Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Kétezermilliárdos hiányt vár az Ecostat

2006.07.18. 12:47
Idén még fennmaradhat a 4 százalékos gazdasági növekedés, jövőre azonban már jó esetben is csak 3 százalékkal bővülhet a GDP az Ecostat előrejelzése szerint. A gazdaságelemző intézet erre az évre pénzforgalmi szemléletben 8,7 százalékos, 2000 milliárd forintos államháztartási deficitet jósol 250-300 milliárdos megtakarítás után. A jövő évre tervezett ezermilliárdos megszorításnak azonban vannak kockázatai.

Az Új Egyensúly program erősítheti a befektetői bizalmat, ugyanakkor fokozhatja a jövedelemeltitkolási szándékokat, így csökkentheti a bevételeket - olvasható az Ecostat Mikroszkóp legfrissebb számában a kormányzati megszorítások várható hatásairól. A gazdaságelemző intézet szerint idén fennmarad a hazai gazdaság 4 százalékot meghaladó növekedési üteme, bár ennek több kockázati tényezője is van. Ilyen a devizaárfolyamok hektikus alakulása, az infláció és a kamatok tatrós emelkedése, valamint az energiaárak folyamatos emelkedése.

Még kedvező a környezet

A növekedés szinten maradásához szükséges kedvező nemzetközi környezet egyelőre biztosított az Ecostat szerint, és ez ösztönzőleg hat a külkereskedelemre is. A nemzetközi konjunktúra esetleges visszaesésében rejlő veszélyek mellett az államháztartási hiány csökkentésével kapcsolatos intézkedések jelenthetnek kockázatokat. Az Ecostat szerint még a hatékony intézkedések is azzal járnak, hogy bár az egyensúly javul, a lakossági fogyasztás stagnál vagy visszaesik, az infláció gyorsul, míg a gazdasági növekedés mérséklődik.

Ez utóbbi akár drasztikus visszaesés is lehet: az Ecostat szerint a GDP jövőre csak 3 százalékkal emelkedhet, bár az intézet ezt is kedvező előrejelzésnek minősíti, és hozzáteszi: ehhez is a világgazdasági konjunktúra fennmaradása szükséges. Az infláció 5 százalék fölé emelkedhet, a lakossági fogyasztás csak 1-1,9 százalékkal nő, miközben a közösségi fogyasztás akár 5 százalékkal is csökkenhet.

Kevés lefaragás, sok kockázat

A jelentős hiánylefaragás ez utóbbi ellenére sem tűnik biztosnak. Az Ecostat erre az évre pénzforgalmi szemléletben 2000 milliárd forintos deficitet vár, ami a GDP 8,7 százaléka. Az erre az évre várható többletbevételeket bizonytalannak tartják a gazdaságelemzők, akik a kiadáscsökkentésektől 250-300 milliárdos megtakarítást - és így teljesülő 2000 milliárdos hiányt - várnak. Az Ecostat számításai szerint eredményszemléletben az EU által elfogadott korrekciók nélkül 10,2 százalék lehet a hiány idén.

A deficitet jelentősen 2007-ben sem sikerül lefaragni - állítja az intézet, amely eredményszemléletben 6,5-7 százalékos, tehát 2-2,5 százalékponttal csökkenő hiányt vár - ennél nagyobb lefaragást csak jelentős kiadáscsökkentéssel tartanak megvalósíthatónak -, bár hozzáteszi: a makrogazdaság fejlődése csak nagy bizonytalansággal jelezhető előre. Főleg azért, mert a 2007-es 1000 milliárdos bevételnövelő és megtakarítási program számos kockázattal jár. Az elemzők szerint a vállalati és lakossági terhek emelkedése a jövedelmek eltitkolásához, és így az állami bevételek csökkenéséhez vezet.

Megroggyant a tőzsde

Bár a reálgazdaság növekedését összességében még nem veszélyeztetik az államháztartási folyamatok, az elmúlt években komoly hasznot hozó részvénypiac már pangásnak indult. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a 10,7 százalékos visszaesésével idén a harmadik legrosszabb teljesítményt nyújtotta az Ecostat által vizsgált börzék közül; a pestinél csak a japán és a cseh értékpapír-piac esett nagyobbat.

A nagy tőkeértékű cégek közül az OTP év elejétől számított vesztesége 22, a Magyar Telekomé 16 százalék. Negatív tartományba került a Richter és a MOL is, előbbi vesztesége 8, utóbbié - részben a dráguló olajárak miatt erősödő olajszektornak köszönhetően - csak 2 százalékos. Rövid távon a BUX-index - a részvénypiacok megnyugvása után - 23 000 pontig emelkedhet, de hosszabb távon 18-23 000 pont közötti ingadozás várható az Ecostat szerint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?