Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Járai: Veszélyben a forint

2006.04.18. 14:10
Komoly veszélyben van a forint - nyilatkozta Járai Zsigmond jegybankelnök kedden. Az MNB első embere szerint ezért a választási harcba bonyolódott politikusok a hibásak.
A forint komoly veszélyben van, miközben a választási harcba bonyolódott politikusok nem ismerik fel a költségvetési helyzet súlyosságát. Ráadásul a szükséges reformok sem látszanak - írta a kedden a Dow Jones hírügynökség a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Járai Zsigmond nyilatkozatát idézve.

A költségvetés a kulcs

A forint stabilitása komoly veszélyben van, és nem látszanak a költségvetési reform előkészületei: a közvélemény tájékoztatásáról és az intézkedések előkészítéséről sincs szó - idézte Járait a hírügynökség. "A politikusok szemlátomást elefántcsonttoronyban élnek, nincsenek tisztában a helyzet súlyosságával, nem is értik" - fogalmazott a bankelnök.

Járai Zsigmond a forint bizonytalanságának fő tényezői között említette a csökkenő nemzetközi kockázatvállalási étvágyat a világpiacon, a magyar költségvetési helyzet átláthatóságának hiányát, az EU sürgetését a kiadások kezelésére és a belső feszültséget a központi bank pénzügypolitikai tanácsában, írta a hírügynökség. "A költségvetés kritikus helyzete a kulcs" - tette hozzá az MNB elnöke.

Lefaragná a szociális kiadásokat

Adócsökkentésre, a szociális kiadások mérséklésére, a közalkalmazottak létszámának csökkentésére van szükség, és ezeket az intézkedéseket társadalmi vitának kell megelőznie, írta a hírügynökség. "A deficit szerkezeti jellegű, amelyet nehéz kezelni. A kiadáscsökkentés elkerülhetetlen" - idézte Járai szavait a Dow Jones, hozzátéve: az MNB elnöke szerint a költségvetés beruházási kiadásait már nem lehet tovább csökkenteni.

Járai egyszersmind figyelmeztetett, hogy a költségvetési hiány csökkentése nem vezet feltétlenül alacsonyabb kamatokhoz vagy kisebb adósságszolgálathoz. "A kamatláb már most is viszonylag alacsony, a kamattörlesztés nem csökkenhet gyorsan" - a hírügynökség szerint az elnök ezzel arra utalt, hogy valószínűtlenek az afféle feltételezések, amelyek szerint deficitcsökkentés révén a GDP 2-3 százalékának megfelelő összeg takarítható meg az adósságszolgálatból.

Nem most szólt először

A jegybankelnök az utóbbi időben több alkalommal is kritizálta a kormányzati gazdaságpolitikát, és tett olyan megjegyzéseket, amelyek nem segítették az elmúlt hetekben meggyengült forint erősödését. Március elején azt mondta, az ország a szívroham felé közeledik, később úgy fogalmazott: infarktusközeli állapotban van a gazdaság.

Többször beszélt Járai arról is, hogy hazánk lecsúszik a 2010-es euróbevezetésről, január végén azt mondta, egyre messzebb kerülünk az eurótól, és az új ezres bevezetéséről rendezett sajtótájékoztatón sem felejtette el megjegyezni: "Tovább fog egy kicsit szerepelni a forint, mint ahogy azt eredetileg gondoltuk."

A jóléti kiadások lefaragását sem sürgeti először az MNB elnöke. Járai március végén a Reutersnek már beszélt arról, hogy túl nagyok a jóléti kiadások - beleértve a munkanélküli segélyeket, a szociális, a gyermekek után járó hozzájárulásokat -, miközben az állam túl sok embert foglalkoztat, és az adók behajtása nem elég szigorú.