Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A tőzsde és a forint gyengülését hozta a nap

2006.09.19. 16:56
A forint árfolyama és a tőzsdei részvényindex is gyengült kedden, nagyrészt a belpolitikai válság miatt. A fizetőeszközt délelőtt a Gyurcsány lemondásáról szóló tévhír gyengítette, a tőzsdeindex egész nap mínuszban tartózkodott, az esést az európai piacok délutáni megerősödése sem tudta megakadályozni.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 22 660,8 ponton zárta a kereskedést kedden. Ez a hétfői záróárhoz képest 276,4 pontos, 1,2 százalékos csökkenést jelent. A forgalom 22,5 milliárd forintos volt, ebből csaknem 11 milliárdot az OTP-részvények kereskedése tett ki.

A válság miatt ideges piac

A tőzsdeindex lényegében a záróáron kezdte a kereskedést, de a napi minimum 22 476 ponton volt délelőtt 11 óra előtt. A részvényindex mélyrepülését a belpolitikai válság hétfői éjszakai fejleményei, elsősorban a Szabadság téri ostromállapot, valamint a miniszterelnök állítólagos lemondásával kapcsolatos hírek váltották ki. Reggel ugyanis a Bloomberg közzétette, hogy Gyurcsány fontolgatja a lemondását, és bár ezt a Reutersnek hamarosan cáfolta a kormányzati kommunikáció, a piac érthető idegességgel reagált a hírre.

A vezető részvények mindegyike gyengült a 47 200 forinton stagnáló Richter kivételével. A Mol 2,3 százalékkal 21 000 forintra, az OTP 1,7 százalékkal 6880 forintra, az MTelekom 0,1 százalékkal 901 forintra gyengült. Emelkedett ugyanakkor az Egis értéke, a papírokkal a nap végén 1 százalékkal drágábban, 31 700 forinton kereskedtek.

Az Egisen kívül csak öt papír árfolyama emelkedett, de ezekkel csak 73 millió forint értékben kereskedtek. A legnagyobb növekedés az Állami Nyomdáé volt, 3,2 százalék, a többi részvény 0,1-1,3 százalék között erősödött. A nap vesztese a Forrás volt, az osztalékelsőbbségi részvények ára 7,4 százalékkal csökkent. A Gardénia 6,5 százalékkal, a TVK több mint 5, az Elmü csaknem 5 százalékkal gyengült.

A külföld sem segített

A délelőtt szintén mínuszban tartózkodó, de délután optimistává váló európai piacok szinte alig voltak hatással a pesti parkettre. Hektikusság jellemezte a mai napon a főbb európai piacokat, melyek a délelőtt során megjelent vártnál rosszabb német gazdasági bizalmi index hatására hirtelen mélyrepülésbe kezdtek. A délután során megjelent amerikai inflációs adatok hatására azonban ismét visszatért a vételi kedv, amelynek köszönhetően folyamtosan törtek előre a börzék.

A régióban viszont nemcsak a magyar piac gyengült, sem a lengyel, sem a cseh börze nem tudott talpra állni - írja a Portfolio.hu. Az orosz piacnak viszont jót tettek az emelkedésnek induló nyersanyagárak. A moszkvai tőzsdeindex így végül 1 százalékos pluszban búcsúzott a mai kereskedési naptól.

Ideges kereskedés a forintpiacon

Kedden széles sávban ingadozva gyengült a forint a bankközi devizapiacon, ahol egy átlagos nap forgalmának mintegy kétszeresét bonyolították le. Az eurót fél négy tájban 272,30/40 forinton jegyezték, szemben a hétfői 270,40/50 forinttal, de az árfolyam napközben megközelítette a 275 forint/eurót is. A forint 67 bázisponttal 3,55 százalékra gyengült a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A hullámokban érkező, olykor egymásnak ellentmondó hírek hatására hol a vételek, hogy az eladások kerültek túlsúlyba a devizapiacon. "Az álhírek miatt fokozatosan vált nyilvánvalóvá a külföld számára, hogy a randalírozó csőcselék akciói nem jelentik azt, hogy tankok szántották fel az ország útjait" - fogalmazott egy piaci szakértő. A köztársasági elnök és parlament határozott fellépése a köztörvényes bűncselekménynek nyilvánított akciókkal szemben fokozatosan megnyugtatta a kedélyeket.

A dollárral 214,10/30 forinton kereskedtek, míg hétfőn délután 213,50/70 forinton állt a kurzus. A délután megjelent amerikai termelőiárindex-adatok alapján a piacon szinte biztosra veszik, hogy szerdán nem kerül sor az amerikai kamatok emelésére, így nem várható az amerikai deviza erősödése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!