiadás

Nemcsak a bevételek túltervezése vezetett azonban a 800 milliárdos államháztartási deficithez, hanem az is, hogy egyes kiadásokat az időarányosnak nagyobb mértékben teljesített a büdzsé. A központi költségvetésen belül a költségvetési szervezetek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai elérték az éves terv 34,3 százalékát, míg egy éve 28,4 százalékon voltak ilyenkor. Összegszerűen ez 145 milliárdos kiadásnövekedést jelent, hiszen a tavalyi 945,7 milliárddal szemben 1090,6 milliárd ment el ezen a fősoron. Ezen belül a költségvetési szervek éves költségvetésük egyharmadát költötték el három hónap alatt (tavaly csak 26,8 százalékot), míg a központi beruházások kiadása 39,1 százalék volt (tavaly csak 20,3).

Az időarányos 25 százalék fölött fizettek ki egyedi és normatív támogatásokat (28,9 százalék), az elkülönített állami pénzalapok már megkapták éves támogatásuk 42,5 százalékát (igaz, tavaly csaknem a felét ugyanennyi idő alatt), és az adósságszolgálattal kapcsolatos kiadások is megközelítették az éves előirányzat 30 százalékát.

Nemcsak az előirányzattal, hanem a tavaly márcusi állapottal összevetve is van néhány szembeötlően magas kiadás. A márciusban kifizetett egyedi és normatív támogatások összege csaknem kétszerese volt a 2005-ösnek, családi támogatásokra és szociális juttatásokra pedig 60 százalékkal több ment a múlt hónapban, mint egy évvel korábban. A már említett beruházási kiadások összege 40 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest.