Mátyás
-6 °C
1 °C

A felnőttek több mint fele rendszeresen költ gyógyszerre

2004.10.27. 11:59
A felnőtt lakosság öt százaléka, vagyis négyszázezer ember havi hétezer forintnál is többet költ vényköteles gyógyszerre - derül ki a Gfk legújabb kutatásából. A rendszeresen sportolók kétharmada nem vásárol gyógyszert.
A felnőtt lakosság 42 százaléka nem szokott vényköteles gyógyszert vásárolni. További egyharmad havonta átlagosan kétezer forintnál kevesebbet költ a receptre felírt szerekre. Ugyanakkor öt százalék, azaz négyszázezer felnőtt havi hétezer forintnál is többet hagy a patikákban - állapítja meg a GfK Piackutató Intézet.

A férfiak 51, a nők 64 százaléka szokott gyógyszert szedni. Még nagyobb az eltérés életkor szempontjából: a 30 évesnél fiatalabbak nagy többsége (70 százalék felett) nem szokott receptet íratni. A 30-49 évesek közt már kisebbséget alkotnak, akik semennyit sem költenek gyógyszerre. A többé-kevésbé rendszeresen gyógyszert vásárlók nagy arányt (70-85 százalékot) képviselnek az 50 évesnél idősebbek korcsoportjában. Sőt, közülük minden hetedik ember havonta hétezer forintnál többet ad ki gyógyulása érdekében.

Egészségesek és sportolók

Regionálisan az észak-dunántúliak körében legalacsonyabb a receptre felírt gyógyszert szinte sohasem fogyasztók aránya. Legmagasabb pedig a közép-dunántúli, valamint az észak-magyarországi megyékben.

A kutatók megkérdezték azt is, hogy ki, milyennek tartja a saját egészségét általában. A nagyon elégedettek 73 százaléka nem szokott gyógyszerre pénzt kiadni. Akik "jó" vagy "kielégítő" választ adtak, azok közül már csak 54, illetve 26 százalék a gyógyszert nem fogyasztók aránya.

Az egészségesen étkezők egyharmada nem rendszeres gyógyszer-vásárló. Viszont a rendszeresen sportolók közel kétharmada nem költ gyógyszerre, további 20 százalékuk pedig havonta átlagosan ezer forintnál kisebb összeget.