Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Becsapós a devizahitel

2004.07.08. 08:38
Az alacsonyabb kamat néha magasabb törlesztőrészletet takar, ráadásul a jegybanki alapkamat várható csökkenésével tovább mérséklődhet a deviza alapú hitelek árelőnye a támogatott kölcsönökhöz képest.
Az államilag támogatott lakáshitelek esetenként kedvezőbb alternatívát jelenthetnek a deviza alapú kölcsönökhöz képest, hiszen törlesztőrészletük alacsonyabb - legalábbis ez derül ki a bankok internetes honlapjain található hitelkalkulátorokból. A használt lakás vásárlásánál a plafont jelentő ötmillió forintos összegnél például - tízéves futamidőnél - az FHB-nál a támogatott hitel törlesztőrészlete alacsonyabb mind az euró, mind a svájci frank alapú kölcsönénél, és az euró alapú termékhez nagyobb törlesztőrészlet jár hasonló feltételek mellett az MKB-nál és a K&H-nál is.

Ellenpéldák

Akadnak persze ellenpéldák: a CIB-nél vagy a Raiffeisennél ennél a hitelösszegnél is markáns, több ezer forintos eltérés mutatkozik, mégpedig a deviza alapú termékek javára. Új lakás vásárlásánál szintén megfontolandó alternatívát jelenthet a támogatott hitel: az FHB például a tízmillió forintos, tizenöt éves futamidejű támogatott hiteléhez 96 886 forintos törlesztőrészletet kínál, amelynél alig másfél ezer forinttal jobb a hasonló futamidejű svájci frank alapú konstrukcióhoz rendelt részlet, az euró alapú hitel pedig majdnem nyolcezer forinttal drágább.

A jegybanki alapkamat várható mérséklődése tovább olvaszthatja a deviza alapú hitelek árelőnyét a támogatott hitelekkel szemben - vélik banki szakértők. A deviza alapú lakáshitelek háttérbe szorulására ezzel együtt több okból sem kell számítani: egyrészt a legtöbb esetben azok még mindig kedvezőbb alternatívát jelentenek a forint alapú, támogatott kölcsönökkel szemben, és keveset nyom a latban a várható árfolyamkockázat. E hitelek malmára hajtja a vizet az is, hogy a támogatási rendszer helyenként komoly korlátokat alkalmaz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Rengeteg szép ingatlan az ország első számú térképes ingatlanportálján.
  • Tervezhető hitelek, rugalmas ügyintézés, gyorsan és kényelmesen.
  • Eladó házak az ország első számú térképes ingatlanportálján.