Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Gyurcsány-csomag: kezdődnek az elbocsátások

2006.07.07. 07:59
Bár szakszervezetek még bíznak abban, hogy hogy sikerül rábírniuk a kormányt gazdasági intézkedések visszavonására, ám többségük tisztában van azzal, hogy ez ügyben nem lesz tárgyalópartnerük Gyurcsány Ferenc. Egyesek szerint nem lesz elbocsátási hullám a csomag miatt, a cégek egy része már most nekilátott a karcsúsításnak.

Egyelőre nem tudni, pontosan mit követelnek majd szombaton a korábban a járulékemelés csúsztatásáért, az szja-kedvezmények megőrzéséért, az áfaemelés mérsékléséért, a természetbeni juttatásokat érintő megszorítások és az üdülésicsekk-felhasználás szűkítésének elkerüléséért, a munkavállalói járulékok emelkedésének mérsékléséért síkra szálló szakszervezetek a demonstrációjukon.

Kell megszorítás, de nem így

A tüntetés befejezéseként nyilvánosságra hozzuk közös állásfoglalásunkat, annyit elárulhatok, hogy drasztikus eltérés nem lesz a már eddig is hangoztatott követeléseinkhez képest - mondta Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Továbbra is sérelmezik, hogy a kormány megszorító csomagja - amelyre szerintük is szükség van, de nem ebben a formában - aránytalanul nagy mértékben sújtja a munkavállalókat.

Számításaik szerint a megszorítások 50 százalékát viselik ők, 30 százalékát az állam - aminek egy része szintén a munkavállalókon csapódik le -, és csupán 20 százalékát a gazdasági szféra. Követeléseink döntően e torz arány helyreállítására irányulnak - tette hozzá Szabó. Annyi biztos, hogy a szakszervezetek a közszféra nominálbéreinek befagyasztását végképp elfogadhatatlannak tartják, és a multinacionális nagyvállalatok és a bankszektor fokozott adóztatását szeretnék elérni.

Épülünk lefelé

Egyes vélemények szerint nem okoz feltétlenül nagyszámú elbocsátást a közteher-növekedés, ám a NAPI Gazdaságnak nyilatkozó cégek már most nekilátnak a karcsúsításnak. A Dunántúlon több vágóhidat, feldolgozó üzemet és saját bolthálózatot is működtető Balaton-hús Kft. gazdasági igazgatója, Zombai Ferenc: bár végleges döntés még nem született, a közelmúltban bejelentett megszorító intézkedések hatására várhatóan 20-25 dolgozójuktól kénytelenek megválni, 80-90 munkaszerződést pedig módosítani kell.

Egy néhány napja készült felmérés szerint a cég költségei csupán a második félévben több mint 60 millió forinttal nőnek. Az biztos, hogy a szezon végén több, kisebb forgalmú balatoni üzletüket bezárják, s az ott dolgozók közül csak azokat tudják a feldolgozó üzemekben tovább foglalkoztatni, akik rendelkeznek az ehhez szükséges képesítéssel. Mindemellett nem kizárt, hogy több tevékenységet kiadnak, külön társaságba szerveznek, illetve a dolgozók egy részét részmunkaidőben foglalkoztatják tovább.

El lehet menni Romániába

Az olasz többségi tulajdonban lévő Bomtex Ruhaipari Kft.-nél már végleges döntés született arról, hogy a teljes szalagos termelést Romániába, az anyacég ottani üzemébe viszik - tájékoztatta lapunkat Horváth Istvánné üzemvezető. Ez azt jelenti, hogy várhatóan októbertől mintegy száz dolgozó marad munka nélkül. A jelenlegi tervek szerint a Bomtexnél csak a gyártás-előkészítés, például a szabászat, valamint a csomagolás és a minőség-ellenőrzés marad.

Valószínű, hogy az egyedi termékek gyártását alvállalkozóknak adják ki, illetve bővítik az ugyancsak vállalkozói alapon működő bedolgozói hálózatot. Kiszámították, ha nem lépnek, már az idei évet több mint 10 millió forintos veszteséggel zárják, jövőre pedig fizetésképtelenné válik a cég, s még a végkielégítések kifizetésére sem jutna pénz. Elsősorban a közterhek, valamint az energiaárak növekedése miatt Magyarországon a minőségi termelésnek sincs sok esélye.

Háromból kettő marad

A három gyártóbázison több mint négyszáz dolgozót foglalkoztató Vilbau Villamosipari Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója, Szita László szerint az egyik leggyengébben teljesítő üzemüket még az idén bezárják. Az érintett mintegy 80 dolgozó közül a legjobban teljesítőknek, illetve azoknak, akiknek csak pár évük van hátra a nyugdíjig felajánlják, hogy a másik három telephelyen folytassák a munkát.

Jelenleg új üzleti tervet készítenek, hiszen az ideit kidobhatják az ablakon, költségeik a számítások szerint több tízmillió forinttal nőnek. Valószínű, hogy az üzembezáráson kívül még az idén újabb költségcsökkentő intézkedések bevezetésére is szükség lesz. Felülvizsgálnak minden jóléti kiadást, szigorítják a normát, csökkentik a reklámköltségeket és megválnak valamennyi nyugdíjas dolgozójuktól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!