Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Nincs megegyezés a gazdákkal

2004.02.21. 14:03
A tiltakozó gazdák képviselői szerint a délelőtt folyamán nem sikerült megegyezésre jutni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal folytatott szombati tárgyaláson, a demonstráció várhatóan hétfőn folytatódik. A tárgyalások szombaton délután is folytatódnak.
A tiltakozó gazdák képviselői szerint a délelőtt folyamán nem sikerült megegyezésre jutni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal folytatott szombati tárgyaláson, a demonstráció várhatóan hétfőn folytatódik. A tárgyalások szombaton délután is folytatódnak.

Nincs hova hátrálni

Sákán Antal, az Országos Demonstrációs Bizottság (ODB) tagja, a gazdáknak a tárgyalások ideje alatt tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: hamisak azok a sajtóhírek, amelyek szerint megegyezés-közeli helyzetbe kerültek volna a megbeszélések. Jakab István szerint a gazdák megbízottai megegyezésre törekszenek, mert nincs hová hátrálniuk, ugyanakkor az MTI-nek nyilatkozva bizonyosra vette, hogy szombaton nem jutnak közös nevezőre a szaktárca képviselőivel.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke szerint új megközelítésben kellene tárgyalni az agráriumban felhalmozódott problémákról, mert a régi módszerekkel és forrásokkal nem lehet megoldani a mostani helyzetet. Nem részletezte ugyanakkor azt, hogy mit értene új megközelítés alatt.

Paulina László, az ODB tagja furcsállta, hogy az agrártárca azt a forrást ajánlja fel a gazdáknak, amit amúgy is megkapnának az ország unióba való belépését követően. Szerinte éppen az az 50 milliárd forint, amit a miniszter pénteken vissza nem térítendő támogatásként felajánlott a demonstrációban részt vevők számára, csupán előrehozott kifizetés lenne. Elmondta azt is: sok gazdálkodó számára a hitel sem jelentene megoldást, mivel el vannak adósodva, vagyontárgyaikon legtöbbször jelzálog van és gyakran árujuk értékével is tartoznak a feldolgozók. "Így legtöbben nem is kaphatnának hitelt" - mondta.

A baromfiágazattal kapcsolatban elmondta, hogy onnan a múlt év végén mintegy egymilliárd forintot vontak el, az idén pedig a hírek szerint a brojlertenyésztők kilogrammonként 12,9 forinttal kapnak kevesebb állami támogatást mint a múlt évben. Paulina László sürgette, hogy a kormányzat hozzon piacvédelmi intézkedéseket a magyar baromfipiac védelmére, tekintettel a madárinfluenza járványra.

Hétfőn folytatják

Megoldás egyelőre nem született, ezért az egyeztetés hétfőn folytatódik - mondta Németh Imre agrárminiszter a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón. Hétfőn a termelők és a minisztérium megbízottai tárgyalnak, elsősorban a termelői önkorlátozás és a kvóta-visszavásárlás ügyében. Kedden a Magyar Tejipari Egyesülés igazgatótanácsa tárgyal a tejpiaci gondok lehetséges megoldásáról, a testület ülését követően 13 órától a termelők értékelik az egyesülés ajánlatát, majd délután 4 órától háromoldalú egyeztetés kezdődik a lehetséges megoldási módozatokról a tárcánál - mondta a miniszter.