Emma
9 °C
26 °C

Erős vár a mi forintunk

2006.11.22. 10:48
Trendforduló, a konvergencia előjele - két alapkezelő is szinte szó szerint ugyanazt a véleményt fogalmazta meg az Indexnek a forint erősödéséről. Hangsúlyozták: nem véletlen, hogy a kamatszint hétfői változatlanul hagyása sem ingatta meg a forintot. A piac kezdi felismerni, hogy a makromutatók még jobban is alakulhatnak, mint ahogy a kormány vagy az MNB várja.

A befektetők a nemzetközi piacokon figyelemmel kísért, a portfoliókban rendszeresen feltűnő devizák közül csak a dél-afrikai randdal, a török lírával és az izlandi koronával járhattak rosszabbul az elmúlt egy évben, mint a forinttal, írtuk szeptember elején, mintegy megnyugtatásképpen, hogy azért csak majdnem a világ legrosszabb pénze az előző évben több mint 11 százalékot gyengült forint.

Pedig szeptemberben már túl voltunk néhány héttel a 280 fölötti euróárakon, de a 270-es szintet sem áttörni, sem igazán megközelíteni nem sikerült az erősödésben. Az elemzők a Reuters konszenzusa szerint még októberben is 270-es év végi árfolyamot vártak, igaz, ezt már nagyon jelentősen, 261,50-re korrigálták a legutóbbi, múlt héten publikált anyagban.

Mert belpolitikai válság ide vagy oda, októberben látványosan megindult a forint. A hónap elején 275 körül mozgó árfolyam az utolsó napokra a 262-es szint köré rendeződött át. Akadt olyan munkahét, amelyen több mint hároméves rekordszárnyalást tudhatott maga mögött a magyar pénz: az euróhoz viszonyított árfolyama október 9. és 13. között 8,36 forintot, vagyis 3,15 százalékot erősödött.

Hasonló felívelésre három évvel ezelőtt is 13-ai péntekre eső zárással került sor, fel is merült a babona mint magyarázat, jobb híján. Az elemzők jelentős része úgy vélte ugyanis, hogy nagyobb az esélye a visszagyengülésnek, mivel fundamentális, makrogazdasági okai, támaszai az erősödésnek nincsenek.

Segít a kiigazítás

De márpedig vannak, mondta az Indexnek egybehangzóan Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő igazgatója és Heim Péter, az Aegon Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. A két szakértő egyaránt úgy vélte, a konvergencia előszele érte el a forintot, további erősödésre van kilátás. Ami, ha folytatódik, Heim Péter szerint technikai értelemben már a sávszélt, a 240-es euróárat lőheti be célul. Azaz - részben a piac jelentős része számára váratlan és gyors erősödésnek köszönhetően - nincsenek olyan pozíciók, amelyek fontos határértékként akadályoznák az erősödést.


Forinterősödés. Az a jó, ha lefele mutat

Ami azért nem valószínű, hogy folyamatos lesz. Kisebb visszaesésekre, átmeneti gyengülésekre mindketten számítanak. Forián Szabó Gergely szerint a további erősödés már csak korlátozott lehet. "Sokkal tovább nem szaladhatunk" - fogalmazott. Úgy véli, a forint látványos izmosodásának gátat szabhat az árfolyamsáv erős szélének közelsége.

Ez a mostani, 256-257-es szintnél szűk 7 százaléknyi mozgásteret jelent. A külföldi pénzpiaci játékosok 2003 elején megtanulhatták, hogy sokat lehet veszíteni az árfolyamsáv erős széle ellen indított spekuláción, emlékeztetett Forián Szabó. Az árfolyamsáv erős oldalától néhány százalékos "biztonsági sáv" megtartása is indokolt, hiszen a hazai és nemzetközi pénzügyi piacok ezután is szolgálhatnak kellemetlen meglepetésekkel.

Kamat és konvergencia

De mik is a makrogazdasági okok? Ebben már vannak hangsúlykülönbségek a két alapkezelő véleményében. Forián Szabó Gergely azt hangsúlyozta, hogy a forint erősödése szorosan kötődik a régió egészének megítéléséhez. A közelmúltban a közép-európai devizák kivétel nélkül erősödtek az euróval szemben. A legkomolyabb erősödést a forint mutatta, igaz, korábban a gyengülés is nálunk volt a legnagyobb.

A forint erősödése mögött azonban ezúttal már fundamentális okok is megjelentek. A befektetők a költségvetési törvényjavaslat láttán elkezdtek hinni az egyensúlyi mutatók javulásában. Ugyanakkor a mostani kamatszint - amelynél magasabbra nem is lehet számítani - nemcsak nemzetközi összevetésben, hanem önmagában, a hazai kilátások alapján is olyan magas, hogy a magyar államkötvényt, a forintot viszik a befektetők.

Heim Péter inkább a kilátásokra teszi a hangsúlyt. Szerinte a magyar makromutatók több tekintetben is kedvezőbben alakulhatnak a kormány vagy az MNB által vártnál, és ennek önmagában vett forinterősítő hatására még rátesz egy lapáttal a magas kamatszint. (Abban mindketten egyetértenek, hogy a kamatszint nem megy feljebb, azaz véget ért az emelési periódus.)

Szerény infláció

Magyarországon javul a fiskális egyensúly, a pénzügypolitika is kezd visszanyerni valamit a hitelességéből, látszik, emelte ki Heim Péter, hogy a következő években reálgazdasági, és nem monetáris oldalról erősödhet a forint. Nemcsak a konvergenciaprogramban szereplő egyes mutatók, így a hiány alakulhat a tervezetnél kedvezőbben, az infláció is. Az MNB hétfőn közzétett inflációs prognózisban még 66 dolláros olajárral számol, de az már most is csak 58 dollár, és további csökkenés várható.

A tízszázalékos olajárcsökkenés 0,4 százalékkal mérsékelheti az inflációt, és ugyanennyit hozhat az is, hogy mára a forint is erősebb, mint a jegybanki prognózis készítésekor volt (az olajárcsökkenés ráadásul megkérdőjelezi, kell-e még 2008-ban gázáremelésre számítani). Miközben legutolsó közzétett prognózisában még az Aegon is 6,7-6,9 százalék közötti inflációt várt jövőre, Heim Péter szerint nem lenne meglepetés, ha 6,5 százalék alatt maradna a pénzromlás üteme, és 2008-ban már visszaállhat 3-4 százalék közé, egy addigra radikálisan csökkentett költségvetési hiány mellett.