Klaudia
-4 °C
2 °C

Nem csökken a dízel jövedéki adója

2005.06.08. 09:28
Az üzemanyagárak emelkedéséről nem tehet a kormány, a jövedéki adót az uniós szabályok miatt nem csökkentheti - mondta Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára. Még nincs megegyezés a fuvarozók és a tárca között a dízel árának csökkentéséről.
Az üzemanyagárak emelkedéséről a kormány nem tehet, mivel azt alapvetően a világpiaci olaj alapanyagárak drágulása, és a dollár forinttal szembeni erősödése határozza meg - mondta Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára. A közúti fuvarozókkal folytatott tárgyalásokon lekerült a napirendről az üzemanyagárába épített jövedéki adó mérséklése, amelyet az érdekképviseletek megértetettek.

Kötnek az előírások

Szanyi Tibor szerint az uniós előírások is megkötik a kormány kezét. Az EU szabályrendszere szerint ugyanis a jövedéki adó mértéke nem kerülhet a megszabott uniós minimum - a gázolaj esetében ez 0,302 euró/liter, mintegy 75 forint/liter - alá, és ezen túlmenően nem lehet alacsonyabb az adott ország által 2003. január 1-jén hatályban lévő adómértéknél. A gázolaj jelenlegi 85 forintos literenkénti jövedéki adó mértéke volt hatályos már 2003. január 1-jén is. Azóta nem nőtt az adó mértéke, de az említett uniós előírások miatt ez azt is jelenti, hogy nincs lehetőség a csökkentésére sem.

"Más módszerek felkutatásával azonban a kormány törekszik arra, hogy mérsékelje a fuvarozók üzemanyag-terheit. Ennek érdekében jelenleg is tárgyalásban állunk uniós szakértőkkel és a hazai üzemanyag-forgalmazás vezetőivel" - emelte ki a GKM politikai államtitkára. Ilyen lehet - EU-jóváhagyás esetén - a "kereskedelmi gázolaj" jövedéki adójának csökkentése 7,5 tonna feletti tehergépjárművekre, vagy a jövedéki adó visszatérítés, illetve a fizetős autópályákon vásárolható üzemanyagra alkalmazott, EU minimum szintre csökkentett jövedéki adó.

Kedvezmények

Szanyi Tibor utalt arra, hogy az áfa nélküli gázolaj ára a környező európai uniós országokban, tipikusan Ausztriában és Szlovákiában, mindössze egy-két forint eltéréssel lényegében megegyeznek a magyarországival, így nem igaz az a fuvarozói állítás, hogy a környező országok e miatt verseny előnyben lennének. A politikai államtitkár kiemelte, hogy a fuvarozók által 30 pontba összefoglalt javaslatcsomagra egy 34 pontos csomaggal válaszolt a GKM. A szaktárca összesen 9 témában lát lehetőséget arra, hogy a fuvarozók kérésének eleget tegyen.

A már korábban említetteken kívül megoldhatónak látszik, hogy a gépjárműadót a tényleges össztömeg szerint állapítsák meg, és a gépjármű beszerzésnél illetékfizetési kedvezményt kaphassanak a személy- illetve teherfuvarozók. Szanyi Tibor szerint, az a fuvarozói kérés is teljesíthetőnek tűnik, hogy hatékonyabb közúti ellenőrzési rendszert alakítsanak ki a hatóságok, elsősorban az illegálisan Magyarországon fuvarfeladatot ellátó külföldiekkel szemben. A gépjárművezetők társadalmi presztízsének javítását, a fejlesztési források bővítését, a fuvarozók tőkehelyzetének javítását, és az iparűzési adó csökkentését is támogatja a GKM - hangsúlyozta Szanyi Tibor.