Karácsonykor fogyasszunk még tudatosabban

2008.12.20. 13:29
Ha még nem vagyunk abszolút tudatos fogyasztók, akkor a karácsonyi időszakban sokkal több veszély leselkedik ránk. Íme a legfontosabb intelmek: óvakodjunk a szúszaros és rovarirtószer-maradványos fakockáktól, a kisgyereknek vett ajándék pedig legyen nyálálló, és győződjön meg róla, hogy átmentek a „vizsgálóujj”próbán.

Arra talán már a kevésbé tudatos fogyasztóknak sem kell felhívni a figyelmét, hogy utcán, aluljáróban, illetve vásárokon nem igazán érdemes vásárolni. Probléma esetén ugyanis nem biztos, hogy megtaláljuk még egyszer a kereskedőt, illetve a hatóságok is gyakrabban találnak életveszélyes termékeket a már említett helyeken. Elektromos termékeket azonban soha nem vegyünk aluljárólban vagy piacon.

Az ajándékvásárláskor biztonsági szempontokat sem árt szem előtt tartani. Különösen vigyázzunk a karácsonyi fényfüzérekkel, és véletlenül se vegyünk beazonosíthatatlan, vagy bizonytalan eredetű terméket az említett helyeken. A műszaki cikkek vásárlásakor leginkább arról győződjünk meg, hogy nem okozzanak áramütést. Intő jel lehet például, ha a csatlakozódugó csapjain a szigetelőgallér hiányzik, mely érintésvédelmi szempontból szükséges lenne. Az is gyanús, ha a műszaki adatok és jelölések hiányosak, illetve a készülék konstrukciója és burkolatának kialakítása nem megfelelő.

Javítás, ár, akciók

Ha a termék hibás, vagy nem működik, akkor egyáltalán nem kötelező első körben a „javítás” opciót választanunk, hanem rögtön eldönthetjük, hogy a javítást vagy a cserét választjuk-e. Persze a nyugta, illetve a jótállási jegy itt is feltétel. Vagyis a fogyasztó akkor is igényelhet cserét, ha az áru javítható. A fogyasztó választási lehetősége csak akkor korlátozott, ha a csere lehetetlen (például nincs azonos vagy hasonló termék a kereskedő készletében), vagy aránytalan többletköltséggel járna.

Ha a sok átárazás miatt egy terméken több ár szerepel, akkor a fogyasztónak jogában áll az alacsonyabb árat fizetni, akkor is, ha a pénztárban a magasabb ár jelenik meg a vonalkód leolvasásakor. Ilyen esetben a vevőszolgálat adja vissza a különbözetet.

Az akciós termékre — ha nem értékcsökkent — ugyanúgy vonatkozik szavatosság és a jótállás, mint a nem akciósra, így reklamálni is lehet. Nem mondhatja azt a kereskedő, hogy akciós terméket nem lehet „visszahozni”. Kivéve persze, amikor egy termék olyan hibával rendelkezik, amelyet közöltek a vásárlóval.

Ajándék gyerekeknek

A gyerekeknek igyekezzünk olyan terméket választani, amely megfelelő mechanikai szilárdságú, nem törik el használat közben. A kisgyermekek számára készített játékoknak nyálállónak is kell lenniük. A szájba vett játék színezőanyaga nem oldódhat ki a nyálban, illetve nyállal nem dörzsölhető le a színezék. A nyállal a kisgyermek szervezetébe kerülhet a színezék, amely egészségkárosító hatású lehet.

Érdemes arra is figyelni, hogy a játék ne tartalmazzon fertőző rovarszennyeződést. Legalábbis így írja honlapján a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség. Mivel kíváncsiak voltunk, hogy mégis mely rovarszennyeződések terjeszthetnek kórokat, így konzultáltunk az Országos Kémiai Biztonsági Intézet egyik, a neve elhallgatását kérő tudományos munkatársával, aki szerint a „fertőző rovarszennyeződés” valószínűleg egy félrefordítás, ami eredetileg fertőző rovarirtószer-maradványra utalhat, és a fából, illetve a textilekből készült játékok esetében lehet jelentősége. De mi van, ha mégis jól fordították?

Szakemberünk szerint ha mégsem félrefordítás, akkor a rovarürülékben, rovarpetékben és a rovarmaradványokban található fakultatív humán patogének lehetnek veszélyesek. A fakultatív humán patogének olyan kórokozók, amelyek elsődlegesen nem az embert, hanem inkább állatokat fertőznek meg, de meg van rá a lehetőség, hogy az emberbe is beköltözzenek. A textilből készült játékokban még előfordulhatnak atkák és tetűk, amelyek egysejtű kórokozókat hordozhatnak, de ennek is viszonylag kicsi az esélye. Kérdésünkre az Országos Epidemológiai Központban is elmondták, hogy a fertőző rovarszennyeződés valószínűleg elírás, és szerintük is rovarirtószer-maradvány szerepelhetett az eredeti szövegben, de az előbbiekben felsorolt veszélyek attól még reálisak, csak bekövetkezésük valószínűsége csekély.

Vizsgálóujj

Különösen a 3 év alatti gyermekek számára készült játékok esetében fontos, hogy meggyőződjünk róla, elvégezték-e a vizsgálóujj próbát rajta. A teszt során a három év alatti gyermekek ujj méretét modellezik. A játékon lévő nyílások, lyukak, egymásra csukódó elemek, rések méreteit ellenőrizzük ezzel az eszközzel. Ha behatol a játék bármilyen nyílásába a vizsgáló ujj, akkor a gyermek ujjai is, vagyis ez baleset veszély forrása lehet. A puha kitömött kutyus vizsgálata során a varrat minőségét ellenőrzik húzás vizsgálattal. Ha a varrat enged, illetve megnyílik, nem keletkezhet olyan méretű nyílás, melyen a vizsgálóujj behatol. Ha viszont a nyílás nagyobb, mint a megengedett, akkor nem tartalmazhat könnyen belélegezhető tömőanyagot vagy kis elemeket, ami fulladás veszélyt jelenthet.

A fogyasztóvédelmi főfelügyelőség szerint egyébként a leggyakoribb, a fogyasztókat megkárosító hiányosság az év bármely időszakában a nem megfelelő ártájékoztatás – vagyis az, hogy nem tüntetik föl az eladási árat, vagy az egységárat a terméken. Kisebb boltoknál gyakran előfordul, hogy nem adnak nyugtát, vagy gyakori még a hatóság szerint az is, hogy lenyelhető méretű mágnest vagy mágneses alkatrészt tartalmazó termékeknél a kötelezően feltüntetendő figyelmeztető szöveg hiányzik az áruról.

Panaszfal

Az ÉTOSZ (Érdekvédelmi Tanácsadók Országos Szövetsége) 2007. augusztusában elindította a panaszfal interaktív fogyasztóvédelmi fórumot, ahol kérdéseinkre legkésőbb 30 óra múlva választ kaphatunk. A karácsonyi időszakban azonban már 6 órán belül megválaszolják feltett kérdéseinket. A fórum külön topikban foglalkozik a karácsonyi problémákkal, tapasztalataikat pedig az időszak elteltével osztják meg a nyilvánossággal, illetve az illetékes hatóságokkal.  • Hírek
  • Hírek