Olivér
5 °C
8 °C

Az egész bankrendszert veszélyeztetik a devizahitelek

2006.07.28. 08:00
Vonzóak ugyan a devizahitelek alacsony kamatai, ám mára az egész bankrendszert veszélyezteti az ilyen kölcsönök magas aránya. A bankok ráadásul az erősödő verseny miatt egyre könnyebben adnak hitelt, mivel még mindig komoly növekedési lehetőségeik vannak.

A devizában történő eladósodás jelenti a legnagyobb kockázatot a magyar bankrendszernek, miközben a hitelintézetek kilátásai stabilak - vélik a Standard & Poor's (S&P) elemzői. A lakossági ügyfeleknél lehet problémás a túlzott devizakitettség: az alacsony kamatok vonzóak ugyan, de a többség nincs tisztában a devizában felvett kölcsönök árfolyamkockázatával.

A problémás hitelek arányát növeli, hogy a növekedési kényszer miatt a bankok egyre kedvezőbb feltételekkel és könnyen adnak kölcsönt, s a kis- és közepes vállalatok, illetve a lakosság a lehetőségei határán adósodik el. Az éleződő verseny miatt a marzsok szintén csökkennek, ám a magyar pénzintézetek profitkilátásai még így is nagyon biztatóak és hosszabb távon is megmaradnak - mondta a Anette Ess, az S&P kelet-közép-európai régió pénzügyi vállalkozásaiért felelős munkatársa. Ess szerint a megszorítások sem veszélyeztetik a szektor helyzetét, bár rövid távon a hitelezés visszafogására kényszerülhetnek, hogy elkerüljék a bedőlt hitelek arányának túlzott megugrását.

A magyarországi pénzügyi rendszer a legfejlettebb a régióban, növekedésnek azonban még mindig vannak tartalékai, mert mind a hitelek, mind a megtakarítások GDP-hez viszonyított aránya elmarad a nyugat-európai szintektől. A bővülés üteme azonban mérséklődik, elmarad más kelet-európai országokétól (Oroszország, Ukrajna), bár ott a bankosodás később indult be, s a szektor kockázata is jóval magasabb, ami a besorolásokban is megjelenik.

Az S&P öt hazai hitelintézetet vizsgál, ebből négyet (CIB, K&H, MKB, OTP) külföldi befektetők kérésére, míg a Takarékbankot a cég saját megbízása alapján értékelik. Kedvező, hogy a legnagyobb bankok mögött erős külföldi tulajdonosok vannak, de az OTP-nél a külföldi terjeszkedés jelent kockázatot. Félő, hogy a hazai nagybank túlzott árat fizet egy-egy külföldi célpontért, illetve az egy időben zajló vásárlások likviditási gondokat okozhatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?