Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Háború folyik a termőföldekért

2007.12.07. 07:29
A kevés megművelhető termőföld, valamint a kukorica, a cukor, illetve a gyapot iránti egyre növekvő kereslet határozza meg a piacot jövőre - jelzi előre egy svájci alapkezelő.

Szabályos háború alakult ki a termőföldekért, ráadásul a kukorica, a cukor és a gyapot jegyzése épp korrekción van túl. Már körvonalazódnak a 2008-ban várható változások katalizátorai - mondta a Bloombergnek Stephan Wrobel, a svájci Diapason Commodities Management vezetője.

A cukor a narancslé-koncentrátumot éppen csak megelőzve a második legrosszabbul teljesítő árupiaci termék volt az idén, árfolyama a piac túltelítettsége folytán 17 százalékot esett. A kukorica kurzusa a februári 10 éves csúcsa után 6,3 százalékot, a gyapoté 3,4 százalékot zuhant 2007-ben. A Standard & Poor's GSCI mezőgazdasági indexe 33 százalékkal bővült ebben az évben, elsősorban a főbb termelő országokat sújtó szélsőséges időjárási viszonyok következtében csúcsokat döntögető búza, valamint a 34 éves csúcsra járó szójaárak miatt.

A feltörekvő országok - elsősorban Kína és India - által diktált, egyre növekvő kereslettel lépést tartani nem tudó, korlátozott termelés fogja meghatározni a következő pár évben a mezőgazdasági termények árát - állítja Wrobel, aki szerint a nyugdíjalapok és egyéb vagyonkezelők még mindig korlátozott mértékben fektetnek árupiaci termékekbe, de belátható időn belül a mostani 1-3 százalékról 5-10 százalékra fog emelkedni ezek aránya a portfóliókon belül. A nemesfémek iránti kereslet jövőre - az infláció, a gyenge dollár és a hitelpiaci bizonytalanságok következményeként - fedezeti céllal tovább nőhet. Az ipari fémek, köztük a réz és az alumínium árfolyamai is kedvező irányba mozdulhatnak el, amint elülnek az amerikai gazdaság ciklikus lassulása miatti aggodalmak.