Sportfogadási őrület a foci-vb alatt

2006.05.12. 09:59
3,3 milliárd forinttal is több pénz foroghat a sportfogadási piacon a németországi labdarúgó-világbajnokság alatt Magyarországon. A sztori nyertesei az online fogadási megacégek lehetnek.

Akár 3,3 milliárd forinttal is több pénz foroghat a sportfogadási piacon az alig egy hónap múlva kezdődő németországi labdarúgó-világbajnokság alatt Magyarországon. Amíg azonban a legutóbbi, 2002-es koreai-japán közös rendezésű világesemény kapcsán eljátszott milliárdok főleg a Szerencsejáték Zrt. (SZZRT) forgalmát növelték, addig ezúttal az időközben a hazai piacra belépő online fogadási megacégek, a Sportingbet, a Betandwin, az Expekt, valamint az Unibet is tarolhatnak.

Eddig a Milan-Barcára tették fel a legtöbbet

Az SZZRT egy-másfél milliárdos pluszforgalommal számol a vb kapcsán. Somorai László, a társaság marketingigazgatója optimizmusukat a legutóbbi foci-vb-vel és az Eb-vel magyarázza, amikor is jelentősen nőtt a fogadókedv. A 2004-es portugáliai kontinensviadalon például volt olyan hét, hogy 300 ezer játékot regisztráltak, szemben az átlagos heti 150 ezer tippel. Az SZZRT tavaly 10,9 milliárdos árbevételt ért el a sportfogadásokból, azaz a tippmixből, a totóból és góltotóból együttesen. Az idén eddig a legtöbb pénzt, összesen 26 millió forintot a Milan-Barcelona BL-elődöntőn kockáztatták a játékosok. A Világgazdaság információi szerint a cég a vb-vel egy időben tervezi elindítani saját internetes tippmixoldalát is. A start pontos időpontja azonban csak a rendszer biztonságos működése után dől el - jelezte ezzel kapcsolatban Somorai László.

A labdarúgó-vb nemcsak a futballválogatottak, hanem a fogadócégek csatáját is jelentheti, és könnyen elképzelhető, hogy a magyar nyelvű internetes portálokat működtető nagy nemzetközi bukmékerirodák együttesen már legyőzik az álami tulajdonban lévő szerencsejáték-társaságot. Még úgy is, hogy a hatályos magyar törvények megakadályozzák az internetes fogadójáték reklámokkal való népszerűsítését.

Segít az Európai Bizottság

A Sportingbet.hu jelzése szerint a vb ideje alatt a négy online sportfogadási iroda forgalma 1,4-1,8 miliárd körül alakul majd. Az angol cég esetében pedig a "normál" havi forgalom 80-100 százalékkal növekedhet. Reményeik szerint a regisztrált játékosaik száma már májusban meghaladja a 35 ezret, a vb végére pedig elérik a 40 ezret.

Az online fogadóirodák pozíciójának megerősödéséhez hosszú távon az Európai Bizottság asszisztálhat. Az EB nemrég bejelentette: vizsgálatot kezdtek a sportfogadásra kivetett korlátozások miatt Magyarországon és hat másik államban. A bizottság azt szeretné elérni, hogy a tagországok a meglévő jogszabályaikat egyeztessék a szolgáltatások szabad mozgásának biztosítását előíró uniós követelménnyel. A Pénzügyminisztériumnak június 10-re kell elkészítenie szakmai álláspontját.  • Hírek
  • Személyi kölcsön