Judit
2 °C
7 °C

Zendülések az élelmiszerár-robbanás miatt

2008.04.11. 16:43
Az élelmiszerek drágulása miatt zendülések törhetnek ki a fejlődő világban, ha a világ vezetői nem tesznek jelentősebb lépéseket, hogy mérsékeljék az árakat a szegényebb államok számára - közölte Rómában az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) vezetője.

Jacques Diouf hangsúlyozta, hogy a világban ugyan 2,6 százalékkal növekedett a termesztett gabona mennyisége idén, a magas árak azonban valószínűleg nem csökkennek, ami akár 56 százalékkal növelheti a szegényebb államok élelmiszerimportját, és az utcákra kényszerítheti az éhezőket.

A valóság az, hogy már most is emberek halnak meg a zendülésekben. Azért halnak meg, mert így reagálnak a kialakult helyzetre, és ha nem tesszük meg a szükséges lépéseket, akkor ezek az emberek éhen halnak. Az emberek nem fogják ülve bevárni, amíg éhen halnak - mondta sajtóértekezletén a FAO irányítója.

Számos afrikai országban, valamint Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Haitin törtek ki zendülések - közölte a FAO. Harminchét ország néz élelmiszerválság elébe - olvasható a szervezetnek a világ élelmiszerhelyzetével foglalkozó jelentése.

A gyorsan fejlődő államokban, mint India és Kína, megnövekedett élelmiszerigény következtében, valamint amiatt, hogy a gabonát bioüzemanyaggá dolgozzák fel, a világ gabonakészletei 25 éves átlagban a mélypontra csökkentek. További gondot jelent, hogy rekordmértékű a búza, kukorica és a rizs árával kapcsolatos piaci spekuláció.

A gazdagabb országokban az emberek ebből csupán azt vették észre, hogy a bevásárlóközpontokban 10-20 százalékkal drágultak az élelmiszerek. A fejlődő országokban azonban ez sokkal súlyosabban mutatkozik meg, és itt az árak emelkedése eléri az 50-60 százalékos szintet - emelte ki a FAO vezetője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?