Zsuzsanna
0 °C
10 °C

Dezsőnek meg lehet halnia

2007.01.17. 14:27
Süth Miklós főállatorvos szerint félreértették a szavait, amikor dicsérte a romániai házi disznóvágások korlátozására létrehozott vágópontokat. A fideszes Font Sándor attól tart, a főállatorvos ezzel a kijelentéssel arra utalt: az agrártárca nálunk is megszüntetné a házi vágást. Süth szerint nincs erre jogalkotói igény.

Megnyugodhatnak a sertéstartók, a hazai állat-egészségügyi hatóságok nem tervezik, hogy – felelevenítve az ötvenes évekből és a Tanúból ismert feketevágás fogalmát – megszüntetnék a házi disznóvágás lehetőségét. Font Sándor fideszes képviselő azt mondta, a főállatorvos egy rádióinterjúban úgy fogalmazott: annak érdekében, hogy Magyarország maradéktalanul megfeleljen az uniós állat-egészségügyi normáknak, a házi disznóvágások esetében érdemes lenne bevezetni a romániai vágópontrendszert.

Románia: vágópontról ajándékba

Az ellenzéki politikus szerint ez azt jelentené, hogy ha nemcsak a szűk család fogyaszt a termékekből, hanem például ajándékba is adnak, az állatot nem vághatnák le az udvaron, ehelyett az országban létesített vágópontokon kellene leölniük.

Szó sincs erről – mondta kérdésünkre Süth Miklós főállatorvos, aki szerint félreértették a szavait. "Egy rádióinterjúban kérdeztek arról, hogy Románia európai uniós csatlakozása mekkora élelmiszer-biztonsági veszélyt jelent. Ennek kapcsán említettem több olyan élelmiszer-hatósági intézkedést, amelyet példaértékűnek tartok" – fogalmazott Süth.

Az egyik ilyen volt, hogy az otthon tartott sertések levágására úgynevezett vágópontot hoznak létre. Ezeken az állattartók saját célra, önköltségi áron levághatják a tulajdonukban lévő sertéseket. Ez akkor fontos, ha a húsból és a disznótoros termékekből a szűk családon kívül másoknak is akarnak adni. Egy 2002-es uniós jogszabály szerint ugyanis forgalomba hozatalnak számít az élelmiszer ingyenes átadása is, így disznót csak engedélyezett vágóhídon szabadna levágni.

Előremutató, de

A főállatorvos azonban, noha előremutatónak tartja a román megoldást, nem említette, hogy Magyarországon bevezetés előtt állna egy ugyanilyen rendszer. Jogszabály-előkészítés sem folyik ebből a célból. "Még igény sincs erre a jogalkotás részéről" – mondta Süth, mégis kíváncsian várja, hogyan válik be az új román modell.

A hazai disznótorozási szokásokról azt mondta: a szabályozás során magyar hagyományokat ezután is figyelembe fogják venni, míg egyes – például állatvédelmi – előírásokat már most be kell tartani. Ilyen többek között az, hogy házi vágást sem lehet kábítás nélkül elvégezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!