Piroska
-2 °C
5 °C

Parfümöt és könyvet vettünk karácsonykor

2005.02.24. 12:49
Decemberben is nőttek az eladások a kiskereskedelemben, a karácsony előtti időszakban főleg a parfümök és a könyvek fogytak jól. Kevesebbet vettek azonban ruhából és cipőből.
A kiskereskedelmi eladások mértéke decemberében 2,2 százalékkal, az év egészében 5,7 százalékkal nagyobb, mint az egy évvel korábbi értékek. Novemberhez képest 0,9 százalékos az emelkedés.

Karácsonyi bevásárlás

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban és a csomagküldő kiskereskedelemben 2004-ben 5309 milliárd forint, ezen belül decemberben 612 milliárd forint értéket forgalmaztak. Mivel 2003 decemberében kiemelkedően nagy volt a növekedés, az idén kisebb mértékben nőtt a forgalom.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma decemberben 2,3 százalékkal, az év egészében 2,8 százalékkal haladta meg a tavaly decemberit. A nem élelmiszer-kiskereskedelem decemberben 1,8 százalékkal, 2004. év egészében 8,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A karácsonyi vásárlások hatására decemberben a leggyorsabban a csomagküldő (39,6 százalék), az illatszer- (22,8 százalék) és a könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem (13,5 százalék) eladásai nőttek. Az átlagot meghaladóan emelkedett a használtcikk-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint a bútor-, háztartási cikk, építőanyag-kiskereskedelem forgalma is. Elmaradt az egy évvel korábbitól a textil-, ruházati- és lábbeli-kiskereskedelem forgalma.