Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Újra szupererős a forint, csúcson a BUX

2007.06.22. 17:01
Délután rövid ideig 246 forint alatt is volt az euró ára, a hazai kereskedés végén 246,30 körül volt az árfolyam: a több mint két forintos erősödést a sáveltörléssel kapcsolatos spekuláció hajtotta, a régióban egyedül a forint mozdult el jelentősen az euróval szemben. Óriási ralli volt a tőzsdén is, a Mol egész nap szinte megállás nélkül erősödött, 7,7 százalékkal 26 ezer forintra emelkedett az ára, a BUX pedig 3,3 százalékos plusszal 27 664 pontos történelmi csúcson zárt.

Egy órára felfüggesztették a reggeli nyitáskor a Mol részvényekkel való kereskedést, miután a társaság bejelentette, saját részvény vásárlásba kezd, az év végéig egy tíz százalékos csomagot szándékozik a tőzsdén megvenni, majd jövőre, a saját részvények esetleges kivezetésével tovább vásárolna. A bejelentésről megoszlottak a vélemények: Tordai Péter, a KBC Securities Magyarország vezető elemzője úgy vélekedett, a döntést az ellenséges orosz felvásárlástól való félelem motiválta, a menedzsment így üzent, és erősítette meg a pozícióját. Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője szerint viszont miután a Mol alapszabálya amúgy is megfelelő védelmet nyújt egy esetleges ellenséges felvásárlás esetére, a saját részvények vásárlását valóban magyarázhatja a vállalat sok készpénze és kevés akvizíciós lehetősége.

Az olajpapírokkal tíz óra után indult a kereskedés, délelőtt még voltak kisebb törések, de a részvények ára lényegében egész nap, egyenletesen kúszott felfelé: végül 7,7 százalékos, 1850 forintos emelkedéssel, kerek 26 ezer forintos árfolyamon zártak. Ez több mint 400 forinttal még elmarad a részvények tavaly áprilisi történelmi csúcsától. Eközben emelkedett szinte az összes papír, ha nem is hasonló ütemben: a vezető papírok közül az Egis 2,8, OTP 1,7, a Richter 1,5, a Magyar Telekom 0,6 százalékkal zárt magasabban. A BUX délután szintén folyamatosan emelkedett, újabb és újabb rekordokat felállítva, míg végül a legmagasabb érték a zárásban, 27 664 pont volt.

Szárnyalt a forint

A tőzsdétől teljesen függetlenül, de ugyancsak hazai mozgatórugói voltak a forint erősödésének, az euró ára a tegnapi 248,30-ról 246,30 köré csökkent.

Kóka János gazdasági miniszter szerdán adott olyan nyilatkozatot, melyből a piacon ismét a sáveltörlés lehetőségére következtettek, és bár ennek lehetőségét utóbb mind a kormány, mind az MNB cáfolta, a spekulációk megindultak. Bebesy Dániel, a CIB elemzője az Indexnek kiemelte: sem a feltörekvő piaci, sem szűkebben a régiós devizák nem erősödtek a forinthoz hasonló mértékben. A hétvégén azonban koalíciós egyeztetés lesz, egyebek között az egészségügyi reformról és más, költségvetési kérdésekről, ez pedig Londonban úgy csapódott le, hogy akár a sávról is döntés születhet. Erősíthette a spekulánsokat az a szándék is - hangsúlyozta az elemző -, hogy nyomást gyakoroljanak az MNB-re a kamatcsökkentés megkezdése érdekében. Ez utóbbi azonban már csak azért sem valószínű, mondta Bebesy Dániel, mert nyomás alatt a jegybank aligha akar olyan példát mutatni, hogy lehetséges a döntések befolyásolása. Ha a sem a sávról nem születik döntés, sem a kamat nem csökken hétfőn, a forint alighanem visszagyengül a mostani szintről.