György
14 °C
24 °C

Járai szerint nem elég kozmetikázni

2004.04.01. 11:23
Járai Zsigmond szerint nagy strukturális problémái vannak a gazdaságnak, amit nem lehet kozmetikzással megoldani. A jegybank elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elmondta, emelkednek az inflációs várakozások.
Nagy strukturális problémáink vannak, amelyeket meg kell oldanunk, mielőtt tartósan megelégedésre okot adó gazdasági növekedésről beszélhetnénk - jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítójával folytatott beszélgetésen.

Csak kozmetikáznak

A lap csütörtöki számában közölt, illetve ismertetett interjúban a jegybank elnöke kifejtette: a cselekvés szüksége annyira nagy, hogy a bevételi és a kiadási oldalon végrehajtott kozmetika csak átmeneti gyógyír lehet.

Az állami pénzügyek valóban tartós konszolidálását csak átfogó szerkezeti reformokkal lehet megvalósítani. Mint a frankfurti lap írja, Járai nem bízik túlságosan abban, hogy ezek a reformok politikailag keresztülvihetők.

Medgyessy Péter miniszterelnök és új pénzügyminisztere, Draskovics Tibor felismerte ugyan a helyzet komolyságát, és szilárdan az irányváltás mellett van, de kétlem, hogy a politikai pártok és a lakosság valóban készen állnak ezeknek a szükséges és fájdalmas reformoknak a vállalására - mondta Járai Zsigmond.

Új inflációs veszély

Járai ezzel a háttérrel kevés értelmét látja annak, hogy Magyarország korán belépjen az euróövezet előszobájába, az európai átváltási mechanizmusba. Mivel időközben Magyarország meglehetősen eltávolodott a maastrichti kritériumoktól és az euróövezethez való csatlakozás dátuma, 2008 teljesen irreálissá vált, az ERM-II-höz való csatlakozással is lehet várni.

A eurostratégiát a kormány várhatóan április végén hozza majd nyilvánosságra, de eközben az infláció frontján új veszély kezd felsejleni. Már vannak jelei annak, hogy emelkednek az inflációs várakozások, a magas inflációs várakozások veszélyes övezetébe tartunk - figyelmeztetett Járai, utalva az államkötvények piacára. Az áremelkedés a nyár elejére 8 százalékkal érheti el a csúcspontot, és az év végére visszamehet 6,7 százalékra - olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban.