Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Draskovics a gazdaság erősödését várja

2004.04.06. 10:46
A pénzügyminiszter szerint a jegybank a kamatcsökkentéssel elismeri, hogy javul a külső egyensúly, a gazdaság belső szerkezete. A pénzügyminiszter szerint az euró bevezetésének 2009-2010-es dátuma reálisabb, de elvileg a 2008-as időpont is elképzelhető.
A jegybank immár másodszor úgy ítélte meg, hogy kedvező irányban haladnak a hazai gazdasági folyamatok - hangsúlyozta Draskovics Tibor pénzügyminiszter a jegybanki kamatdöntést követően. "Bízom benne, hogy az év további részében úgy megerősödnek a magyar gazdaságban a folyamatok, amelyek alapján az MNB az eddiginél nagyobb lépést tehet" - fogalmazott Draskovics Tibor.

Javuló egyensúly

Draskovics szerint jegybanki lépés is elismeri, hogy javul a külső egyensúly, a gazdaság belső szerkezete, a gazdasági folyamatok pozitív irányba mozdultak el. A kormánynak az a dolga, hogy megteremtse a feltételeket, amelyek további jegybanki kamatlépéseket alapozhatnak meg.

A pénzügyminiszter londoni tárgyalásaira visszautalva elmondta: nagy érdeklődés, fokozott tájékozottság és erősödő bizalom jellemezte a londoni befektetői fórumot. A miniszter Londonban is megerősítette, a költségvetési politikában a szigort folytatni kell a következő években is. A kormány elkötelezett atekintetben, hogy egyszerre kell csökkenteni az államháztartás hiányát és mérsékelni kell az államháztartás méretét.

Reálisabb időpont

Draskovics szerint nem önmagában az euró bevezetése az alapvető kérdés "hanem az, hogyan lehet a fenntartható növekedés feltételeit megteremteni a magyar gazdaságban. Az euró bevezetése nem önmagában cél". Szó sincs arról, hogy bármiféle költségvetési lazítást tervezne a kormány, a jövőben az államháztartás méretének tervezésénél egy árnyaltabb eszközrendszert fog érvényesíteni a kabinet, szélesíti azokat az eszközöket, amelyek az államháztartási hiány visszafogása mellett optimális feltételeket teremtenek a fenntartható növekedés megalapozásához.

Az euró bevezetésével kapcsolatban a 2009-2010-es dátum a reálisabb, elvileg a 2008-as időpont is elképzelhető, azonban a mostani megítélés szerint az jelentős növekedési áldozatokkal járna, de a bevezetés időpontjának meghatározásában még nincs döntés.

Eddig már három fontos megbeszélés lezajlott az euró bevezetésével kapcsolatban. A tárca tárgyalást folytatott a munkaadókkal, a munkavállalók képviselőivel, illetve a pénzügyi szféra szakértőivel.