Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Fejetlenséget okozott a tárcáknál az újabb Draskovics-csomag

A pénzügyminiszter szerdán bejelentett újabb megszorító intézkedése váratlanul érte a zárolásra kényszerített minisztériumokat. A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya szerint a megtakarítandó 13,7 milliárd forintot a januári 150 milliárdos megszorításhoz hasonló arányban kell a tárcáknak zárolniuk. Miután sem a MeH, sem a pénzügy nem tudott választ adni arra, hogy más tárcáknak mennyi pénzt kell visszafogniuk, az Index magára vállalta, hogy kibontja az újabb csomagot, és végighívja a januári megszorító intézkedések legnagyobb veszteseit.
A januári megszorítások legnagyobb vesztese, a Gazdasági Minisztérium csak a hírekből értesült Draskovics Tibor szerdai bejelentéséről, a kiadások visszafogásáról, tértek ki a tárca sajtóosztályán az Index kérdése elől. Így konkért számok híján csak találgatásokba bocsátkoztak arról, mennyit kellene spórolniuk. Arra a hírek alapján következtetnek, hogy más tárcákhoz hasonlóan, a zárolt 13,7 milliárd forintnyi megtakarításból átlagosan tíz százalékkal kell kivenniük részüket, és ezt az összeget honnan takarítják meg.

A tárcáknál zárolt összegek
A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a Miniszterelnöki Hivataltól 406 milliót, a gazdasági tárcától 3,6 milliárdot, a környezetvédelmi tárcától 290,4 milliót, a külügytől 220 milliót, az Oktatási Minisztériumtól 990 milliót, az egészségügyi tárcától 550 milliót, a pénzügytől 245 milliót vonnak el. A kulturális minisztérium 861 milliót, a sport tárca 295 milliót, az informatikai minisztérium 775 milliót, a munkaügy 77 milliót, az integrációs tárca 860 milliót, az esélyegyenlőségi hivatal 79 milliót, a nemzetbiztonsági szakszolgálatok 38,6 milliót, a belügy 559 milliót a földművelésügyi tárca 396 milliót, a honvédelmi tárca 1,2 milliárdot, az igazságügy 94,1 milliót zárol. A maradék pénzt különféle intézményektől, önkormányzatoktól veszik el.,
Mennyi az annyi?

A Pénzügyminisztériumban viszont azt mondták, hogy a januári 150 milliárd forintos megtakarítás arányában kell spórolniuk a tárcáknak. A tárca sajtóosztáján az Indexnek csak annyit mondtak, hogy a Határozatok Tárában jelennek meg a részletek, addig senki nem tud válaszolni a felmerült kérdéseinkre. Később megküldték a tárcáknál zárolt összegek táblázatát. Egyben közölték azt is, hogy ők 245,1 millió forintot zároltak a büdzséjükben.

Az Index kiszámolta, az egyes tárcáknak mennyi pénzt kell megtakarítaniuk, ha valóban a februári arányok alapján vonnak el pénzeket most is. Eszerint a gazdasági tárcától a legújabb csomag 3,2 milliárd forintot vesz el. A honvédelmi tárca 1,1 milliárddal, az oktatási közel egymilliárddal, a kulturális tárca nyolcszázmillióval, az informatikai tárca pedig valamivel több mint hétszázmillióval kevesebbet költhet az idén, mint amennyi az eredeti előirányzatokban szerepelt.

Néhány helyen nyilatkozni sem akartak

Két hónapja a gazdasági tárcát sújtották a legjobban
Draskovics Tibor januárban bejelentett bruttó 150 milliárdos megszorító-csomagjából a legnagyobb elvonás akkor a gazdasági tárcát sújtotta, összesen 36 milliárd forintot kellett megtakarítania. A honvédelmi tárca 12, az oktatási 10, a kulturális 8,7, az informatikai 7,8, a belügyi 6,8 milliárddal lett szegényebb, az egészségügyi tárca számait 5,6 milliárddal kurtították meg. A környezetvédelmi, a külügyi, a sport- és a pénzügyi tárcákra egyenként 2-3 milliárd forintos megszorítás jutott. Az Igazságügyi Minisztériumot 950, a munkaügyi tárcát kevesebb, mint 800 milliós vágás sújtotta.
Kérdésünkre a legmeglepőbben az Informatikai és Hírközlési Minisztérium sajtóosztályán reagáltak, ahol közölték, hogy nem az ő feladatuk nyilatkozni arról, mennyi pénzt kell zárolniuk. Az IHM és a Honvédelmi Minisztérium is a Miniszterelnöki Hivatalhoz irányította az Indexet. Ott viszont legnagyobb döbbenetünkre azt közölték, hogy a tárcáknak maguknak kell nyilatkozniuk, honnan és főleg, hogy mennyit spórolnak kiadásaikon. Az IHM és a kulturális minisztérium a jövő hétre ígért választ. Szintén egy hétre van szüksége a Belügyminisztériumnak ahhoz, hogy kiderítse, mennyi pénzt zároltak a költségvetésükben. A sajtóosztály szerint ugyanis még nem kapták meg a tárcára lebontott összeget.

A betegellátást nem érinti

Az Egészségügyi Minisztérium sajtófőnöke, Tóth Judit viszont pontosan megmondta a firtatott összeget. Az egészségügyi tárca 500 millió forinttal kénytelen kevesebbel beérni az újabb megszorító-csomag hatására. Sőt, Kökény Mihály és Draskovics Tibor előzetesen megegyeztek arról is, tudtuk meg, hogy a megszorítás nem érinti a betegellátást. A pénzt a tárca működési költségén spórolják meg. Az oktatási tárcának 990 millió forintot kell zárolnia, mondta Magyar Bálint miniszter. Arra a tárca vezetője nem tudott választ adni, hogy pontosan mely területeket és milyen arányban érint majd a zárolás. Az MTI szerint Magyar Bálint mindehhez hozzátette, hogy az év második felében a gazdasági helyzettől függően áttekintik majd, hogy szükséges-e a zárolás fenntartása.

A januári megszorítások további nagy vesztesei közül a környezetvédelmi minisztérium nem reagált megkeresésünkre.