11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Szabad az online szerencsejáték

2006.02.19. 00:56
A törvényt nem érti, akinek alkalmaznia kéne, de ha értené, se tudná végrehajtani. Mindez nem baj, mert nincs is, aki ellenőrizzen, így büntetésre sem kell számítani. Ha mindez nem így lenne, akkor sem okozna nehézséget a tiltás kijátszása. Ez a helyzet a külföldi on-line szerencsejátékok körül alakult ki a szerencsejáték-törvény a Pénzügyminisztérium által javasolt, november 1-ével hatályba lépett módosításával: a legfontosabb új előírás az, hogy a bankok - legalábbis a PM szerint - semmilyen, a külföldi szerencsejátékokkal kapcsolatos utalást nem hajthatnak végre. Az utalásoknak a gyakorlatban azonban semmi akadálya.
Január óta már 500 ezer és 10 millió forint közötti, megemelt összegű bírsággal sújthatók azok a bankok, amelyek teljesítik az olyan átutalási megbízásokat, melyek a Magyarországon engedéllyel nem bíró szerencsejátékokkal kapcsolatosak, azaz például az online pókerre vagy sportfogadásra feltett pénzeket, vagy éppen ezeken nyert összegeket mozgatnak. Csakhogy: miközben a törvény előkészítésének menetéből teljesen kihagyták a bankokat, illetve a Magyar Bankszövetséget, sikerült olyan normaszöveget elfogadni, amit a pénzintézetek nem is tudnak értelmezni. "Az engedély nélküli szerencsejátékban történő részvételre vonatkozó ajánlatok közzétételében, illetve elfogadásában a pénzügyi szervezetek és a hírközlési szolgáltatók nem működhetnek közre, valamint nem nyújthatnak technikai támogatást" - mondatból ugyanis nem egyértelmű, hogy ez ténylegesen az utalások tiltását is jelenti-e, a Pénzügyminisztérium és a Szerencsejáték Felügyelet szerint mindenesetre igen.

Írásban sem értik

A Bankszövetség főtitkára, Nyers Rezső az ügyben november 22-én levélben fordult a Pénzügyminisztériumhoz, jelezve: bár tudomásuk van arról, hogy ez előírás egyes értelmezések szerint az utalások tiltását jelenti, már csak azért is remélik, hogy ez nem így van, mert ez esetben nem tudják végrehajtani azt. Azon túl, hogy az előírás ellenkezik a bankok üzletmenetéhez tartozó, és az ügyfelek által elvárt bizalmi elvekkel és a pénzforgalmi jogszabályok rendelkezéseivel - nem ellenőrizhetik, milyen céllal utal az ügyfél -, eleve nem tudják, mely szerencsejáték-szervezők bankszámlaszámait kellene kiszűrniük. Hasonlóan nyilatkozott lapunknak korábban Auer Katalin is, a szövetség jogásza.

Minek korlátozni?
A törvény célja az annak előkészítése során az Indexnek nyilatkozó Szerencsejáték Felügyeleti vezető szerint kettős volt: egyrészt a hazai monopólium gazdasági védelme, de még fontosabb az "állampolgárok védelme", az "hogy a magyar játékosok csak megfelelően ellenőrzött, átvilágított szervezőkkel kerüljenek kapcsolatba".

A PM válasza nem oldott meg semmit: a Salgó István a tárca (azóta távozását bejelentő) államtitkára lényegében semmilyen konkrét kérdésre nem adott választ, ugyanakkor jelezte, hogy bizonyos idő elteltével a tapasztalatokat figyelembe véve felülvizsgálják a szabályozást.

A PM szerint minden rendben

Az államtitkári levélben foglaltaknál határozottabb választ kapott az Index a PM sajtóosztályától. A kérdésre, hogy nem tartják-e szükségesnek a törvény értelmezését, illetve a végrehajtás menetét tisztázó szabályozás kiadását, azt válaszolták: nem, a PM álláspontja szerint ugyanis maga az új törvény jelenti a kibontást, a magyarázatot. A tárca érvelése szerint a tiltott szerencsejátékok működését korábban sem lehetett - utalások végrehajtásával sem - segíteni, így voltaképpen a törvénymódosításból fent idézett mondat csak egyértelműsíti az eddig is élő tiltást.

Ha így van, akkor talán érthető, hogy szabály betartásának eddig nem létező ellenőrzése sem változik: a bankoknak aligha kell tartaniuk attól, hogy az utalásokért most az 500 ezer és tízmillió forint közötti bírság érkezik. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ugyanis már korábban jelezte, nem tud arról, hogy ellenőriznie kell a rendelkezés betartását, és mivel nem ismernek olyan végrehajtási rendeletet, mely a törvénymódosítás kapcsán ezt hatáskörükbe utalná, nem is készülnek erre.

A domén is csak papíron tilos

Csak érdekességképpen: hasonló a helyzet az "illegális játékok" .hu-s doménneveinek regisztrálásával kapcsolatban is. Miközben a regisztrátor nem tudja és nem is feladata ellenőrizni azt, hogy egy adott domént milyen célra kérnek, a tiltás -- külföldi szerencsejáték nem kaphat .hu-s domént -- elvileg rá is vonatkozik. Esetükben annyiban jobb a helyzet, hogy még elvben sem tudja senki, hogy ahogy a bankoknál a PSZÁF, regisztrátoroknál mely szerv lehetne jogosult vagy köteles az ellenőrzésre.

Már Alkotmánybíróság előtt a törvény

Ha sikerülne is érvényt szerezni az utalások a játékosok és persze az érintett cégek szerint is teljesen felesleges tiltásának, az is csak apróbb kellemetlenséget jelentene: aki játszani akar, egyszer átmegy valamelyik határ túloldalára, és ott nyit bankszámlát. Ezt sokan már most is megteszik, de jellemzően inkább az adóellenőrzéstől való félelmükben (a külföldi nyeremények bár a szerzést akadályozná az állam, adókötelesek).

Ahogy azt korábban jelezte, a Sportingbet az Alkotmánybíróság előtt megtámadta a törvényt, mivel a tiltás szerinte ellentétes az uniós jogszabályokkal. Az AB-nél az Indexnek megerősítették a beadvány beérkezését, az ügyet már ki is szignálták az egyik bíróra.  • Hírek
  • Bankszámla