Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem lesz gázáremelés

2007.06.01. 15:11
Nem változik a földgáz lakossági ára - közölt a gazdasági tárca a gázárrendelet kötelező felülvizsgálata után.

Nem változik a közüzemben - a lakosságnak és más fogyasztóknak - a földgáz fogyasztói ára - jelentette be a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) pénteken a negyedévi árfelülvizsgálat eredményét. A július elsejétől hatályos ármódosítási rendelet alapján kizárólag az egyes engedélyesek egymás közötti árai változnak.

Az árszabályozási keretrendelet pontosan szabályozza, hogy az egyes társaságcsoportok milyen költségek elismerése mellett milyen szintű nyereséget érvényesíthetnek az áraikban. Az elosztó és szolgáltató vállalatok esetében ez 6,63 százalék, a szállítónál 6,9 százalék, a tárolónál pedig 8,4 százalék lehet.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) rendszeresen ellenőrzi a költségek és a nyereség alakulását. Az árszabályozásba beépült egy hatékonyságjavító tényező, aminek alapján a MEH figyelembe tudja venni a korábbi évek nyereségét is az árra vonatkozó javaslatánál. A hivatal az ármegállapítás során az inflációnál 1,8, illetve 2,2 százalékkal alacsonyabb sávon belüli árnövekedést ismer el. A júliusi ármeghatározásnál a MEH a legszigorúbb, legnagyobb arányú, 2,2 százalékos csökkentéssel élt. A GKM közlése szerint a nyereség meghatározásának és ellenőrzésének szigorú szabályai következtében nem fordulhat elő, hogy a beszerzési árak kedvező alakulása egyetlen többlet-forinthoz is jutassa a szolgáltató cégeket a lakossági fogyasztók kárára.

A minisztériumi közlemény emlékeztet arra, hogy az utóbbi 3-4 évben a világpiaci kőolajárak drasztikusan, mintegy háromszorosára emelkedtek, a földgáz ára pedig ehhez igazodik. A gáz esetében a szabályozott árváltozásokra fokozatosan került sor. 2006. augusztus 1-én átlagosan 30 százalékkal emelkedett a lakossági földgáz ára, 2007. január 1-én pedig a korábbi általános gázártámogatási rendszer szociális alapokra került.

A fokozatos árváltoztatás következtében a közüzemi nagykereskedőnél tavaly 86 milliárd forint hiány halmozódott fel. Ez a hiány tulajdonképpen egy kamatmentes kölcsönként funkcionál. Az árszabályozási rendelet értelmében ezt az összeget 2008. június 30-ig "vissza kell fizetni", azaz az árakban el kell ismerni. Ebből az idei év első felében mintegy hét milliárd forint "visszapótlása" valósul meg. Emiatt nem lehet a végfogyasztói árat csökkenteni, bár 2007. július 1-től az importárak - elsősorban a kedvező árfolyam miatt - csökkennek. A nemzetközi előrejelzések szerint a kőolajárak év végére ismét emelkedni fognak, ami a földgáz importárra is hatással lesz.