Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Jövőre megúszthatjuk a gázáremelést

2008.09.16. 14:18
Idén a nyomottnak nevezett hatósági árak miatt a Főgáz adózott eredmény várhatóan 2 milliárd forinttal csökken. Mivel a gáz ára aaz olajéval mozog együtt, előfordulhat, hogy az olaj árának csökkenése miatt 2009-ben nem lesz gázáremelés.

A földgáz végfelhasználói árát a Főgáz által indokoltnak tartott és a Magyar Energia Hivatal által is javasolt 15 százalékos áremeléshez képest az energiaügyekben illetékes miniszter jóval alacsonyabb mértékben emelte meg október elsejétől, és ez átrendeződést hozhat a szabadpiacon – mondta Bakonyi Tibor, a Főgáz vezérigazgatója. A jövő év június végéig még él a jelenlegi kettős piac: a hatósági áras közüzemi és a szabadpiac.

A hivatalos bejelentés szerint a közüzemben a lakossági gáz ára 6,55 százalékkal, a nem lakosságié pedig 9,4 százalékkal emelkedik. Koncz László szerint az olaj árának csökkenésével nem lehetetlen az sem, hogy 2009 júliusában már nem lesz szükség a földgáz árának emelésére. Most viszont a nyomott közüzemi ár miatt a fogyasztók visszatérnek a szabadpiacról a hatósági áras közüzeminek nevezett ellátásba. Ez a Főgáz esetében várhatóan mintegy 40-50 millió köbmétert fogyasztó cégek visszatérését jelenti a közüzembe.

A múlt évben a Főgáz 2,235 milliárd köbméter földgázt értékesített, amiből a szabadpiaci eladások 374 millió köbmétert tettek ki. Magyarország éves földgázfelhasználása egyébként jelenleg évi mintegy 14 milliárd köbméter, de öt év múlva várhatóan eléri a 17 milliárdot - fűzte hozzá Bakonyi Tibor.

A Fővárosi Önkormányzat többségi, és a német RWE kisebbségi tulajdonában lévő Főgáz részben a Magyarországon felszínre hozott, valamint az E.ON Földgáz Trade-től vásárolt gázt értékesíti tovább, de más beszerzési forrásai is vannak, amihez biztos hátteret jelent a német tulajdonos. A gázpiaci ellátással kapcsolatban Bakonyi Tibor elmondta, hogy amennyiben az Északi és a majdani Déli Áramlat nemzetközi gázvezetékeket összekapcsolják, akkor a tranzit-kereskedő szerepét is elnyerheti a társaság.

Buknak a nyomott árakkal

A 2007. július elejétől a lakosság számára is liberalizált magyar gázpiacon a vállalat nem tervez lépéseket - mondta Koncz László, a Főgáz vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: a társaság szeretné megtartani a jelenlegi szabadpiaci fogyasztóit. A Főgáz konszolidáltan 190 milliárd forintot meghaladó 2007. évi árbevételének mintegy 30 százaléka a szabadpiaci fogyasztóitól származott. A Főgáz szabadpiaci kereskedelmi cége, a Főgáz Gázkereskedelmi Kft. a második legnagyobb szereplő a liberalizált gázpiacon.

Bakonyi Tibor vezérigazgató elmondta, hogy eddig a Főgáz 770 ezer lakossági fogyasztója közül mindössze 504 választott más szolgáltatót.

Nő a verseny, csökken a piac

A szabadpiacon a verseny fokozódására számít a Főgáz, az olyan nagy szereplők részvétele miatt, mint a Shell, az osztrák OMV leánycége, az orosz Gazpromhoz köthető kereskedők és a magyar Mol. Az energetikai cégeknek címzett várható új "Robin Hood" adó a gázipari szolgáltatókat remélhetőleg nem érinti - mondta Koncz László, hiszen az ár hatósági ár.

A Főgáz számításai szerint az idén a múlt évi 2,235 milliárd köbméterhez képest kevesebb mint 10 százalékos lesz az értékesített földgáz mennyiségében a csökkenés. A lakosság körében észrevehetően érezhető a takarékoskodás, megmutatkozik a hatása a fűtéskorszerűsítéseknek és a szabadpiacnak is - magyarázta Bakonyi Tibor. Ebben az évben a konszolidált árbevétel várhatóan mintegy öt milliárd forinttal, több mint 195 milliárd forintra emelkedik, és a társaság a múlt évi nyolc milliárd forintot meghaladó adózott nyereséghez képest mintegy hat milliárd forintot vár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!