Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Zendülések az élelmiszerár-robbanás miatt

2008.04.11. 16:43
Az élelmiszerek drágulása miatt zendülések törhetnek ki a fejlődő világban, ha a világ vezetői nem tesznek jelentősebb lépéseket, hogy mérsékeljék az árakat a szegényebb államok számára - közölte Rómában az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) vezetője.

Jacques Diouf hangsúlyozta, hogy a világban ugyan 2,6 százalékkal növekedett a termesztett gabona mennyisége idén, a magas árak azonban valószínűleg nem csökkennek, ami akár 56 százalékkal növelheti a szegényebb államok élelmiszerimportját, és az utcákra kényszerítheti az éhezőket.

A valóság az, hogy már most is emberek halnak meg a zendülésekben. Azért halnak meg, mert így reagálnak a kialakult helyzetre, és ha nem tesszük meg a szükséges lépéseket, akkor ezek az emberek éhen halnak. Az emberek nem fogják ülve bevárni, amíg éhen halnak - mondta sajtóértekezletén a FAO irányítója.

Számos afrikai országban, valamint Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Haitin törtek ki zendülések - közölte a FAO. Harminchét ország néz élelmiszerválság elébe - olvasható a szervezetnek a világ élelmiszerhelyzetével foglalkozó jelentése.

A gyorsan fejlődő államokban, mint India és Kína, megnövekedett élelmiszerigény következtében, valamint amiatt, hogy a gabonát bioüzemanyaggá dolgozzák fel, a világ gabonakészletei 25 éves átlagban a mélypontra csökkentek. További gondot jelent, hogy rekordmértékű a búza, kukorica és a rizs árával kapcsolatos piaci spekuláció.

A gazdagabb országokban az emberek ebből csupán azt vették észre, hogy a bevásárlóközpontokban 10-20 százalékkal drágultak az élelmiszerek. A fejlődő országokban azonban ez sokkal súlyosabban mutatkozik meg, és itt az árak emelkedése eléri az 50-60 százalékos szintet - emelte ki a FAO vezetője.