Eleonóra
-1 °C
2 °C

Utolsóként lesz eurónk?

2005.09.05. 13:32
A kormány által kitűzött 2010-es euróbevezetési cléldátum aligha tartható - vélekednek a Fitchnél. A londoni elemzők továbbra is arra számítanak, hogy jelentősen több lesz a hiány, mint amiről a pénzügyminisztériumban beszélnek.
Hétfőn jelentette meg a monetáris unióhoz való csatlakozásra, tehát az euró bevezetésére váró országokról készített jelentését a londoni Fitch. A brit elemzők továbbra is szkeptikusak a magyar gazdaságpolitikával szemben. Szerintük a kormány által kitűzött 2010-es euróbevezetési céldátum a költségvetési problémák miatt nem tartható, a 2011-es céldátum reálisabbnak tűnik.

A szlovákok, a lengyelek és a csehek után?

A Fitch szerint a visegrádi országok közül Szlovákia 2009-es euróbevezetési célja reális. Így északi szomszédunk lehet az első a négy ország közül, amely felváltja fizetőeszközét az euróra.

Lengyelországnál inkább a 2010-es dátum a hiteles (melyet egyébként már hivatalos dátumként rögzített is a kormány), míg a cseheknél költségvetési reformra, és egyértelmű elkötelezettségre van szükség a 2010-es dátum tarthatóságához. Mindez azt jelenti, hogy a Fitch szerint a négy ország közül Magyarország lenne az utolsó az euró bevezetésében.

Januárban leminősítettek

A Fitch elemzése szerint a magyar euróbevezetés akadálya továbbra is a túlságosan magas államháztartási hiány. Ugyanezzel az indoklással a Fitch Ratings januárban egy fokozattal, A+-ról A-ra leminősítette hazánk hosszúlejáratú szuverén forintadósságát.

A londoni elemzők legutóbb júniusban "foglalkoztak" hazánkkal. Már akkor közzétették, hogy jelentős deficittúllépésre számítanak, és nem tartják elképzelhetetlennek GDP-arányosan az 5,5 százalékos (nyugdíjpénztári befizetésekkel nem korrigált) eredményszemléletű hiányt. A pénzügyminisztérium álláspontja szerint ez a mutató 4,7 százalék lesz.