Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

260 fölött az euró, zuhan a tőzsde

2007.08.16. 12:35
Az OTP két nap alatt értéke tíz százalékát vesztette el, de esik a Mol és az egész tőzsde is, néhány óra alatt 3 százalék feletti a zuhanás. A forint/euró kurzus pedig átlépte a 260-as szintet.

Gigantikusnak mondható, közel 40 milliárd forintos forgalom mellett 3,2 százalékkal 26 143 pontig zuhant a 9 órai nyitás után három óra alatt a BUX index. A mutató a mostaninál már jóval mélyebben, 26 060 pontnál is járt a délelőtt folyamán. A magyar tőzsde nincs egyedül: ismét halálhangulatba borultak a világ börzéi a mai délelőtt folyamán, az amerikai jelzálogpiacról immár az egész világra kigyűrűzött pánik nem akar szűnni. A BUX ráadásul a régió legrosszabbul teljesítő benchmarkja, amin nem is csodálkozhatunk azt követően, hogy az elmúlt hónapok folyamán felülteljesítők voltunk a Mol felvásárlási sztorija miatt.

A zuhanást egyértelműen az OTP vezeti, hiszen az egész világon a pénzügyi szektor az, melyből a befektetők leginkább menekülnek, ráadásul a magyar bank ezt még napokkal ezelőtt megfejelte egy viszonylag gyenge negyedéves eredménnyel is.

A papírok immár átszakították a 9000 forintos szintet is, és 8780 forinton találták meg napi minimumukat, jelenleg a mínusz csaknem 6 százalékot tesz ki a részvényben, a forgalom pedig messze magasabb, mint az átlag, eléri a 10 milliárd forintot is. A mai zuhanás azt követően bontakozott ki, hogy tegnap az OTP szintén csaknem 4 százalékot esett, ami azt jelenti, hogy két nap alatt a bank elvesztette értékének 10 százalékát.

A tőzsdével együtt a forint is nagyott esett, a befektetők elfordulnak a feltörekvő piacoktól. Délelőtt még bizonytalan volt az árfolyam mozgása, de a kereskedés már reggel a 259-es szint környékén indult: így tényleg átmenetinek mondható, hogy tegnap - a jegybank egy félreértett, intervenciónak gondolt pénzpiaci lépése miatt - napon belül erősődött a forint. Ma délre az árfolyam átvitte a 260-as, lélektani határnak is számító szintet, negyed egykor az euró ára 260,50 forint volt.  • Eladnék
  • Hírek