Viola
-6 °C
0 °C

Kinek jó a készpénz?

2007.06.07. 12:08
Megújítja számlacsomagjait az Erste Bank. Három új konstrukciót vezetnek be, köztük két korosztályosat. A pénzintézet célja, hogy olyanok is elkezdjék szolgáltatásaikat használni, akik eddig nem kerültek kapcsolatba bankokkal. A régi csomagok közül csak néhányat tartottak meg, de azokat is átalakították.

Három új számlacsomagot vezetett be az Erste Bank június 1-jétől, Cseperedő, Senior és Szorgos néven. Mint a nevekből is látszik, a különböző korosztályok igényeinek megfelelően alakították ki az adott csomagokat. A Cseperedő a 14 év alattiaknak, a Senior a nyugdíjasoknak, a Szorgos a felnőtteknek kínál szolgáltatásokat. Ezzel párhuzamosan a már meglévő csomagok nagy része megszűnik vagy átalakul. A korábbi számlacsomagok közül egyet meghagytak és tovább értékesítenek - ez a szellemi szabadfoglalkozásúaknak szóló. A többit meghagyják, de nem értékesítik tovább, a régi csomagokat felváltják az újak.

Kevesek és inaktívak

A felnőtt lakosság negyede nem rendelkezik bankszámlával, készpénzt használ, semmilyen kapcsolatba nem kerül bankkal - indokolta az új számlacsomagok kialakítását Sztanó Imre, az Erste Bank lakossági üzletágának vezetője. Több kutatást készítettek arról, mikor tekinti magát egy ügyfél aktív számlahasználónak. Az Erste ügyfeleinek háromnegyede ezt a bankot tekinti házi bankjának. A bank defincíciói szerint azonban ez a szám ennél kevesebb. A magyarországi ügyfelek jóval szerényebb bankszámlahasználat mellett is azt állítják magukról, hogy bankolnak. A pénzintézet célja, hogy az aktivitást emelje, és azt a 20-25 százalékot, aki nem rendelkeznek bankszámlával, behozza az aktív használók közé. Az új csomagokat úgy alakították ki, hogy megfeleljenek az eddig lefedetlen igényeknek.

A legjelentősebb újítás azoknak az ügyfeleknek kedvez, akik még nem aktív számlahasználók. Nekik az Erste Bank bevezetett egy új számlatípust Szorgos néven. Ennek alacsony, 219 forintos a havi díja, de a számla aktív használata mellett akár díjmentes is lehet a számlvezetés - ezzel honorálják az aktivitást. Aktív használatot jelent a szükséges kifizetések, például közüzemi számlák kiegyenlítése. Ha az adott hónapban legalább három csoportos beszedési és három netbankon keresztüli átutalási megbízás teljesül, az ügyélnek nem kell havi díjat fizetnie. Ezenkívül a hónapban először végrehajtott készpénzfelvétel is ingyenes (feltéve, hogy saját ATM-ből történik).

A tavaly augusztusban bevezetett online számlacsomagot megtartja a bank, de változtat rajta. A havi díj ötvenforintos emelése mellett több szolgáltatást adnak ingyen. A számlával 499 forintért kapnak több ingyenes utalási lehetőséget, ingyenes ATM-es készpénfelvételi lehetőséget, és a csoportos beszedési megbízások is ingyenesek. A csomag havi díja akkor lesz ingyenes, ha az ügyfél látra szóló és számlájáról lekötött betétek átlagegyengele az adott hónapban eléri a hárommillió forintot. A cél itt is az, hogy minél több szolgáltatást interneten keresztül vegyenek igénybe.

Korosztályos számlák

Két korosztályos számlát is bevezetett az Erste. Az egyik a gyerekek részére kialakított Cseperedő csomag, ezt 14 év alattiak vehetik igénybe. A csomaggal a megtakarításokat ösztönzik, ha egy hónapban legalább ötezer forint szülői befizetés érkezik, a normál megtakarítási számlák kamatainál magasabb szinten kamatozik a konstrukció (jelenleg évi 6,2 százalék). A csomag bevezetésével a cél, hogy a Start számlára nem jogosult gyerekek számára is megtakarítási lehetőséget biztosítsanak. A bankszámlának nincs számlavezetési díja, az összegyűlt megtakarítás korlátozás nélkül felhasználható.

A másik korosztályos számlacsomag a nyugdíjasok számára kínált Senior. Ezt nyugdíjas-igazolvánnyal rendelkező ügyfelek vehetik igénybe. Ha a bankszámlára adott hónapban legalább ötvenezer forint egy összegű jóváírás érkezik, a bank 169 forntra csökkenti a havi díjat, elengedi a csoportos beszedési megbízás és egy ATM-készpénzfelvétel díját. Sztanó Imre szerint a nyugdíjrendszerbe most belépő nyugdíjasok teljesen máshogy állnak a bankszámlahasználathoz, mint az idősebbek. Így viszonylag nagy piac van kialakulóban, érdemes kifejezetten az ő igényeiknek megfelelő csomagokat kialakítani.