Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Becsapós a devizahitel

2004.07.08. 08:38
Az alacsonyabb kamat néha magasabb törlesztőrészletet takar, ráadásul a jegybanki alapkamat várható csökkenésével tovább mérséklődhet a deviza alapú hitelek árelőnye a támogatott kölcsönökhöz képest.
Az államilag támogatott lakáshitelek esetenként kedvezőbb alternatívát jelenthetnek a deviza alapú kölcsönökhöz képest, hiszen törlesztőrészletük alacsonyabb - legalábbis ez derül ki a bankok internetes honlapjain található hitelkalkulátorokból. A használt lakás vásárlásánál a plafont jelentő ötmillió forintos összegnél például - tízéves futamidőnél - az FHB-nál a támogatott hitel törlesztőrészlete alacsonyabb mind az euró, mind a svájci frank alapú kölcsönénél, és az euró alapú termékhez nagyobb törlesztőrészlet jár hasonló feltételek mellett az MKB-nál és a K&H-nál is.

Ellenpéldák

Akadnak persze ellenpéldák: a CIB-nél vagy a Raiffeisennél ennél a hitelösszegnél is markáns, több ezer forintos eltérés mutatkozik, mégpedig a deviza alapú termékek javára. Új lakás vásárlásánál szintén megfontolandó alternatívát jelenthet a támogatott hitel: az FHB például a tízmillió forintos, tizenöt éves futamidejű támogatott hiteléhez 96 886 forintos törlesztőrészletet kínál, amelynél alig másfél ezer forinttal jobb a hasonló futamidejű svájci frank alapú konstrukcióhoz rendelt részlet, az euró alapú hitel pedig majdnem nyolcezer forinttal drágább.

A jegybanki alapkamat várható mérséklődése tovább olvaszthatja a deviza alapú hitelek árelőnyét a támogatott hitelekkel szemben - vélik banki szakértők. A deviza alapú lakáshitelek háttérbe szorulására ezzel együtt több okból sem kell számítani: egyrészt a legtöbb esetben azok még mindig kedvezőbb alternatívát jelentenek a forint alapú, támogatott kölcsönökkel szemben, és keveset nyom a latban a várható árfolyamkockázat. E hitelek malmára hajtja a vizet az is, hogy a támogatási rendszer helyenként komoly korlátokat alkalmaz.

  • Rengeteg szép ingatlan az ország első számú térképes ingatlanportálján.
  • Tervezhető hitelek, rugalmas ügyintézés, gyorsan és kényelmesen.
  • Eladó házak az ország első számú térképes ingatlanportálján.