Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tőzsde és a forint gyengülését hozta a nap

2006.09.19. 16:56
A forint árfolyama és a tőzsdei részvényindex is gyengült kedden, nagyrészt a belpolitikai válság miatt. A fizetőeszközt délelőtt a Gyurcsány lemondásáról szóló tévhír gyengítette, a tőzsdeindex egész nap mínuszban tartózkodott, az esést az európai piacok délutáni megerősödése sem tudta megakadályozni.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 22 660,8 ponton zárta a kereskedést kedden. Ez a hétfői záróárhoz képest 276,4 pontos, 1,2 százalékos csökkenést jelent. A forgalom 22,5 milliárd forintos volt, ebből csaknem 11 milliárdot az OTP-részvények kereskedése tett ki.

A válság miatt ideges piac

A tőzsdeindex lényegében a záróáron kezdte a kereskedést, de a napi minimum 22 476 ponton volt délelőtt 11 óra előtt. A részvényindex mélyrepülését a belpolitikai válság hétfői éjszakai fejleményei, elsősorban a Szabadság téri ostromállapot, valamint a miniszterelnök állítólagos lemondásával kapcsolatos hírek váltották ki. Reggel ugyanis a Bloomberg közzétette, hogy Gyurcsány fontolgatja a lemondását, és bár ezt a Reutersnek hamarosan cáfolta a kormányzati kommunikáció, a piac érthető idegességgel reagált a hírre.

A vezető részvények mindegyike gyengült a 47 200 forinton stagnáló Richter kivételével. A Mol 2,3 százalékkal 21 000 forintra, az OTP 1,7 százalékkal 6880 forintra, az MTelekom 0,1 százalékkal 901 forintra gyengült. Emelkedett ugyanakkor az Egis értéke, a papírokkal a nap végén 1 százalékkal drágábban, 31 700 forinton kereskedtek.

Az Egisen kívül csak öt papír árfolyama emelkedett, de ezekkel csak 73 millió forint értékben kereskedtek. A legnagyobb növekedés az Állami Nyomdáé volt, 3,2 százalék, a többi részvény 0,1-1,3 százalék között erősödött. A nap vesztese a Forrás volt, az osztalékelsőbbségi részvények ára 7,4 százalékkal csökkent. A Gardénia 6,5 százalékkal, a TVK több mint 5, az Elmü csaknem 5 százalékkal gyengült.

A külföld sem segített

A délelőtt szintén mínuszban tartózkodó, de délután optimistává váló európai piacok szinte alig voltak hatással a pesti parkettre. Hektikusság jellemezte a mai napon a főbb európai piacokat, melyek a délelőtt során megjelent vártnál rosszabb német gazdasági bizalmi index hatására hirtelen mélyrepülésbe kezdtek. A délután során megjelent amerikai inflációs adatok hatására azonban ismét visszatért a vételi kedv, amelynek köszönhetően folyamtosan törtek előre a börzék.

A régióban viszont nemcsak a magyar piac gyengült, sem a lengyel, sem a cseh börze nem tudott talpra állni - írja a Portfolio.hu. Az orosz piacnak viszont jót tettek az emelkedésnek induló nyersanyagárak. A moszkvai tőzsdeindex így végül 1 százalékos pluszban búcsúzott a mai kereskedési naptól.

Ideges kereskedés a forintpiacon

Kedden széles sávban ingadozva gyengült a forint a bankközi devizapiacon, ahol egy átlagos nap forgalmának mintegy kétszeresét bonyolították le. Az eurót fél négy tájban 272,30/40 forinton jegyezték, szemben a hétfői 270,40/50 forinttal, de az árfolyam napközben megközelítette a 275 forint/eurót is. A forint 67 bázisponttal 3,55 százalékra gyengült a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A hullámokban érkező, olykor egymásnak ellentmondó hírek hatására hol a vételek, hogy az eladások kerültek túlsúlyba a devizapiacon. "Az álhírek miatt fokozatosan vált nyilvánvalóvá a külföld számára, hogy a randalírozó csőcselék akciói nem jelentik azt, hogy tankok szántották fel az ország útjait" - fogalmazott egy piaci szakértő. A köztársasági elnök és parlament határozott fellépése a köztörvényes bűncselekménynek nyilvánított akciókkal szemben fokozatosan megnyugtatta a kedélyeket.

A dollárral 214,10/30 forinton kereskedtek, míg hétfőn délután 213,50/70 forinton állt a kurzus. A délután megjelent amerikai termelőiárindex-adatok alapján a piacon szinte biztosra veszik, hogy szerdán nem kerül sor az amerikai kamatok emelésére, így nem várható az amerikai deviza erősödése.