Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Draskovics ma a pénzpiaccal egyeztet

2004.01.22. 08:39
Draskovics folyamatosan egyeztet a szakma képviselőivel: kedden tárgyalt a gazdaságkutatók vezetőivel, ma pedig találkozik a pénzpiaci elemzőkkel - tudta meg a Napi Gazdaság.
Amennyiben lesz jövő hétfőn rendkívüli parlamenti ülésnap, úgy február 16-a helyett már akkor is leteheti esküjét Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Az Országgyűlés elnöke ugyanis péntekre összehívta a házbizottságot, hogy megtárgyalják a Fidesz rendkívüli plenáris ülés összehívására vonatkozó javaslatát.

Ötletbörze

Az ellenzéki képviselők a költségvetés helyzetéről akarnak tárgyalni. Draskovics folyamatosan egyeztet a szakma képviselőivel: kedden tárgyalt a gazdaságkutatók vezetőivel, ma pedig találkozik a pénzpiaci elemzőkkel - tudta meg a Napi Gazdaság. Hétfőn zárt ajtók mögött találkozott a szocialista képviselőkkel, ami arra mutat, hogy az újonnan kinevezett miniszter minél nagyobb támogatottságot akar szerezni a költségvetési megszorítások végrehajtásához.

A Pénzügyminisztérium egyelőre nem kívánja kommentálni, mi lesz a megszorítások célja, és az esetleges további reformok iránya. Belső forrásból megtudtuk, hogy a tárca jelenleg az ötletbörze fázisában van, aktívan keresik a megtakarítási lehetőségeket.

Annyi biztos, hogy a honvédelmi büdzséhez nem lehet nyúlni a NATO-előírások miatt, az egyetemek költségvetése törvényileg garantált, valamint Draskovics ígérete szerint nem vesznek vissza a beruházásokból sem. Így a megszorításoknak az első számú célpontja az agrár- és gazdasági tárca, valamint a Belügyminisztérium lehet. A szociális kiadások visszafogása az európai parlamenti választások előtt nem valószínű - vélik megfigyelők.