Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Újabb, 13 milliárdos megszorítás

2004.04.07. 19:39
A kormány újabb, 13 milliárd forintos megszorításról döntött szerdán. Az újabb csomag bevezetésének oka, hogy a a parlament elutasította a telefonadó bevezetését.
Újabb, 13,7 milliárd forintot kell a minisztériumoknak megtakarítaniuk, ismertette a kormány szerdai döntését Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Az újabb megszorítás s korábbi 150 milliárd forinthoz képest plusz 9,9 százalékos megszorítást igényel a minisztériumoktól, amelyek a működési költségeiken takaríthatják meg a pluszpénzt. Gál jelezte, a megszorítás a rendőrséget és az egészségpénztárt nem érinti.

Telefonadó miatt

Gál J. Zoltán
Az újabb takarékossági intézkedést az indokolja, hogy hétfőn a parlament elutasította a telefonadó bevezetését, illetve az a javaslat sem kapott támogatást, hogy a telefon áfája ne legyen visszaigényelhető. A megtakarított pénzt a kabinet az agrár megállapodás teljesítésére, illetve az M5-ös matricásításával kapcsolatos költségekre fordítotja.

Mint az Index korábban megírta, a kormány a február elején döntött a költségvetési kiadások csökkentésének mértékéről. Eszerint az államháztartás kiadásait nettó 120 milliárd, vagyis bruttó 150 milliárd forinttal kell csökkenteni. A kormány célja a növekedés és egyensúly érvényesülése, és ennek fényében kellett átalakítani a gazdaságot.

A legnagyobb elvonás akkor a gazdasági tárcát sújtotta, összesen 36 milliárd forintot kellett megtakarítania. A honvédelmi tárca 12, az oktatási 10, a kulturális 8,7, az informatikai 7,8, a belügyi 6,8 milliárddal lett szegényebb, az egészségügyi tárca számait 5,6 milliárddal kurtították meg. A környezetvédelmi, a külügyi, a sport- és a pénzügyi tárcákra egyenként 2-3 milliárd forintos megszorítás jutott. Az Igazságügyi Minisztériumot 950, a munkaügyi tárcát kevesebb, mint 800 milliós vágás sújtotta.

Azt ígérte, nem lesz új csomag

Március végén Draskovics Tibor pénzügyminiszter még azt mondta, a programot kell folytatni, újabb lépésekre nincs szükség. "Nem második, harmadik, kisebb vagy nagyobb csomagokra van szükség, hanem ezt a programot kell folytatni" - nyilatkozta.

Draskovics Tibor akkor azt állította, hogy "a tűzoltást eredményesen elvégeztük". Tízmillió magyar ember tette a dolgát, élt a fellendülő nyugat-európai és az erőteljesen fejlődő amerikai gazdaság kínálta lehetőséggel. A kormány pedig a költségvetési politika megszigorításával megtette az elengedhetetlen lépéseket. "Ennek látszanak az eredményei" - tette hozzá.

Herényi: vannak még tartalékok

Az MDF elnöksége szerint az átgondolatlan és kapkodó pénzügyi politika újabb kudarca a 13,7 milliárd forint zárolásáról szóló kormánydöntés - közölte Herényi Károly az MTI-vel a testület szerdai ülésének szünetében. Ez a döntés azt bizonyítja, hogy a telefonadóról szóló kormányelőterjesztés megalapozatlan volt- mondta az MDF frakcióvezetője.

"Bölcsen voksolt a parlament, amikor a kormányjavaslatot elutasította, hiszen a mai döntés arra is bizonyíték, hogy a minisztériumok és kormányhivatalok büdzséi még mindig jelentős tartalékokkal bírnak" - jelentette ki Herényi Károly.