Sára, Márió
2 °C
6 °C

Gázerőmű épül Dunaújvárosban

2005.09.20. 09:44
Leselejtezi a régi kazánokat és nagyobb erőművet épít a Dunaferr területén az Ema-Power. A megtermelt energia és áram egy részét értékesítik.

Harminckétmilliárd forintos beruházással 200 megawatt teljesítményű kombinált ciklusú gázturbinás erőművet épít Dunaújvárosban, a Dunaferr Rt. területén az Ema-Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft. - erősítette meg a Napig Gazdaság információját Aranyos József ügyvezető igazgató.

Figyelnek a környezetre

Az 50 százalékban közvetve az egyesült államokbeli El Paso Corp., 49,99 százalékban a Dunaferr tulajdonában lévő társaság első embere elmondta: az óriásberuházás ügyében a közelmúltban azt követően született végleges döntés, hogy egyrészt tisztázódott a Dunaferr közép- és hosszú távú energiaigénye, másrészt a villamos- és a hőenergia-ellátást jelenleg biztosító négy kazán üzemideje 2006 és 2008 között lejár. (Ezeket leállítják és leselejtezik majd.) A környezetvédelmi előírások maximális betartásával zajló beruházási program előkészítése elkezdődött - tette hozzá Aranyos József - és hamarosan a kivitelezőket is kiválasztják. A környezetvédelmi hatástanulmány már elkészült, azt az előírások szerint a városházán kifüggesztették, s az engedélyeztetési eljárás is folyamatban van.

Másnak is adnak energiát

Az új erőmű kielégíti majd a Dunaferr folyamatosan növekvő hőenergia-igényét, sőt teljes villamosenergia-szükségletét is. (Az Ema-Power jelenleg csak a vasmű villamosenergia-igényének harmadát képes fedezni.) Mindemellett a szabadpiacon is a jelenleginél több és versenyképesebb árú energiát tudnak majd értékesíteni - tette hozzá az ügyvezető igazgató. A társaság már ma is biztosítja a város teljes hőenergia-szükségletét, s tőlük veszi a hőenergiát a Dunaújvárosban működő három papírgyár is. A három cég a közelmúltban jelentette be, hogy a jelenleginél olcsóbb hőenergia-előállítás érdekében saját erőmű építését tervezi. Az Ema-Power ügyvezető igazgatója kifejtette: abban bíznak, hogy az új erőmű megépítését követően olyan versenyképes árú hőenergiát tudnak majd kínálni, amely felkelti az említett papírgyárak figyelmét is.