József, Bánk
-6 °C
0 °C

Egyre drágább a Váci utca

2005.10.27. 08:20
Csak Moszkvában, Prágában és szófiában nőttek jobban a bérleti díjak, világviszonylatban az ázsiai piac drágult a legjobban.

Egy év alatt 25 százalékot emelkedett az üzlethelyiségek bérleti díja a Váci utcában, s ezzel a belvárosi bevásárlóövezet ezen része a leggyorsabban drágulók között van a világranglistán. Abszolút értékben csak a moszkvai Novij Arbat, a prágai Na prikopé és a szófiai Vitosa bulvár előzi meg – derül ki a Cushman & Wakefield Healey & Baker nemzetközi ingatlanközvetítő tegnap közzétett listájából.

Terjeszkednek

A gyorsan dráguló ingatlanos területek élmezőnyét a koppenhágai Kobmagargade vezeti a maga 40 százalékával, míg az élbolyban a Váci utcával megegyező növekedési ütemet elért londoni New Bond Street és a moszkvai Novij Arbat található.

Az abszolút ranglistán vitézkedő New York-i Fifth Avenue első helyét az idén sem tudta megszorítani az ázsiai üldözőcsoport, de közelebb került hozzá a hongkongi Causeway Bay és a tokiói Ginza. Az ingatlanos társaság 47 ország 237 bevásárlóutcáját vizsgálta.

A cég elemzői felhívták a figyelmet: a legdrágább utcákba ma már nem csupán a luxusmárkák, hanem egyes feltörekvők is befurakodnak. Ilyen például New Yorkban az Abercrombie & Fitch, amely alig várta, hogy lejárjon a spanyol Zara bérleti szerződése a Fifth Avenue-n, máris több száz négyzetméteren terjeszkedik. Ily módon besorakozott a Prada, a Gucci, a Louis Vitton, a Gap és a Hennes & Mauritz mellé.

Lenyomták a Champs-Élysées-t

Ázsiában a hongkongi bevásárlóutca az idén megelőzte a párizsi Champs-Élysées-t, mivel mind az európai, mind a kínai beutazóturizmus ugrásszerűen növekedett. A megfigyelt városok közül csak 18 esetében rögzítettek bérletidíj-csökkenést, a többi több mint 200 esetében főleg növekedést, kismértékben stagnálást észleltek. A leggyorsabban dráguló földrész az ázsiai, egy hongkongi utcában 90 százalékkal kerül többe a bérleti díj, mint tavaly.

A bérbeadók és a befektetők örömére viszonylag jól szerepel a brazíliai Sao Paulo, ott is 40 százalékos volt az emelkedés. Több szakértő is aláhúzta, hogy immár Latin-Amerikában is egyre kifinomultabb a kiskereskedelmi ingatlanok szerkezete, mind több a korszerű bevásárló- és szórakoztató-központ. A nagy változás azonban Indiában és Kínában várható, hiszen mindkét ország egyre szabadabb utat enged a külföldi tőkének, ennélfogva a kiskereskedelmi értékesítési helyszínek száma és minősége is fokozatosan javul a következő években.