Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Halkul a dübörgés

2006.03.01. 09:28
A tavalyi utolsó negyedévben 4,3 százalékkal nőtt a gazdaság - közölte szerdán a KSH. A statisztikai adatok szerint a magyar gazdaság tavaly éves szinten 4,1 százalékkal bővült. Ez némi visszaesést jelent az előző évi 4,6 százalékos GDP-bővüléshez képest. Az elemzőket főként a beruházások alacsony aránya lepte meg.
Szerdán tette közzé a tavalyi gazdasági növekedés előzetes adatait a statisztikai hivatal. A KSH szerint a bruttó hazai termék (GDP) tavaly 4,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az éves bővülés megegyezik a kutatóintézetek és elemzők 4,1-4,2 százalék körüli várakozásaival.

A KSH közölte azt is: tavaly az utolsó negyedévben a gazdasági növekedés 4,3 százalék volt. Ha az éves GDP-bővülést a naptári hatás kiszűrésével számoljuk, akkor a 4,1 százalék helyett szintén 4,3 százalékot kapunk. A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2005 negyedik negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva 1 százalékkal nőtt a gazdaság.

Akár a naptári hatással korrigált, akár az anélküli adatokat nézzük, a gazdaság növekedése lassult az előző évihez képest. Tavalyelptt ugyanis a GDP 4,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Tavalyelőtt a negyedik negyedévben 4,5 százalékkal gyorsult a gazdasági növekedés.

A KSH tájékoztatása szerint a bruttó hozzáadott érték volumene az árutermelő ágazatokban 4,9 százalékkal, a szolgáltató ágazatok hozzáadott értéke 4 százalékkal haladta meg a 2004 negyedik negyedévit. Naptári hatás kiszűrésével a GDP tavaly az első negyedévben 4 százalék, a másodikban és a harmadikban 4,5-4,5, míg a negyedikben 4,3 százalék volt. A nyers adatok alapján az első negyedévben 3,2 százalékkal, a másodikban és a harmadikban 4,5-4,5 százalékkal, a negyedikben 4,3 százalékkal bővült a gazdaság.

Alacsony a beruházási ráta

A GDP tavalyi, 4,1 százalékos növekedése nem okozott meglepetést az MTI által megkérdezett elemzőknek, eltérően értékelték azonban a beruházások 6,4 százalékos bővülését. Barcza György, az ING Bank Rt. munkatársa szerint a negyedik negyedévet a növekedés globális megtorpanása jellemezte, ehhez képest a magyarországi 4,1 százalékos bővülés nem rossz eredmény. Ráadásul a tavalyi utolsó negyedéves növekedés lassulása nem trendforduló, valószínű, hogy az idén az első negyedévben a bővülés üteme GDP ismét gyorsabb lesz.

Suppan Gergelyt, a Takarékbank Rt. elemzőjét meglepték a beruházási adatok. Elmondta, hogy 8-9 százalék közötti éves bővüléssel számolt. "Bár lehetett tudni az ingatlanpiac problémáiról, ám a lakásépítések visszaesése nem várt mértékben csökkentette a beruházások növekedési ütemét" - mondta. Suppan Gergely szerint a negyedik negyedévben az export és a lakossági fogyasztás húzta a GDP-t.

A takarékbanki elemző arra számít, hogy az idén az első félévben a GDP növekedése akár az 5 százalékot is elérheti. A választások előtt felgyorsuló beruházások, az egyre kedvezőbbé váló külső konjunktúra és a nyári útfelújításoknak köszönhetően a GDP az első félévben 4,5-5 százalék közötti ütemben nőhet, amit a második félévi költségvetési kiigazítás korrigál majd - mondta. Az év egészében az elemző 4,4 százalékos növekedéssel számol.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft