József, Bánk
-6 °C
0 °C

Jövő csütörtökön döntenek az euróról

2004.05.06. 14:17
A kormány jövő csütörtökön hozza meg a végleges döntést az euró bevezetés előkészületeiről és dátumáról - közölte Draskovics Tibor.
Csütörtökön a kormány meg fogja nevezni, hogy mi az euró bevezetés tervezett időpontja, és milyen makrogazdasági pályát képzel el, ami elvezet bennünket a minél gyorsabb felzárkózáshoz és ennek részeként az euró bevezetéséhez - közölte Draskovics Tibor pénzügyminiszter.

A kormány széles körű szakmai konzultációsorozatot folytatott ebben a témában a munkaadókkal és a munkavállalókkal. Minden jelentős kutatóintézettől tanulmányt kértek, amelyeket egy konferencián vitattak meg. A konzultációkon felmerült elgondolások beépültek egy javaslatba, amelyet a kormány szerdán már megvitatott.

Konzultáció

A pénzügyminiszter hétfőn ismét találkozik az érdekegyeztető tanácsban képviselt munkaadói és munkavállalói szervezetekkel, és a a parlamenti pártokkal kezdeményezett párbeszéd is lezajlik a kormány végleges döntéséig. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF elfogadta a meghívást, a Fidesz azonban nem kívánt élni a lehetőséggel, amit ő "nagy csalódottsággal vett tudomásul".

Draskovics szerint a magyar gazdaság fejlődését leginkább a különböző politikai erők közötti együttműködés segíthetné elő. Ez természetesen nem változtat azon a szándékomon, hogy minél szélesebb konszenzust próbáljak építeni az euró bevezetésének előkészítése köré.

Draskovics Tibor közölte azt is, hogy a kormány döntését követően a parlament költségvetési és európai integrációs bizottságában személyesen kívánja ismertetni a kabinet szándékait a parlamenti képviselőkkel.