Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Önállóan gyengülő forint

2005.05.24. 21:03
Az elmúlt időszakkal ellentétben kedden önálló életre kelt a forint, nem a régió határozta meg az árfolyamát. Ebben nem volt sok köszönet, a magyar deviza ugyanis gyengült, az eurókurzus napközben elérte a 255,10 forintos szintet.
A forint 14 havi mélypontra gyengült, az eurót 16 órakor 255,10 Ft-on jegyezték, szemben a hétfői 252,70 Ft-al. Az USD 202,10-re erősödött. A forint 81 bázisponttal 9,68 százalékra gyengült a +/-15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

Külföldi bankok és magyarországi leányvállalataik nagy összegű euró vásárlásai határozták meg a nap kereskedését, az euróval 252,90-255,20 forintos széles sávban kereskedtek. Az euró utoljára tavaly március elején lépte át a 255 forintos árfolyamot.

Az ING szakértője szerint több oka van a mai gyengülésnek: egyrészt az elmúlt hetek kamatvágásainak hatása most csapódhatott le, másrészt pedig a leminősítésekről szóló pletykák, illetve az EU-alkotmányról szóló francia népszavazás kudarcát valószínűsítő híresztelések is gyengítették a kurzust.

Romlott Magyarország besorolása

Az "általában pozitív gazdasági környezet ellenére" negatív megfigyelési listára tette Magyarországot az ÖKV coface nemzetközi hitelbiztosító, jelentette az osztrák távirati iroda.

Az ÖKV coface 1954-es alapítása óta piacvezető az osztrák hitelbiztosítási piacon. A cég 7-es beosztású értékelési skáláján Magyarország A2-es besorolást kapott, amit a magas valutakockázattal, a korlátozott devizatartalékokkal, valamint a beruházások 2004-es negyedik negyedévi átmeneti visszaesésével indokoltak.

Az osztrák hírügynökség által ismertett értékelés szerint az ÖKV coface szakértői úgy becsülik: a GDP 5 százalékával egyenlő magas költségvetési hiány, a közületi szektor viszonylag magas eladósodottsága, a folyó fizetési mérlegnek a GDP 8 százalékával egyenlő hiánya vezetett oda, hogy a közép-európai országok közül Magyarországon a legnagyobb a valutakockázat.

Az ismertetésben kiemelték, hogy a forint 2004 februárja óta felfelé mozog, és közelít az engedélyezett sávszélesség felső határához. A negatív besorolás szempontjából fontos tényezőnek tekintik a szakértők az árfolyam-korrektúra nagy kockázatát, ami a negatív költségvetési hírek, az általános kamatlábak növekedése, valamint a magyarországi kamatszint visszaesésének együtthatása következményeként áll elő. Egy nagyobb korrektúra gyengítené a külföldi valutában eladósodott helyi vállalatoka, fűzték hozzá.