Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Egészen kevés lakást adnak el

2007.10.19. 12:05
A bankok versenye, az önerő nélküliség és a stabil forint miatt kedvező devizahitelek sem ellensúlyozzák a lakáspiac visszaesését. Az Ecostat arra számít, hogy az idén adják el évek óta a legkevesebb lakást. Jövőre már fellendülés jöhet. Az irodapiac viszont jól megy.

Az Ecostat 2007. III. negyedévi ingatlan-barométerének az előző értékéhez viszonyított 3,4 százalékpontos visszaesése a beruházók és forgalmazók pesszimizmusát, összességében az ingatlanpiaci kilátások romlását mutatja. Az egy évvel ezelőtti felméréshez képest viszont kismértékben így is javult az index. Továbbra is a lakások építésére vagy vásárlására vonatkozó lakossági várakozások megítélése a legpesszimistább.

Az új lakások építésére az elmúlt másfél évben kiadott engedélyek száma, valamint az építőipari rendelések volumene és összetétele alapján arra lehet számítani, hogy a lakásépítés 2007-ben éri el a mélypontját. Az idei visszaesés mértéke kisebb lesz a tavalyinál. Az új építési engedélyek száma az első fél évben 7 százalékkal magasabb volt a tavalyinál, ennek hatása a kivitelezésre-átadásra 2008 elején-közepén jelentkezik.

Jövőre jobb lesz

A rendelkezésre álló információk, kapcsolódó adatok alapján nem dönthető el egyértelműen, hogy az átadott lakások második negyedévi növekedése egyszeri tényezők hatása-e, vagy trendforduló kezdetét jelenti. A legújabb építőipari eredmények azt erősítik, hogy az átadott lakások második negyedévi növekedése egyszeri tényező hatásaként jelentkezett. Az év további részében a lakásépítés lendülete csökken, 2007-ben előreláthatóan 32 ezer új lakásra adnak ki használatba vételi engedélyt. A korábbi tapasztalatok, átfutási idők alapján valószínűsíthető, hogy a megépített és használatba vett új lakások száma tartósan a jövő év elejétől fog növekedni.

2008-tól a beruházók építési hajlandósága erősödik, a befektetők, kivitelezők kapacitásaik lekötésére törekszenek. A csak lassan élénkülő kereslet és a kis- és középvállalkozások finanszírozási nehézségei azonban arra utalnak, hogy az élénkülés időben elnyújtva megy végbe.

Szinte kizárólag CHF

A megszorításokkal járó erőteljes reálbércsökkenés érzékelteti hatását a lakáshitelpiacon. A bankok jelzései szerint a lakáshitelek felvételének üteme visszaesett. A hitelállomány tavaly ilyenkor 6,2 százalékkal gyarapodott, idén január-márciusban azonban csak feleekkora ütemben, 3,3 százalékkal nőtt. A kedvezőbb kamatfeltételek és az enyhébb kötöttségek miatt a lakossági hiteleket majdnem teljes egészében devizában, szinte kizárólag svájci frankban veszik fel. A stabil forint fokozza a deviza alapú hitelek iránti bizalmat. A piaci alapú hitelek átlagos nagysága 5,5 millió forint ingatlanonként.

A piaci verseny - és hangsúlyosan a minimális önerővel igénybe vehető lízinghitelek - egyre inkább rákényszeríti a bankokat, hogy alacsony kezdőrészletű konstrukciókkal csábítsák a hitelfelvevőket. Jövedelem alapon új építésű lakásra megjelentek a ténylegesen nulla százalékos önerős hitelek. (Az önerő mértéke nemcsak a bankoktól függ, az eladó vagy a beruházó is feltételként szabhat valamennyi szerződéskötéskor fizetendő részletet.)

A kivitelezők várakozásai szerint az új lakások ára éves átlagban 5-7 százalékkal emelkedik. A legkeresettebb, nagy méretű és jó felszereltségű lakások akár 10 százalékkal is drágulhatnak, a rosszabb minőségű tömeglakások árnövekedése az 5-7 százalékos áremelkedést sem éri el.

Az irodapiac pezseg

A legkisebb ingadozás az irodapiacot jellemzi. Ez a szegmens az elmúlt két évben viszonylag stabilan fejlődött, s a közeli jövője is optimistán ítélhető meg. Az üzlethelyiség-piacon határozottan romlottak a várakozások, de a rendkívül erős kiskereskedelmi verseny ezt a részpiacot sem hagyja "leülni". Növekedés jellemzi a logisztikai ingatlanpiacot, ez lehet rövid távon a magyar ingatlanpiac legdinamikusabban fejlődő szegmense.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?