Szilárda
-4 °C
3 °C

Megkaphatja a hídját Szigetmonostor

2006.09.21. 15:06
A Fővárosi Bíróság ítélete szerint az M0-s Duna-híd használatba vételi engedélye csak akkor adható ki, ha azzal egy időben egy, a Szentendrei szigeten fekvő Szigetmonostort a szárazfölddel összekötő kis híd is megépül.

A Fővárosi Bíróság csütörtöki ítéletében bár elutasította Szigetmonostor önkormányzatának a Közlekedési Főfelügyelet M0-s északi híd építési engedélyét megtámadó keresetét, szóbeli indoklása szerint a híd használatba vételi engedélye csak akkor adható ki, ha azzal egy időben egy, a Szentendrei szigeten fekvő települést a szárazfölddel összekötő kis híd is megépül.

Szigetmonostor önkormányzata azért indított pert a KF ellen, mert engedélyezte az M0-s Duna-hídjának megépülését. A felperes szerint az eljárásnál nem vették figyelembe az 1999 óta jogerős környezetvédelmi szakhatósági engedélyt, ami szerint a nagy híddal egy időben egy másik kis híd megépítése is szükséges.

Szilágyi Lajos, Szigetmonostor polgármestere az MTI-nek elmondta: a Szentendrei szigetre a körgyűrű hídjáról nem építenek lehajtót, ezért ragaszkodnak a kis híd megépítéséhez. E nélkül Szigetmonostor nem adja meg a használatba vételi engedélyt.

A perbe elsőrendű alperesi beavatkozóként a Nemzeti Autópálya Zrt., majd másodrendű beavatkozóként a másodfokú szakhatóságként eljáró Pest Megyei Közigazgatási Hivatal is bekapcsolódott. A Duna-híddal kapcsolatos környezetvédelmi határozat ügyében pedig két környezetvédelmi társaság, a Levegő Munkacsoport és a Göncöl Szövetség indított pert az Országos Környezetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség ellen.

Szilágyi Lajos az MTI-nek elmondta: korábban az I. fokú szakhatóság, a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal nem adta meg az engedélyt az M0-s hídra, ám a II. fokú hatóság igen. Az önkormányzat az erre alapuló KF építési engedély hatályon kívül helyezését kérte.

Pintér István, a felperes ügyvédje az MTI-t arról tájékoztatta, hogy értelmezésében az FB csütörtöki ítélete azt jelenti, hogy nem szabad az M0-s híd építési engedélyét együtt kezelni a kis hídéval, mert az ettől független. Mivel az M0-ás építési engedélyében nem kell említést tenni a kis híd megépítési kötelezettségéről, arról a jogerős környezetvédelmi határozat rendelkezik.

"Ha a csütörtöki ítélet írásos indoklásában benne lesz, hogy az M0-s híd használatba vételét csak akkor lehet kiadni, ha egyidejűleg megépül a kis híd is, akkor a szigetmonostori önkormányzat elégedett lesz" - emelte ki Szilágyi Lajos polgármester.

Az összesen 62 milliárd forintba kerülő M0-s hidat 2008 augusztusában adják át, mivel az érintett településekkel folytatott útviták és az árvíz miatt a tervezettnél egy évvel később kezdődött az építkezés.

A GKM korábban megfogalmazta: a szigetmonostoriak elsősorban a komp közlekedéséhez kaphatnak támogatást annak érdekében, hogy elérjék a part túloldalát. Az M0-ás híd kivitelezője a Hídépítő Zrt. A 3,2 kilométer hosszú híd 2 kilométeres szakasza ível majd át a Dunán, s 29 pilléren fog állni. A híd 47 méter széles lesz, amelyen kétszer két sávban haladhatnak majd az autók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!