Rafael
19 °C
33 °C

Új tulajdonosa lesz a Győri Keksznek

2007.07.03. 11:50
Igaznak bizonyultak a hírek, tényleg eladják a Danone kekszgyártó üzletágát. Az amerikai Kraft 5,3 milliárd eurót fizetne érte. Vajon mi lesz a Győri Keksszel?

Az amerikai Kraft 5,3 milliárd eurót adna a Danone kekszgyártó üzeltágáért – jelentette be az üzletben részt vevő két cég. Ezzel az eddig is világelső amerikai édesipari vállalat jelentősen megerősíti európai jelenlétét. A francia Danone kizárólagos tárgyalásokat folytat a Krafttal, a megállapodást valószínűleg az idei utolsó negyedévben írják alá. A megállapodás nem érinti a Danone részesedését az indiai és a latin-amerikai keksziparban - áll az Indexhez is eljuttatott közleményben.

Világelsőségre tör

Azzal, hogy a Danone megválik kekszgyártó üzletágától, minden erejét a dinamikusan fejlődő ital- és tejüzletágára fordíthajta. A Kraft pedig kekszgyártásban is a világelsőségre tör, ehhez azonban szüksége van az európai üzletre is, ahol eddig gyengébben szerepelt, mint szeretett volna. A Danone LU-nak, a cég kekszgyártó részlegének 15 ezer munkavállalója van, tavaly 3,1 százalékkal nőttek az eladások világszerte, Európa több országában piacvezető.

Kedd reggel felfüggesztették a Danone-részvények kereskedését a cég kérésére, az árfolyam a kereskedés újbóli megújulása után 4,2 százalékot emelkedett. Már a reggeli kéréssel egyértelművé vált, hogy a cég valamilyen bejelentésre készül. Napközben be is jelentették a hétfőn még pletykának minősített hírt, hogy az amerikai Kraft Foods megveszi a francia cég kekszgyártó részlegét. A Danone részvényei már hétfőn erősödésnek indultak, arra a Financial Times-os értesülésre, hogy a Kraft venné meg a részleget, 3,1 százalékot erősödtek a részvények.

Pletykából tény

Az eladásról szóló hírek akkor röppentek fel, amikor kiderült a Danone szakszervezeti vezetőkkel beszélt meg találkozót keddre, hogy a kekszgyártó részleget érintő változásokról tárgyaljanak. Piaci elemzők szerint egyértelműen a részleg eladását jelentették ezek a hírek, bár a Danone akkor még nem kommentálta az eseményeket.

Elemzők szerint a szakszervezetekkel való egyeztetésse egy olyan tiltakozási hullámnak vennék elejét, mint ami 2001-ben söröpört végig néhány európai országon, de főként Franciaországon és Magyarországon. A Danone akkori elnöke bejelentette, hogy 28 gyárából hatot bezár. Franciaországban bojkottálták a cég termékeit, de nem tudták megakadályozni a gyárak bezárását.

Sikeresebb volt a tiltakozás Magyarországon. Itthon lánclevelekben hívták fel az emberek a Danone-termékek bojkottjára. Végül a kormány közbenjárására a cég úgy döntött, nem zárja be mindkét magyarországi gyárát, csak az egyiket.

Egyelőre nem zárnak be gyárak

Az előzetes megállapodásoknak megfelelően a Kraft úgy nyilatkozott, hogy a szerződés aláírásától számított legalább három évig nem tervez gyárbezárásokat Franciaországban - írja a Reuters. Az európai központ is Párizsban marad egyelőre.

A Danone kekszgyártó részlegének vezetője, Georges Casala és csapata a Kraftnál folytatja, ők irányítják a jövőben az európai üzletágat - nyilatkozták a Kraftnál.

Mi lesz a Győri Keksszel?

A Danone kekszrészlegének eladása természetesen érinti a Győri Keksz Kft. sorsát is. Hétfőn a cégnél még pletykának minősítették a híreket. Kérdéseinkre azt válaszolták, hogy francia pletykalapok terjesztik a hírt, és ők nem nyilatkoznak pletykákról. Ma ismét megkerestük őket ugyanazokkal a kérdésekkel: mi lesz a Győri Keksszel, hogyan érinti az üzletág értékesítése a magyar gyárat.

A felvásárlás annyiban érinti a Győri Kekszet, hogy a Kraft a teljes üzletágat tervezi megvásárolni, az összes termelőegységgel együtt. Ugyanakkor a vállalat ígéretet tett arra, hogy a kekszüzletág a jövőben is független üzleti egységként működik, a jelenlegi vezetéssel - nyilatkozta az Indexnek Nagypál Judit, a Győri Keksz Kft. humán erőforrás vezetője. Az a lehetőség nem merült fel, hogy bezárnák a gyárat, mivel a Kraft Foods a teljes kekszüzletág megvásárlására tett ajánlatot, a termelőegységekkel, márkákkal, alkalmazottakkal együtt.

A felvásárlás egy nemzetközi tranzakció, amely összesen 22 országot, illetve az ott működő leányvállalatokat, termelőegységeket érinti. Az egyes gyárak sorsáról azonban egyik fél sem nyilatkozott. Nagypál Judit szerint ez nem is lenne időszerű. Azonban nem tartanak a hat évvel ezelőtti bojkotthoz hasonlótól, mert jelenleg nem átszervezésről van szó.

Az amerikai Kraft nem ismeretlen Magyarországon, több itthon is népszerű terméket ők gyártanak. 1993-tól vannak jelen az országban, akkor vették meg a Csemege Édesipari Vállalatot. A Kraft gyártja többek között a Milka, a Toblerone, a 3Bit csokoládékat, övé a Jacobs kávémárka is. Nálunk leginkább azonban a Sport szelet gyártójaként ismert.